Đurić: Odbori u srpskim sredinama će dozvoliti glasanje sa srpskim dokumentima

Marko Đurić
Foto: Printscrren, RTS

Vest je ažurirana

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić pozvao je danas sve građane Kosova i Metohije, koji su na biračkom spisku, bez obzira na to kakva dokumente imaju, da se jave i da pokušaju na licu mesta da ostvare svoje biračko pravo i najavio da će birački odbori u srpskim sredinama ta dokumenta uvažiti.

Povodom navoda direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, reagovao je portarol CIK-a Valjmir Eljezi, poručivši da je odluka CIK-a o glasanju potpuno jasna.

„Da bi glasao 6. oktobra, birač mora imati sa sobom, kako bi bio identifikovan bilo koji od sledeća četiri dokumenta Republike Kosovo: 1. Važeća lična karta; 2. Važeći pasoš; 3. Važeća putna isprava i 4. Važeća vozačka dozvola. Ova odluka važi za sve članove biračkih odbora i za svaku opštinsku izbornu komisiju u svim opštinama Republike Kosovo“, rekao je portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.

„Birački odbori u sredinama sa srpskom većinom sigurno će uvažiti sva dokumenta, a pokušaje diskriminacije i sprečavanja naravno prijavićemo međunarodnim organizacijama i smatram i da je važno da OEBS odigra svoju ulogu“, kazao je Đurić za Radio televiziju Srbije, povodom odluke Centralne izborne komisije da na predstojećim izborima pristup glasanju dozvoli samo osobama sa kosovskim dokumentima.

Inače, Izborna posmatračka misija EU, odgovarajući na pitanja srpskih novinarki, izjavila je povodom odluke CIK-a da svi glasači upisani u birački spisak treba da budu u mogućnosti da ostvare pravo glasa, ali su dodali i da je iz zakona „bilo očigledno da postoji potreba da se aplicira za kosovska dokumenta“.

Ipak, oni će tokom posmatračkog perioda pratiti i proces izdavanja kosovskih dokumenata kako bi se proverili tačnost navoda da pojedini građani nisu u stanju da dobiju kosovska dokumenta.

„Ako ovo nije moguće, ako ima prepreka, ako postoje problemi i ako su ove optužbe tačne, to će biti problem,” rekla je glavna posmatračica, nemačka parlamentarka Viola fon Kramon-Taubadel.

Podsećamo, 2013. godine, kada je trebalo organizovati prve kosovske lokalne izbore na Severu Kosova, doneta je odluka da se srpski i kosovski birački spiskovi spoje i tako su se osobe koje poseduju samo srpska dokumenta našle na biračkom spisku birača registrovanih na Kosovu.

Masovnost sabotira pokušaje krađe

Pored toga što je najavio neposlušnost biračkih odbora u srpskim sredinama u odnosu na odluku CIK-a da zabrani upotrebu srpskih dokumenata pri identifikaciji glasača, Đurić poručuje građanima i da je jedini način da se zaštiti državni interes – masovnost.

„Ako zaista masovno izađemo, ako svako sa pravom glasa na Kosovu i Metohiji od Srba izađe, bude izašao, ako budemo imali više srpskih glasova nego prethodni put, tako neće moći da nas pokradu“.

Đurić dodaje da zna da se „spremaju podvale“, i sa nevažećim listićima koje, kako Đurić navodi pretvore glasove za njihove liste koji žele da zauzmu sprske pozicije.

Ovi izbori su važni kako navodi Đurić, jer od rezultata samih izbora zavisi „koliko ćemo moći u institucijama i kroz institucije da zaštitimo položaj Srba i svih drugih“.

Đurić zato poziva i Srbe, Gorance, Rome, Bošnjake i sve druge koje „osećaju Srbiju svojom državom “ i sve druge koji očekuju da Srbija očuva institucionalne veze, podršku, školstvo, zdravstvo, sve ono od čega se živi na Kosovu i Metohiji da stanu u jedinstveni blok.

„Srbija zove, to je poziv kojim se mi ponosimo i na koji će se Srbi na Kosovu i Metohiji masovno odazvati u nedelju“, zaključio je Đurić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.