Parlamentarni izbori na Kosovu 2017.

Marko Đurić

Đurić: Odbori u srpskim sredinama će dozvoliti glasanje sa srpskim dokumentima

Vest je ažurirana Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić pozvao je danas sve građane Kosova i Metohije, koji su na biračkom spisku, bez...
Kvinta zastave

Kvinta: Odbacite kriminalce, presudna prilika za budućnost Kosova

Drugo saopštenje Kvinte za nešto duže od dve nedelje. U prvom poruka za Beograd i Prištinu, danas detaljne poruke za kosovske političare - predstojeći...
Nova Koalicija Srbi izbori

Iako osnivač, Branislav Marković istupio iz koalicije srpskih stranaka, šta je uzrok?

Samo nekoliko dana nakon što je formirana koalicija srpskih političara sa Kosova i definisana kao "alternativa Srpskoj listi", jedan od osnivača, Branislav Marković, napustio...

Rakić: 100% obećavam i garantujem da će ZSO biti formirana vrlo brzo

Nakon isticanja procenata glasova od 90% zbog kojih je Srpska lista ušla u vladu Ramuša Haradinaja - i danas novi procenti, ovog puta od njenog šefa. "Mogu 100% da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana u sledećem periodu, vrlo brzo," jutros je u jutarnjem dnevniku RTS, rekao je Rakić. 

Posmatračka misija EU: Izbori ogledalo demokratije

Parlamentarni izbori na Kosovu, održani 11. juna, bili su konkurentni i uglavnom mirni, ali su na izborni proces negativno uticali neažurirani birački spiskovi, kratak vremenski rok za organizovanje izbora, neispravan sistem za glasanje van Kosova, ali i nedovoljno reagovanje na nasilje i zastrašivanje u mestima gde žive kosovski Srbi - ocenjeno je u konačnom Izveštaju Evropske izborne posmatračke misije, koji je danas predstavljen u Prištini. Ova posmatračka misija nadgledaće i lokalne kosovske izbore, 22. oktobra.

Kancelarija EU i američka ambasada pozdravili formiranje vlade: "Kosovo nema vremena za gubljenje"

Kancelarija Evropske unije, misija EULEX-a i ambasada SAD-a u Prištini pozdravili su danas formiranje nove vlade Kosova, na čelu sa njenim premijerom Ramušom Haradinajem. EU očekuje da nova vlada odigra "aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu" i da sarađuje sa Beogradom kako bi "osigurao kvalitetan napredak" u dijalogu između Prištine i Beograda. Sporazumi postignuti u ovom dijalogu moraju biti u potpunosti sprovedeni, poručuju. Iz ambasade SAD "nastavljaju da podržavaju Kosovo na putanji ka evroatlantskim integracijama, jačanju vladavine zakona, poboljšanju ekonomskog razvoja i normalizaciji regionalnih odnosa".

Marko Đurić: Haradinaj je za nas i dalje lice sa poternice

Nedvosmisleno je jasno jedino da Srbi ne bi imali nikakve šanse da se za bilo šta izbore da su se odlučili na građansku neposlušnost ili bojkot privremenih institucija. Predstavnici Srpske liste su na početku teškog i neizvesnog puta, ali su se na njega otisnuli odlučno i hrabro, i mogu im samo poželeti sreću i ponuditi svaku podršku Vlade Srbije - ovako političku situaciju na KiM-u, posle ulaska Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, vidi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On, u intervjuu za "Novosti", kaže da Srpska lista nije ponudila blanko podršku vladi u Prištini, već je u tu vladu ušla da bi izdejstvovala ustupke od kojih će naš narod imati jasnu korist.

Srpska lista: Ušli smo u Haradinajevu vladu zbog 90% podrške naroda

"Partija Kosovskih Srba napadana od strane Aleksandra Vučića i zvaničnog Beograda, zbog nepostojeće saradnje sa 'ratnom koalicijom' na Kosovu, čestita Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije koaliciju sa Ramušem Haradinajem i 'ratnom koalicijom' koja je, koliko nas sećanje služi, ratovala upravo protiv Srba.

"Haradinajeva kineska vlada" najslabija od unilaterlanog proglašenja nezavisnosti?

U posmatračkim klubovima u Prištini vlada koju predvodi Ramuš Haradinaj procenjuje se kao do sada najslabija i najkrhkija vlada od proglašenja nezavisnosti. Među naslovima štampanih medija u Prištini dominira onaj "Haradinajeva kineska vlada" kojim se ona po broju ministarstava poredi sa Vladom Kine koja ima samo četiri ministarstva više, iako je po broju stanovnika pet stotina puta veća od Kosova. 

Profil Haradinaja, preuzeo funkciju kojoj teži već 13 godina: Neka se sada pokaže

Ramuš Haradinaj ponovo je postao premijer Kosova - to je cilj koji je realizovao 13 godina nakon što je na 100 dana bio na najvišoj vladinoj funkciji. Mnogi sa skepticizmom gledaju na način kako je Haradinaj formirao Vladu. Predsednik Vlade, kako Haradinaj voli da naziva funkciju premijera, suočiće se sa najvećim izazovima u pitanjima koja su nastala tokom njegovog boravka u opoziciji. Kada je dobio 61 glas da postane šef Vlade, kratko je rekao - nek nam je sa srećom.

Vučić: Srpska lista sama da odluči s kim će u koaliciju

Odnos države Srbije prema mandataru za sastav kosovske vlade se neće ni "za jotu" promeniti, ostaju optužnica i poternica za njim, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpska lista u Beogradu sa Đurićem pred sednicu o formiranju kosovske vlade

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić danas u 13 časova u Beogradu razgovara sa šefom Srpske liste Goranom Rakićem i poslanicima ove liste u novom sazivu parlamenta "Republike Kosovo". I dok se u 14 časova, kako je Đurićeva kancelarija potvrdila u saopštenju za medije,  on  i predstavnici "pokrajinskih institucija" posle sastanka budu obraćali javnosti iz Nemanjine 11, u samoj Prištini se u 15:30 očekuje konačno formiranje kosovske vlade i to sa Ramušem Haradinajem na njenom čelu i istovremenim učešćem ovih poslanika, odnosno Srpske liste u njoj.

Mediji u Prištini: Ko su ministri u Haradinajevoj vladi?

Predsednik Alijanse za Novo Kosovo, Bedžet Pacoli, biće ministar spoljnih poslova Kosova u kabinetu Ramuša Haradinaja. 

Veselji predsednik Skupštine Kosova, Haradinaj mandatar za sastav nove vlade

Za nešto manje od sat vremena počeće sedma po redu konstitutivna sednica Skupštine Kosova. Za razliku od prethodnih nekoliko puta, danas je izvesnije, kako se najavljuje u Prištini da će kosovski parlament konačno biti uspostavljen i dobiti predsednika. Očekuje se da predsednik parlamenta ipak bude kandidat koalicije PAN - Kadri Veselji i to uprkos tome što je upravo njegov izbor do sada bio kamen spoticanja za potrebnu većinu poslanika.

Prištinski mediji: Postignut dogovor. Srpska dobija Ministarstvo poljoprivrede. Sutra sednica

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem, javljaju izvori portala arbresh.info. Razlog za sastanak je blokada koju vrši lista Srpska.

Ljajmi: Srpska lista najavljuje prekid sporazuma sa koalicijom PAN

Entuzijazam u koalicionom kampu PAN-a nakon potpisivanja sporazuma sa AKR-om izbledeo je samo nekoliko sati nakon zvaničnog potpisivanja u vili Bedžeta Pacollija, u Ajvaliji.

Vučić: Koga god Srbi da podrže od kosovskih stranaka ne valja, sve se zalažu...

"I sad kad ljudi pitaju Srbe na Kosovu - haaa, vi biste da podržite Haradinaja, a da hoće da podrže pokret Samoopredeljenje, prva tačka njihovog programa je ujedinjenje u Veliku Albaniju; da podrže Haradinaja - takođe katastrofa. Šta god da uradite ništa Srbima ne odgovara jer sve političke stranke se ili zalažu za trenutno očuvanje postojeće nezavisnosti Kosova a kasnije da se odlučuje o ujedinjenju u Veliku Albaninju, a neki su za direktne pregovore o ujedinjenju u Veliku Albaniju," rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o tome koga će Srpska da podrži u procesu formiranja vlade Kosova.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova: PAN nema većinu. Nastavak 7. septembra?

Šesti saziv konstitutivne sednice kosovske skupštine održava se od 10 časova. Da li će ovog puta poslanici izglasati predsednika i potpredsednike ove institucije nije poznato. Pobednička koalicija - Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Nisma - uprkos navodima da bi mogli da ne učestvuju na sednici - najavljuju svoje učešće. Međutim, ne potvrđuju da će sednica biti uspešna, niti da imaju dovoljan broj glasova. Iz opozicionog tabora - Demokratske lige Kosova - tvrde da PAN nema glasove za izglasavanje svog kandidata za predsednika Skupštine. Koalicija sa Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija je jaka, navode takođe, iako su kosovski mediji u više navrata izveštavali da će se AKR danas pridružiti PAN-u i tako im obezbediti većinu za formiranje skupštine i vlade.

Nova konstitutivna sednica Skupštine Kosova 24. avgusta

Dva dana nakon još jedne konstitutivne sednice bez rezultata, kosovske parlamentarne stranke sastaju se od 10 časova na novom konsultativnom sastanku. Sat vremena kasnije održava se okrugli sto Demokratske lige Kosova, Alijanse za novo Kosovo i Alternative na kojem će glavna tema biti, kako prenose mediji, "blokada ka uspostavljanju institucija posle izbora 11. juna".

O konstitutivnoj sednici naredne nedelje: Glasanje o predsedniku skupštine i premijeru istovremeno?

Za manje od sat vremena nastavlja se konstitutivna sednica kosovske skupštine. Demokratska partija Kosova koja predvodi pobedničku koaliciju PAN najavila je da njeni poslanici neće učestvovati. Mediji prenose da će to biti slučaj sa svim poslanicima PAN-a. U međuvremenu, Samoopredeljenje je odbilo sinoćni predlog Kadrija Veseljija o još jednom kandidatu za mesto predsednika Skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramuša Haradinaja za premijera.
Blerim Shala Bljerim Šalja

Srećna Nova 2025. godina