O konstitutivnoj sednici naredne nedelje: Glasanje o predsedniku skupštine i premijeru istovremeno?

14:15 – Glasanje o predsedniku skupštine i premijeru istovremeno?

Šefovi parlamentarnih grupa sastaće se u sredu, u 10 časova, i tada odlučiti kada će se održati nova konstitutivna sednica – najnovija je odluka predsedavajućeg, Adema Mikulovcija. Mikulovci je tako prihvatio predlog lidera PDK-a, Envera Hodžaja, koji je, prenose prištinski mediji, istovremeno predložio i da se izbor predsednika skupštine i premijera održi na istoj sednici. Sastanku je od stranaka manjinskih zajednica prisustvovao samo lider Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, prenosi RTK. Samoopredeljenje neće prisustvovati, sa druge strane, konsultacijama u sredu.

"Mikulovci je odlučio da u sredu imamo konsultativni sastanak. Samoopredeljenje neće učestvovati na konsultativnom sastanku, jer je namera PAN-a da se vrate političkom stolu," rekao je Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja, prenosi Koha.

Odluka Demokratske lige Kosova još uvek nije poznata.

Iz PDK-a, sa druge strane, ponavljaju raniji stav – ukoliko stranke budu glasale i za Haradinaja, imaće još jednog kandidata za predsednika Skupštine. 

10:45 – Nema kvoruma, o nastavku sednice u podne

U nedostatku kvoruma za nastavak konstitutivne sednice, predsedavajući je zatražio konsultacije sa šefovima parlamentarnih grupa Demokratske lige Kosova i Samoopredeljenja. Sednici, uz poslanike PAN-a, nisu prisustvovali ni poslanici Srpske liste, a ni ostalih manjina, prenosi RTK.

Konsultacije su zakazane za podne, prenose mediji.

10:15 – Sednica počela, čeka se na PAN

Konstitutivna sednica je počela sa desetominutnim zakašnjenjem. Na sednici se nisu pojavili poslanici koalicije PAN, pa je predsedavajući Adem Mikulovci je odredio pauzu od 15 minuta. 

Ukoliko se poslanici PAN-a ne pojave, sednica će biti zaključena, kazao je Mikulovci.

U ovim trenucima, kako prenose kosovski mediji, održava se sednica Predsedništa PDK-a.

09:11 – Nastavak konstitutivne sednice: PAN ne učestvuje? 

Za manje od sat vremena nastavlja se konstitutivna sednica kosovske skupštine. Demokratska partija Kosova koja predvodi pobedničku koaliciju PAN najavila je da njeni poslanici neće učestvovati. Mediji prenose da će to biti slučaj sa svim poslanicima PAN-a. U međuvremenu, Samoopredeljenje je odbilo sinoćni predlog Kadrija Veseljija o još jednom kandidatu za mesto predsednika Skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramuša Haradinaja za premijera.

Nakon jučerašnje najave iz PDK-a da neće prisustvovati nastavku sednice, mediji u Prištini i danas prenose najave da se poslanici ove stranke, kao i cele koalicije neće pojaviti u sali. Kao razlog za ovakvu odluku ponovo navode "samovolju" predsedavajućeg Adema Mikulovcija, koji je, kako tvrde, "samovoljno prekinuo sednicu", a potom je "samovoljno sazvao bez konsultovanja drugih stranaka", prenosi Lajmi.

Međutim, Koha navodi da bi bojkotovanje bilo u suprotnosti sa ustavnom odlukom iz 2014.

"Konstitutivna sednica nikada nije zatvorena bez da se postigne glavni cilj – imenovanje predsednika i potpredsednika Skupštine," rekao je pravnik Vigan Ćuroli, prenosi ovaj list.

Nema, međutim, detalja šta bi se dogodilo ukoliko koalicija PAN danas zaista bojkotuje sednicu Skupštine i kakve bi eventualne posledice bile po ovu koaliciju, te da li bi u tom slučaju, druga stranka po broju glasova – Samoopredeljenje dobilo priliku za formiranje vlade.

Sa druge strane, Samoopredeljenje i Demokratska liga Kosova navode da odluka koalicije PAN ima veze sa nedostatkom glasova za izglasavanje PAN-ovog kandidata za predsednika Skupštine.

Rano jutros lider LDK-a, Isa Mustafa, oglasio se i na svom Fejsbuk nalogu, navodeći da "nema potrebe da traže odlaganja", ili "zahtevaju dodatne sate i dane", jer se "rukovodstvo ne formira za jedan dan".

"Nikog ne uslovljavajte. Koristite pravo koje vam je dao Ustavni sud, ali ne beskonačno. Stvorite uslove za formiranje institucija i ne držite zemlju kao taoca," dodaje.

Oglasilo se i Samoopredeljenje. Iz ovog pokreta odgovaraju na sinoćnu ponudu Kadrija Veseljija o još jednom kandidatu za Predsednika Skupštine, ukoliko se istog dana bude glasalo za kandidata za premijera ispred ove koalicije – Ramuša Haradinaja.

Ponudu Veseljija za povlačenje kandidature, kako je nazivaju – pozdravljaju.

"Bilo je krajnje vreme da razmisli. Sada očekujemo da vidimo ko će da bude kandidat PAN-a za predsednika skupštine. Hajde da predlože ličnost koja je sveobuhvatna," dodaju.

"Što se tiče Veseljijevog zahteva da se glasa za Haradinaja, ne možemo postići dogovor sa Veseljijem. Veselji je taj koji ima dogovor sa Haradinajem. Posle neuspeha gospodina Haradinaja da formira vladu, red je na naše kandidate," navode.

Kako je protekla jučerašnja konstitutivna sednica, kao i šta je konkretno Veselji ponudio LDK-u i Samoopredeljenju, čitajte u vestima: 

Veseljijeva ponuda: Još jedan kandidat za predsednika skupštine ali da se istog dana glasa za Haradinaja

Konstitutivna sednica kosovske skupštine: Nastavak sutra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.