Srpska lista u Beogradu sa Đurićem pred sednicu o formiranju kosovske vlade

14:05 – A šta im je u međuvremenu poručio predsednik Aleksandar Vučić, čitajte u POSEBNOJ VESTI


Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić danas u 13 časova u Beogradu razgovara sa šefom Srpske liste Goranom Rakićem i poslanicima ove liste u novom sazivu skupštine "Republike Kosovo". I dok se u 14 časova, kako je Đurićeva kancelarija potvrdila u saopštenju za medije,  on  i predstavnici "pokrajinskih institucija" posle sastanka budu obraćali javnosti iz Nemanjine 11, u samoj Prištini se u 15:30 očekuje konačno formiranje kosovske vlade i to sa Ramušem Haradinajem na njenom čelu i istovremenim učešćem ovih poslanika, odnosno Srpske liste u njoj.

10:15 – Ukoliko se autom budu vraćali iz Beograda a nakon obraćanja medijima u 14 sati, poslanici Srpske liste ne mogu da stignu do 15:30, odnosno 16 časova kada je sednica u Prištini i zakazana.

U međuvremenu kosovski mediji jutros javljaju da će vanredna sednica danas najverovatnje da kasni "barem nekoliko sati" upravo zbog toga što su poslanici Srpske liste otišli na razgovor kod Marka Đurića.

"Sednica će verovatno da kasni, barem za nekoliko sati. To je usled toga što članovi Srpske liste, za koje se takođe očekuje da budu deo Haradinajevog vladinog kabineta, verovatno neće stići na vreme za početak sednice u datom satu," piše Koha ditore.

U saopštenju za medije nije navedena tema razgovora između Đurića i Srpske liste.

Posle izbora članova tzv. ratne koalicije – Kadrija Veseljija za predvodnika kosovskog parlamenta, i Tačijevog zvaničnog poziva Ramušu Haradinaju da predvodi novu vladu, kao i vesti da su koalicija PANA i Srpska lista postigle dogovor da zajedno formiraju vladu, danas preostaje – a prema prekjučerašnjem dnevnom redu  – da se ta vlada i zvanično potvrdi. 

U međuvremenu, mediji u Prištini objavljuju vesti o konkretnim kadrovskim rešenjima prema kojima su Srbima pripala tri ministarska mesta u Haradinajevoj vladi.

Ukoliko se danas bude formirala vlada, na čelu sa Ramušom Haradinajem kao njenim premijerom, i Srpskom listom u njoj, to će i zvanično označiti podršku srpskih poslanika njihovoj zajedničkoj saradnji, a nakon donedavnih snažnih optužbi ali i pravnih i diplomatskih mera najvišeg srpskog državnog vrha i same Srpske liste na račun Ramuša Haradinaja o njemu kao navodnom počiniocu "najmonstruoznijih ratnih zločina", o "pobedi zločinaca" nakon njegovog puštanja iz francuskog suda i takođe uprkos nedavnim najavama u medijima da Srpska lista neće podržati "ratnu koaliciju", Ramuša Haradinaja, odnosno demantijima iz ove liste da će je podržati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.