Posmatračka misija EU: Izbori ogledalo demokratije

Parlamentarni izbori na Kosovu, održani 11. juna, bili su konkurentni i uglavnom mirni, ali su na izborni proces negativno uticali neažurirani birački spiskovi, kratak vremenski rok za organizovanje izbora, neispravan sistem za glasanje van Kosova, ali i nedovoljno reagovanje na nasilje i zastrašivanje u mestima gde žive kosovski Srbi – ocenjeno je u konačnom Izveštaju Evropske izborne posmatračke misije, koji je danas predstavljen u Prištini. Ova posmatračka misija nadgledaće i lokalne kosovske izbore, 22. oktobra. 

"Bilo je nekoliko primera kršenja izbornog procesa kod srpske zajednice. Kako bi se osiguralo da birači i kandidati slobodno izraze svoje mišljenje treba uticati na to da na narednim izborima ne bude sličnih problema. Svi birači na Kosovu zaslužuju da imaju demokratski i slobodan proces," kazao je šef posmatračke misije Evropske unije, Alojz Peterle.

Odgovarajući na pitanje da li će se posmatračka misija na lokalnim izborima baviti izbornom kampanjom na Severu Kosova, gde postoji sumnja da kandidati sa pojedinih lista odustaju zbog političkog pritiska, Peterle navodi da će se tome posvetiti posebna pažnja:

"Dopada nam se da kažemo da su izbori ogledalo demokratije, a pretnje ne pripadaju ogledalu jedne demokratske zemlje. To znači da se dostojanstvo birača i kandidata ne poštuje i mi želimo da svi oni koji treba da budu uključeni u izborne procese obavljaju svoj rad shodno svojim nadležnostima. Jeste problem i osetljivo i ozbiljno pitanje i posvetićemo veliku pažnju ovom izbornom aspektu kada je reč o lokalnim izborima. Mislim da nam je ovde zaista potrebna veća pažnja."

Posmatračka misija Evropske unije počinje svoj rad pred lokalne izbore i uključiće iste predstavnike, a imaće i iste metode.

"Imamo glavni tim koji uključuje devet osoba i tim od 20 dugoročnih posmatrača. Doći će i kratkoročni posmatrači pred izbore. Nadamo se da ćemo imati puno diplomata, tako da možemo imati oko stotinu pomatrača na dan izbora," kazao je zamenik šefa posmatračke misije, Marian Gabriel.

Predstavljanju izveštaja i nove posmatračke misije prisustvovala je i predsednica Centralne izborne komisije Kosova, Valjdeta Daka.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.