Vučić: Srpska lista sama da odluči s kim će u koaliciju

Odnos države Srbije prema mandataru za sastav kosovske vlade se neće ni "za jotu" promeniti, ostaju optužnica i poternica za njim, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
On je novinarima, nakon završetka svečanosti promocije nove generacije oficira Vojske Srbije, rekao da se danas neće sastati sa predstavnicima Srpske liste, koji su došli u Beograd, a da je na njima samima da odluče s kim će na Kosovu ići u koaliciju i da li će ići.
 
Ni prošli put nisam bio oduševljen kad su ušli u vladu ali su oni ti koji žive na KiM-u
 
Vučić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da i prošli put kada je Srpska lista ulazila u Vladu Kosova nije bio oduševljen, ali im je rekao da su oni ti koji žive na Kosovu i Metohiji. 
 
"Vi živite na Kosovu, vi decu treba da pošaljete u školu," rekao je Vučić i naglasio da oni treba da odluče šta su najbolji uslovi za njih. 
 
Ostaje naša poternica za Haradinajem i ne odustajemo od pravde
 
"Mi kao država imamo isti odnos prema gospodinu Haradinaju, ako mogu da ga nazovem tako. Ostaje naša optuznica, poternica, jer mi ne možemo da odustanemo od pravde za one koji su stradali", predočio je Vučić.
 
Stav Srbije se neće menjati, ponovio je Vučić i ukazao da je srpski narod u pokrajini taj koji treba da donese tešku odluku.
 
Samoopredeljenje ima ekstremniji program od Haradinaja ali Srbima to neće niko da kaže
 
"Da li da idu sa Samoopredeljenjem, koji ima još ekstremniji program nego što je Haradinajev, ali Srbima to niko neće da kaže? Da li da idu sa jednim ili drugim, ili da se nigde ne pojavljuju," ilustrovao je Vučić situaciju.
 
Svaku odluku koju donesu, rekao je on, podržaće, jer, po njegovim rečima, oni čuvaju postojanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
 
"Ne čuvam ga ni ja, ni vi, a sigurno ne Boško Obradović, Saša Janković ili Bojan Pajtić. Pogotovo ne tamo da žive ili pošalju svoju decu, a onda da sole pamet tim ljudima. Nemojte o patriotizmu da dele lekcije Pajtić, Janković, Obradović ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji i bore se za opstanak", rekao je Vučić.
 
Srpska lista u Beogradu pre odlaska u Prištinu
 
A upravo su poslanici Srpske liste predvođeni svojim šefom Goranom Rakićem danas u Beogradu i razgovaraju sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i to samo par sati pre ranije najavljene vanredne sednice o konačnom formiranju nove kosovske vlade na čijem čelu se očekuje da bude Ramuš Haradinaj, kao i sama Srpska lista da u njoj učestvuje.
 
Predstavnici Srpske liste su u više navrata ponavljali da će odluku o učešću doneti upravo uz konsultacije sa predsednikom Vučićem.
 
Ukoliko se danas bude formirala vlada u Prištini, na čelu sa Ramušom Haradinajem kao njenim premijerom, i Srpskom listom u njoj, to će i zvanično označiti podršku srpskih poslanika njihovoj zajedničkoj saradnji, a nakon donedavnih snažnih optužbi ali i pravnih i diplomatskih mera najvišeg srpskog državnog vrha i same Srpske liste na račun Ramuša Haradinaja o njemu kao navodnom počiniocu "najmonstruoznijih ratnih zločina", o "pobedi zločinaca" nakon njegovog puštanja iz francuskog suda i takođe uprkos nedavnim najavama u medijima da Srpska lista neće podržati "ratnu koaliciju", Ramuša Haradinaja, odnosno demantijima iz ove liste da će je podržati.
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.