Prištinski mediji: Postignut dogovor. Srpska dobija Ministarstvo poljoprivrede. Sutra sednica

22.25 – Express: Mikulovci: Sednica će se održati sutra, u 11h

Predsedavajući Skupštine Kosova, Adem Mikulovci, potvrdio je za Gazeta Express da će se sutra održati nastavak konstitutivne sednice. Rekao je da je odluka o održavanju ove sednice doneta na zahtev PAN-a.

"Da, sutra se održava sednica. Počinje u 11 časova i poziv se vrši nakon zahteva PAN-a," rekao je Mikulovci.

21.35 – Koha/Koha: Srpska dobija Ministarstvo poljoprivrede. Sutra nastavak sednice Skupštine Kosova (Tekstovi su izvorno prevedeni sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Koalicija PANA i Srpska lista postigli su dogovor o saradnji.

Srpska lista, kako je insistirala tokom dana, dobila je i treći resor koji je tražila – Ministarstvo poljoprivrede, izveštava KTV.

Ovo ministarstvo je prethodnim sporazumom između između PAN-a i AKR-a pripalo partiji Bedžeta Pacolija. 

Sutra nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova održaće se sutra. 

KTV izveštava da je podnet zahtev da nastavak počne u 10 časova.

"Poštovani predsedavajući Mikulovci,

Izražavajući najveće uvažavanje prema Vama kao najstarijem poslaniku i u isto vreme predsedavajućem Skupštine Kosova – želeli bi smo da Vas informišemo:

U ime koalicije PAN, AKR i drugih nevećinskih zajednica koje su zastupljene u Skupštini Kosova – da je obezbeđena parlamentarna većina za konstituisanje Skupštine i drugih institucija u zemlji.

Stoga Vas molimo da sutra (07.09.2017.) sazovete nastavak konstitutivne sednice, sa početkom u 10 časova," piše u pismu koje su potpisali Kadri Veselji i Bedžet Pacoli. 

20.00 – Lajmi: Bez dogovora o saradnji sa Srpskom, hitan sastanak PANA-e u Skupštini  (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Posle više časova provedenih u hotelu Bedžeta Pacolija, šefovi PAN-a – Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj, koji nisu postigli dogovor o saradnji sa Srpskom listom koju zastupa Goran Rakić  – prešli su u Skupštinu.

Lajmi.net saznaje da su se svi ovi lideri još jednom sastali u prostorijama Skupštine Kosova, međutim, bez dogovora.

Na sastanku su učestvovali predstavnici nesrpskih manjina – poslanici Fikrim Damka, Mifera Šinik i Rasim Demiri.

Prvi je na sastanku bio predsednik Inicijative za Kosova, Fatmir Ljimaja, a kasnije su se pridružili i poslanici drugih manjina.

Izvori našeg portala navode da oni pokušavaju da usklade svoje pozicije, odnosno da pronađu rešenja za zahtev Srpske liste da ona vodi Ministarstvo poljoprivrede, koje prema sporazumu PAN-AKR pripada AKR-u.

Lideri PANA-a danas su izjavili da će institucije biti formirane ove nedelje, ali ostaje nejasno kako će se situacija odvijati večeras.

18:45 – Haradinaj i Rakić napustili sastanak PAN-a i Srpske

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sastanak koalicije PAN-a sa Srpskom listom prvo je napustio potpredsednik AKR-a, Agim Bahtiri, zatim lider AAK-a, Ramuš Haradinaj, a potom i zastupnik Srpske liste, Goran Rakić.

Prvo se odvezao automobil Ramuša Haradinaja, a nekoliko minuta pre nego što je automobil Gorana Rakića ušao u podzemni parking hotela koji se potom takođe odvezao, prenosi lajmi.net.

Razlozi za odlazak gore pomenutih nisu poznati, ali se nastavlja sastanak sa drugim koalicionim liderima PANA i Srpskom listom.

Na ovom sastanku, prema izvorima Lajmija, još nije postignut dogovor, jer se Srpska lista i AKR "bore" za Ministarstvo poljoprivrede.

16:19 – Prištinski mediji: Tači na sastanku sa Rakićem, Srpska blokira "nerazumnim" zahtevima

Izvor: Arbresh (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem, javljaju izvori portala arbresh.info. Razlog za sastanak je blokada koju vrši lista Srpska.

Podsećamo, ovih dana se govori da lista Srpska nerazumnim zahtevima blokira formiranje institucija.

Predsednik, s obzirom na to da mora da bude ličnost koja ujedinjuje zemmlju, ne bi trebalo da bude uključen u političke aktivnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.