Vitia: Odluku o karantinu S. Mitrovice i Zvečana donelo Ministarstvo zdravlja uz punu koordinaciju sa lokalnim vlastima, nastavićemo da koordinišemo sa gradonačelnicima

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na zajedničkoj konferenciji sa direktorom policije Rašitom Ćaljajem i direktorom Instituta za javno zdravlje Kosova, Naserom Ramadanijem, ministar zdravlja Arben Vitia govorio je o situaciji u Severnoj Mitrovici i koronavirusu.

Vitia je rekao da su u Institutu za javno zdravlje, do juče popodne, testirana 443 slučaja, kod kojih je 9 bilo pozitivno.

„Šestoro se oporavilo i dobra je vest da se broj oporavka povećava. Ukupno je testirano 1743, a 135 je inficirano, jedna osoba je preminula, a 16 se oporavilo. Među testiranima za koje se ispostavilo da su pozitivni, troje je sa severa“, rekao je Vitia, prenosi Koha.

Institut za javno zdravlje Kosova, kaže Vitia, nastaviće da neprestano testira ljude.

Prema Vitijinim riječima, uložiće se svi napori da se spreči širenje virusa korona.

„Koordinacija dve opštine na severu obavljena je po našem znanju. Mere su preduzete prema protokolu. Postupili smo prema uputstvima SZO. Nadamo se da ćemo to moći zajedno. Nastavićemo da koordinišemo sa gradonačelnicima Severne Mitrovice i Zvečana. Svesni smo brojnih izjava danas, takođe političke prirode, ali danas tražim solidarnost. Pandemija je pretnja celom čovečanstvu. Pazite na netačne informacije. Pozivam građane da se pridržavaju naših saveta, kako bi bili sigurni da policajci zajedno sa medicinskim sestrama i lekarima daju sve od sebe. Molimo vas da izbegavate porodične posete. Zaštitite svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice. Dvaput razmislite pre nego što napustite stan i kuću. Svaki izlazak nosi visok rizik, ovaj mesec će sve odrediti. Samo zajedno možemo uspeti“, zaključio je Vitia.

Vitia potvrdio da će broj Srba zaraženih na Severu uskoro biti uvršten na listu Kosovskog instituta za javno zdravlje

Vitia je naglasio da su oni stalno u koordinaciji sa lokalnim vlastima u severnoj Mitrovici.

Pozvao je da se odbace političke razlike i da će, prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut nastaviti da rade za građane širom Kosova.

„Ministarstvo zdravlja je u koordinaciji sa lokalnim vlastima u severnim opštinama za svaku akciju, mi smo i dalje u koordinaciji s njima, odluku o karantinu Severne Mitrovice i Zvečana donelo je Ministarstvo zdravlja uz punu koordinaciju sa lokalnim vlastima. Preuzimam odgovornost ukoliko to nije slučaj. Sve političke razlike treba ostaviti po strani, primarno je zdravlje naših građana, bez razlike ćemo pružiti našu pomoć u svakom kutku zemlje“, naglasio je Vitia, prenosi KOHA.

Vitia je rekao da su u saradnji sa lokalnim vlastima, dva tima iz Instituta za javno zdravlje otišla u severni deo i pripremili 90 uzoraka od kojih su tri bili pozitivni rezultati.

„Neki uzorci koji su uzeti ranije i koji nisu urađeni u Prištini, još uvek nisu registrovani, ali mi smo u koordinaciji sa lokalnim vlastima koje će poslati tačan broj inficiranih ljudi, a zatim će biti uvedeni i ažurirani u nove podatke koje će objaviti Institut za javno zdravlje Kosova“, rekao je Vitia.

U međuvremenu, direktor policije Rašit Ćaljaj rekao je da su svi građani srpske nacionalnosti koji su od širenja pandemije Covid-19 ušli na Kosovo, bili obavešteni i ušli su uz dozvolu kosovskih vlasti.

„Mnogi građani srpske nacionalnosti, lekari, ušli su na Kosovo sa dozvolom da kontrolišu (zdravlje, prim. red.) građane srpske nacionalnosti“, rekao je.

U međuvremenu, aktuelni ministar Vitia dodao je da su „odluke Ministarstva zdravlja, kao i za ostale opštine, donete po preporuci Instituta za javno zdravlje Kosova“.

„Profesionalci moraju da razgovaraju, pustimo ih da rade svoj posao. Svaka odluka u budućnosti koju će doneti Ministarstvo zdravlja biće doneta u koordinaciji s tim stručnjacima“, zaključio je.

Ramadani: Sledeće tri nedelje su ključne da građani izbegavaju izlaske

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje tokom zajedničke konferencije sa ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom i direktorom policije, Rašitom Ćaljajem u subotu uveče održao je kratku prezentaciju epidemiološke situacije na Kosovu.

Ramadani je sinoć rekao da je oboren rekord laboratorije za mikrobiologiju, jer su testirana 243 slučaja, od kojih je 9 pozitivno.

„Imajući ovakvu situaciju, pre mesec i po dana, u kojoj se intenzivno bavimo dijagnosticiranjem i praćenjem na terenu svih slučajeva vezanih za COVID-19, došli smo do ove tačke sa 135 pozitivna slučaja, to je nadmašilo naša očekivanja, jer smo mislili da ćemo imati više slučajeva“, rekao je.

„Ali nema mesta za tugovanje dok ne uklonimo virus sa naše teritorije“, dodao je.

Ramadani je u međuvremenu rekao da će se puna saradnja vlasti nastaviti. Istovremeno, apelovao je ponovo na građane da ne izlaze, zahtevajući da se pridržavaju uputstava do kraja aprila, da ostanu kod kuće i izađu samo u slučaju potrebe.

„Slede tri nedelje su kritične, građani da se tokom ovih dana ne okupljaju i da ostanu kod kuće“, rekao je.

KoSSev/ Pročitajte još:

Tači: Situacija na Severu neprihvatljiva i rezultat nemara kosovske vlade u zaštiti integriteta

Svećla i Krueziu: Severna Mitrovica i Zvečan stavljeni u karantin uz punu koordinaciju sa Vladom

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Kosovska Mitrovica i Zvečan od večeras „pod karantinom“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.