Veselji predsednik Skupštine Kosova, Haradinaj mandatar za sastav nove vlade

16: 40 – Ramuš Haradinaj mandatar za sastav nove vlade Kosova

Nakon što je Kadri Veselji izabran za predsednika Skupštine, kosovski predsednik Hašim Tači predložio je Ramuša Haradinaja za mandatara za sastav nove vlade Kosova.

"Na osnovu svojih ustavnih kompetencija, kroz dekret, predao sam gospodinu Ramušu Haradinaju mandat za sastav nove vlade Kosova," napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici. 

15:30 – U subotu o Vladi

"Političke razlike ne mogu opravdati blokadu države. Odabrani smo da rešimo probleme građana i a ne da ih stvaramo. Nemamo vremena za gubljenje," rekao je Veselji, nakon izbora. 

Veselji je poslanike pozvao da se usklade "oko pet važnih pitanja na Kosovu", da imaju "jedinstven pristup ekonomskim razvojnim reformama, obrazovanju, reformi zdravstva, formiranju vojske i dijaloga sa Srbijom", prenosi Kosovapress

"U narednim minutima nakon ove sednice, kao lider koalicije PAN daću mandat Ramušu Haradinaju kao budućem premijeru, i radujem se subotnjoj sednici za konstituisanje Vlade Kosova," rekao je, takođe, Veselji, prenosi Koha

LDK i pokret Samoopredeljenje napustili su skupštinsku salu tokom Veseljijevog govora. 

14: 55 – Slavko Simić potpredsednik Skupštine

Izabrani su i potpredsednici Skupštine Kosova.

Troje je izabrano jednoglasno i to su Džavit Haljiti iz koalicije PAN, Aida Derguti iz Samoopredeljenja i Kujtim Šalja iz LDK.

Takođe izabrani su i Slavko Simić, ispred Srpske i Mufera Šinik za koje je glasalo 62 poslanika, protiv nije bilo a uzdržanih je bilo 41, prenosi RTK2.

14: 15 – Veselji ponovo predsednik Skupštine

Kadri Veselji upravo je izabran za predsednika Skupštine Kosova. Za je bilo 62 poslanika, protiv 52. 

U ovim trenucima, biraju se potpredsednici Skupštine.

14:10 – Počela sednica

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova upravo je počela.

U ovim trenucima, glasa se za kandidata PANA-a za predsednika Skupštine, Kadrija Veseljija. 

13: 15 – Zeka: Srpska traži da se za vladu glasa u ponedeljak

U međuvremenu, poslanik Inicijative za Kosovo, Miljaim Zeka, rekao je za Klan Kosova da je "Srpska lista tražila da se za vladu ne glasa u petak, već u ponedeljak", prenosi RTK2.

"Ova odlaganja se dešavaju zbog nekih zahteva Srpske liste, koja traži da se za vladu ne glasa sutra već u ponedeljak", rekao je poslanik.

Zeka je dodao i da "nema komentar" na to zbog čega poslanici koalicije PAN nisu na vreme došli na skupštinsko zasedanje.

"Nemam komentar na njihovo odsustvo. Mi smo bili tu i nadam se da ćemo sada nastaviti."

Krasnići: Poslanici PAN-a biće spremni za nastavak sednice 

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići, izjavio je za Lajmi.net da je predsedavajući sednice Adem Mikulovci, odložio sednicu za 14 časova, bez ikakve konsultacije sa koalicijom PAN, prenosi RTK2.

Krasnići je rekao da poslanici PAN-a nisu došli na vreme jer su čekali četvoro svojih poslanika: 

"Čekali smo četvoro poslanika naše koalicije da stignu na sednicu, dvoje iz PDK, jednog iz Alijanse za budućnost Kosova i jednog iz NISMA-e."

Prema njegovim rečima, poslanici koalicije PAN biće spremni za nastavak sednice u 14 časova.

11:00 – Sednica prekinuta. Nastavak u 14h. 

Sednica koja je trebalo da počne u 11 – prekinuta je, a da zapravo nije ni počela. Predsedavajući Adem Mikulovci kazao je da će ona biti nastavljena u 14 časova. Razlog za prekid je nedolazak poslanika PANA-a i manjina.

"Prekidamo sednicu i nastavićemo je u 14 časova. Njihov zahtev (koalicije PANA-a, prim.red) je bio da se sednica bude sazvala u 10 časova i oni nisu došli," kazao je Mikulovci.

Mediji u Prištini javljaju da poslanici PAN-a i manjinskih zajednica nisu prisutni u sali. Prisutan je, dodaju, ipak, Bedžet Pacoli. 

10:15 – Konstitutivna sednica Skupštine Kosova: Kraj političke krize?

Za nešto manje od sat vremena počeće sedma po redu konstitutivna sednica Skupštine Kosova. Za razliku od prethodnih nekoliko puta, danas je izvesnije, kako se najavljuje u Prištini da će kosovski parlament konačno biti uspostavljen i dobiti predsednika. Očekuje se da predsednik parlamenta ipak bude kandidat koalicije PAN – Kadri Veselji i to uprkos tome što je upravo njegov izbor do sada bio kamen spoticanja za potrebnu većinu poslanika. Koaliciji koja je na junskim parlamentarnim izborima osvojila najveći broj glasova, pridružila se stranka Bedžeta Pacolija, Alijansa za Novo Kosovo, a kasno sinoć, javili su mediji u Prištini, postignut je dogovor i sa listom Srpska. Da li će danas biti formirana i Vlada Kosova, za sada i dalje još uvek nije poznato. Sednicu uživo možete pratiti OVDE.

Koalicija koju predvodi Ramuš Haradinaj je na poslednjoj sednici održanoj krajem avgusta, uprkos inicijalnim tvrdnjama da ima parlamentarnu većinu priznala da je nema i zatražila dodatnih deset dana da je obezbedi.

Pročitajte još: 

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova: PAN nema većinu. Nastavak 7. septembra?​

Nova konstitutivna sednica Skupštine Kosova 24. avgusta

Konstitutivna sednica: Bojkotovanje, nema kvoruma. Izbori rešenje?

Skupština Kosova: PAN ne učestvuje na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici

O konstitutivnoj sednici naredne nedelje: Glasanje o predsedniku skupštine i premijeru istovremeno?

Konstitutivna sednica kosovske skupštine: Nastavak sutra

U međuvremenu mediji u Prištini pisali su da su se lideri ove koalicije više puta sastajali sa liderom AKR, Bedžetom Pacolijem, te i da imaju njegovu podršku. Pacoli je to u više navrata demantovao da bi, međutim, početkom nedelje, raskinuo koaliciju sa odlazećim premijerom Kosova, Isom Mustafom, i zvanično u svojoj vili u Ajvaliji, u ponedeljak, potpisao sporazum sa koalicijom PAN

Portal Arbresh.info tada je objavio dokument sporazuma, prema kojem je Alijansa za budućnost Kosova trebalo da ima sledeće pozicije – prvi potpredsednik Vlade, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao i zamenike ministara u ministarstvima spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, životne sredine, socijalne zaštite, zdravlja, kulture i prosvete.

Srpska "neće biti kočničar" – Srpska "nerazumnim zahtevima blokira formiranje institucija"

Da Srpska neće "biti kočničar" u formiranju kosovskih institucija – više puta su ponovili predstavnici ove liste. Ipak, mediji u Prištini juče su javili da Srpska "nerazumnim zahtevima blokira formiranje institucija". 

Sporno je, kako su ovi mediji takođe izvestili, bilo Ministarstvo poljoprivrede, koje je sporazumom između PAN-a i AKR trebalo da pripadne Pacolijevoj stranci, a koje je Srpska tražila.

Srpskoj poljoprivreda. Rikalo na čelu ministarstva?

Nakon "višečasovnih" razgovara PAN-a i predsednika Srpske, Gorana Rakića, postignut je dogovor, javili su kasno sinoć prištinski mediji. Srpskoj je, izvestili su, pripao i treći resor – Ministarstvo poljoprivrede, uz Ministarstvo lokalne samouprave i Ministarstvo za povratak i zajednice.

Lajmi.net sinoć je, takođe, javio i da bi na čelu Ministarstva poljoprivrede mogao da se nađe i član Centralne izborne komisije, Nenad Rikalo. 

Nakon toga, Kadri Veselji i Bedžet Pacoli obavestili su predsedavajućeg Skupštine, Adema Mikulovcija, da su obezbedili većinu i pozvali ga da sazove konstitutivnu sednicu, što je Mikulovci potom i učinio.

Glas protiv PANA

Mediji u Prištini jutros javljaju i da je jedan od visokih funkcionera AKR-a Korab Sejdiu dao ostavku u ovoj stranci i da najavljuje glas protiv PANA.

Ukoliko se danas bude formirala vlada na čelu sa Ramušom Haradinajem kao njegovim premijerom, i Srpskoj listom u njoj, to će i zvanično označiti podršku srpskih poslanika nakon donedavnih snažnih optužbi najvišeg srpskog državnog vrha i same Srpske liste na račun samog Haradinaja o njemu kao navodnom počiniocu "najmonstruoznijih ratnih zločina", o "pobedi zločinaca" nakon njegovog puštanja iz francuskog suda a takođe i uprkos ranijim najavama u medijima da Srpska neće podržati "ratnu koaliciju", Ramuša Haradinaja, odnosno demantijima da će je podržati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.