"Haradinajeva kineska vlada" najslabija od unilaterlanog proglašenja nezavisnosti?

U posmatračkim klubovima u Prištini vlada koju predvodi Ramuš Haradinaj procenjuje se kao do sada najslabija i najkrhkija vlada od proglašenja nezavisnosti. Među naslovima štampanih medija u Prištini dominira onaj "Haradinajeva kineska vlada" kojim se ona po broju ministarstava poredi sa Vladom Kine koja ima samo četiri ministarstva više, iako je po broju stanovnika pet stotina puta veća od Kosova. 

Da bi zadovoljio sve koalicije partnere Haradinaj je bio prinuđen da proširi sastav vlade u odnosu na onu prethodnu, izveštava o situaciji u Prištini dopisnica, Zana Cimilji. 

Na drugoj strani, dodaje, nema komentara o novoj političkoj snazi koju od juče uživa Srpska lista u Skupštini i Vladi Kosova, jer im obezbeđuje većinu za funkcionisanje.

EU: Vlada Kosova da sarađuje sa Beogradom

Nova Vlada Kosova trebalo bi da odigra aktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi se osigurao kvalitetan korak napred u dijalogu između Beograda i Prištine, navodi danas u svom saopštenju portparolka Evropske unije, Maja Kocijančič, pozdravljajući formiranje Vlade Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od suštinskog je značaja, navodi se, da novoformirana vlada ubrza rad u procesu vizne liberaliacije tako što će efektivno napredovati u procesu ratifikacije "pograničnog sporazuma" sa Crnom Gorom.

"Sve ovo je presudno kako bi Kosovo napredovalo na evorpskom putu. Kosovo nema vremena za gubljenje," zaključuje se u saopštenju.
 

Već se sada može primetiti zabrinutost činjenicom da će nova Vlada i Skupština biti zavisni od Srpske liste što je neke komentatore navelo na to da zaključe da će nove odluke u parlamentu donositi srpski predsednik Aleksandar Vučić, navodi, takođe. 

Sednica sazvana na zahtev opozicije prekinuta

U prilog komentarima analitičara o nestabilnoj vladi, govori i činjenica da je dan nakon formiranja Vlade Kosova – vanredna sednica sazvana na zahtev opozicije – prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Na sednici je trebalo da se razgovara o programu Haradinajeve vlade. 

Premijer Kosova prethodno je najavio da poslanici vladajuće koalicije neće prisustvovati današnjoj sednici.

Predsedništvo Skupštine Kosova će u utorak odlučiti o nastavku danas prekinute sednice.

Vlada Kosova izglasana je sinoć, sa 61 glasom za i jednim protiv od 120 poslaničkih mesta. Kakao je proteklo glasanje i skupštinsko zasedanje čitajte u posebnoj VESTI.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.