Konstitutivna sednica Skupštine Kosova: PAN nema većinu. Nastavak 7. septembra?

11:10 – Prekinuta sednica. Nastavak 7. septembra?

Predsedavajući Skupštine Kosova, Adem Mikulovci, prekinuo je konstitutivnu sednicu nakon oštre polemike između kandidata za predsednika Skupštine ispred PAN-a, Kadrija Veseljija i kandidata za premijera Kosova ispred Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, prenose kosovski mediji.

Veselji je, obraćajući se Kurtiju kazao da će on da „vrati Srbiju na Kosovo“, prenosi Klan Kosova.

O nastavku sednice, poslanici će naknadno biti obavešteni.

Klan Kosova, u međuvremenu, javlja, pozivajući se na neimenovane izvore da će se konstitutivna sednica nastaviti 7. septembra.

10:25 – PAN nema većinu, traži dodatno vreme

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova počela je nešto posle 10 časova. Koalicija PAN zatražila je dodatnih dve nedelje, jer, prema sopstvenom priznanju, nema većinu za izbor svog kandidata, Kadrija Veseljija, za predsednika Skupštine.

„Kao koalicija, imamo pravo da predlažemo predsedavajućeg parlamenta, tražili smo još vremena. Imamo kandidata, ali nemamo većinu. Na prethodnoj sednici shvatili smo da imamo 60 poslanika, ali ne 61. Dakle, niko nema 61. Zato nam treba više vremena,“ rekao je potpredsednik PDK, Enver Hodžaj.

U ovim trenucima, o predlogu Hodžaja izjašnjavaju se predstavnici ostalih parlamentarnih stanaka. Sednici prisustvuju i poslanici Srpske liste.

Sednicu pratite UŽIVO.

08:15 – Još jedna kontitutivna sednica Skupštine Kosova: Ima li PAN većinu?

Šesti saziv konstitutivne sednice kosovske skupštine održava se od 10 časova. Da li će ovog puta poslanici izglasati predsednika i potpredsednike ove institucije nije poznato. Pobednička koalicija – Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Nisma – uprkos navodima da bi mogli da ne učestvuju na sednici – najavljuju svoje učešće. Međutim, ne potvrđuju da će sednica biti uspešna, niti da imaju dovoljan broj glasova. Iz opozicionog tabora – Demokratske lige Kosova – tvrde da PAN nema glasove za izglasavanje svog kandidata za predsednika Skupštine. Koalicija sa Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija je jaka, navode takođe, iako su kosovski mediji u više navrata izveštavali da će se AKR danas pridružiti PAN-u i tako im obezbediti većinu za formiranje skupštine i vlade.

Mustafa: Koalicija LDK-a i AKR-a jaka, ne radi se o prekidu koalicije

„Koalicija LDK sa AKR i Alternativom je jaka od dana njenog početka“ – tvrdi kosovski premijer u tehničkom mandatu i lider LDK-a, Isa Mustafa, koji se oglasio sinoć.

Pacoli je ranije izneo predlog da je za prevazilaženje političke krize potrebno formiranje sveobuhvatne vlade, ali i ultimatum LDK-u – ako se u prvih deset dana ne formira vlada „nije siguran“ kakav će njegov stav biti. Kosovski mediji su potom u nizu tekstova izvestili da će se AKR pridružiti PAN-u danas.

Mustafa, međutim, tvrdi da Pacolijeve poruke ne znače to da će koalicija biti raskinuta.

„Stavovi za formiranje vlade ove zemlje su izrazi orijentacije za izgradnju države naših partnera i to LDK ne shvata kao orijentaciju za prekid koalicionog sporazuma i naše zajedničke strateške perspektive,“ kaže on.

LDK ne samo na parlamentarnom nivou, već i na lokalnim izborima blisko sarađuje sa AKR-om i Alternativom i „nalaze zajednički interes“, dodaje.

„Mnogo verujem ljudima AKR-a i njihovoj nadležnosti za upravljanje. Baš kao što verujem da će Alternativa biti dodatna vrednost našoj demokratiji. Delimo zajedničke orijentacije i ciljeve za zemlju, stvaramo sinergiju za uspehe koje su Kosovu potrebne,“ istakao je, navodeći da je „ova uveravanja“ imao i tokom jučerašnjeg „prijateljskog sastanka“ sa Pacolijem.

Pacoli na sastanku sa Haradinajem i Veseljijem?

Vlada nestabilna čak i ako AKR podrži PAN

Čak i ako AKR da podršku PAN koaliciji to joj neće pomoći da formira stabilnu vladu, koja verovatno neće imati više od 62 glasova u Skupštini, ranije ove nedelje izvestio je „Zeri“.

S obzirom na to da će Pacoli, ako podrži PAN, imati, kako je preneo isti list, ministarsko mesto, na njegovom poslaničkom mestu sedeo bi Imet Rahmani iz LDK-a, zbog čega bi AKR imala samo tri poslanika u Skupštini.

„Takođe, zamenik AKR-a Korab Sejdiu je više puta ponovio da on, čak i ako se njegova stranka pridruži PAN-u, neće glasati za druge kandidate. Tako da AKR teško da može da obezbedi više od dva glasa za PAN koaliciju u Skupštini,“ naveo je isti list.

I analitičari smatraju da bi nova vlada, ukoliko se formira, bila nestabilna.

Čak i da se formira Vlada Haradijana ona će biti kratkoročna i „avanturistička“, smatra Beljulj Bećaj, a kako bi se završili neki od „zadataka“, kao što su demarkacija, izborne reforme, dok će partije sprovoditi i unutrašnje reforme.

PAN izgleda ima za cilj nove izbore, koji bi ponovo doveli do političke krize, kaže Imer Muškolaj.

Smatra i da današnja sednica neće uspeti, a ako PAN ne uspe da osigura glasove, potrebno je zatražiti mišljenje Ustavnog suda, dodaje.Pročitajte još: 

Nova konstitutivna sednica Skupštine Kosova 24. avgusta

Konstitutivna sednica: Bojkotovanje, nema kvoruma. Izbori rešenje?

Skupština Kosova: PAN ne učestvuje na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici

O konstitutivnoj sednici naredne nedelje: Glasanje o predsedniku skupštine i premijeru istovremeno?

Konstitutivna sednica kosovske skupštine: Nastavak sutra

Međutim, nakon Mustafinih poruka – Pacoli se sastao sa liderima PAN-a, izvestili su kosovski mediji.

Na ovom sastanku mogla je da bude donesena odluka o „sudbini sledeće sednice, kao i celokupnom formiranju vlade“, naveli su takođe.

Tema razgovora bila su i pitanja Demarkacije sa Crnom Gorom i Asocijacije (Zajednica srpskih opština) za koje je Pacoli „imao neke uslove“, javio je Express, ne navodeći detalje o tome da li će AKR danas i podržati PAN.

Pacoli je, potom u kratkoj poruci na društvenim mrežama demantovao da je održao ovaj sastanak, ističući da se radi o spekulacijama.

Ni PAN nije siguran da će sednica biti uspešna

Sa druge strane, predstavnici PAN-a, najvljuju svoje učešće na sednici, ali ne obećavaju da će skupština danas biti konstitutisana. Štaviše, ova koalicija „nagovestila je da još uvek nisu obezbedili glasove“.

„Poslanici PAN-a učestvovaće na sednici, ali uspeh glasanja za predsednika (Skupštine) i potpredsednike neće zavisiti od sednice, već od svesti i odgovornosti poslanika koje su određene Ustavom,“ rekao je član predsedništva AAK-a, Muharem Nitaj, za Express.

Osvrćući se na ranije zahteve opozicije – LDK-a i pokreta Samoopredeljenje – da njihov kandidat za predsednika Skupštine ne bude Kadri Veselji, ističe da je „diskreciono pravo“ PAN-a da predloži kandidata, da ono ne može da se „dodeli“ drugim strankama, ali i da niko ne može da uslovi PAN u vezi sa predlaganjem kandidata.

Poslednja sednica Skupštine Kosova održana je prošlog četvrta i to je bio peti pokušaj da se konstituišu nove kosovske institucije, a nakon što je PAN odbijao da u Skupštini i zvanično predloži kandidata za predsednika – Kadrija Veseljija, čijoj se kandidaturi protive opozicione stranke, te i da učestvuje na ovim sednicama.

Prva konstitutivna sednica održana je u predviđenom zakonskom roku – 3. avgusta, zbog čega predsednika Skupštine ne može da predloži druga stranka po broju glasova na izborima – Samoopredeljenje. Kako kosovski ustav nije predvideo situaciju u kojoj je blokiran izbor predsednika skupštine, te bi sednica mogla da traje u nedogled, u javnosti su bili snažni glasovi da bi do rešenja moglo da se dođe novim parlamentarnim izborima, pre čega bi se po mišljenje trebalo obratiti Ustavnom sudu, što je i najavljivala LDK. Jedan od predloga za rešenje bio je i da, kako su javili kosovski mediji, na mesto premijera bude žena i nestranačka ličnost.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.