Svetski dan Roma obeležava se danas

Maskenbal roma
Foto: Radio Kontakt plus

„Ove godine neće biti mogućnosti da se ukaže na sve probleme romske zajednice i sve ono sa čime se kao narod susreću, a razlog je pandemija koronavirusa i borba koju vodi ceo svet“, smatra Gazmen Salijević, predstavnik romske zajednice na Kosovu.

Salijević u autorskom tekstu dostavljenom redakciji RTV Kim, navodi da se „do danas nijedna institucija, bila politička, socijalna ili kulturna, nije ozbiljno bavila rešavanjem problema koje imaju Romi na Kosovu“.

Dodao je, da je trenutni položaj Roma na Kosovu veoma težak, kako u političkom, tako i u ekonomskom, socijalnom i kulturnom pogledu.

On apeluje na međunarodne i domaće institucije da se ne sete Roma samo na današnji dan, već da se kontinuirano zalažu za „promenu njihovog stanja i pozicije“.

”Mi živimo na marginama društva i to ne našom voljom, nego voljom sistema koji nas je konstantno diskriminisao i stavio na kraj. I pored naše dobre volje za integracijom, za suživotom, ni politički ni društveni sistem nisu bili spremni da nam pomognu i nisu bili iskreni u želji da zajedničkim snagama prebrodimo stereotipe i sve ono čime nas većinska zajednica etiketira”, napisao je Salijević.

Dodaje da Romima nedostaje istinsko i programsko investiranje u obrazovanje, bez koga je nemoguće imati zdravu naciju koja ima budućnost.

“Dragi prijatelji, da ne bi Romi u vašem peru ili na ekranima vaših računara bili samo ulični pevači, prosjaci, perači šoferšajbni na glavnim putevima vaših gradova, priđite i upoznajte nas! Dajte nam istinsku i pravu šansu, ne onu koju morate da date, zarad kojekakvih standarda ili nekih međunarodnih uslova, već čoveka radi”, zaključuje Salijević svoj autorski tekst.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.