Marko Đurić: Haradinaj je za nas i dalje lice sa poternice

Nedvosmisleno je jasno jedino da Srbi ne bi imali nikakve šanse da se za bilo šta izbore da su se odlučili na građansku neposlušnost ili bojkot privremenih institucija. Predstavnici Srpske liste su na početku teškog i neizvesnog puta, ali su se na njega otisnuli odlučno i hrabro, i mogu im samo poželeti sreću i ponuditi svaku podršku Vlade Srbije – ovako političku situaciju na KiM-u, posle ulaska Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, vidi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On, u intervjuu za "Novosti", kaže da Srpska lista nije ponudila blanko podršku vladi u Prištini, već je u tu vladu ušla da bi izdejstvovala ustupke od kojih će naš narod imati jasnu korist.

"Haradinaj sigurno nije svojevoljno iz ekspozea i programskih ciljeva vlade izostavio formiranje takozvane vojske Kosova, pitanje Trepče i mnoge druge stvari kojima bi jednostrano proglašena nezavisnost Kosova bila učvršćena, a položaj Srba bio dodatno otežan," kaže Đurić.

Na osnovu čega verujete da će Haradinaj krenuti u formiranje ZSO i ispuniti svoj deo dogovora?

Niko nije toliko naivan da veruje u čvrstinu reči ili potpisa albanskih političara, ali Srbi su danas ti od kojih zavisi opstanak vlade u Prištini. To nije slab argument u rukama Srpske. ZSO ne ugrožava Albance i njihove interese i, ako bude dobre volje, to će biti na ubedljiv način predočeno javnosti na KiM.

Često su se ranije čule formulacije poput "Tačijevi Srbi". Da li su oni koji ulaze u vladu "Haradinajevi Srbi"?

Takvu hajku svojevremeno su pokrenuli oni koji ne mare ni za južnu pokrajinu ni za sudbinu Srba koji tamo žive. Verujem da će se na njihovom repertoaru uskoro naći čitav arsenal pejorativnih referenci na predstavnike Srpske liste, ali to će samo biti potvrda njihove neozbiljnosti i iskvarenosti. Neka sve te samoproklamovane patriote sa Terazija odu malo da žive na KiM, ili neka makar odu tamo kao turisti, pre nego osude naše sunarodnike zbog toga što čine sve da opstanu i brane Srbe i Srbiju na KiM.

Vidite li moralni problem u saradnji sa Haradinajem, koga Srbija traži zbog najtežih zločina?

Srpska lista je osvojila 90 odsto srpskih glasova na prošlim pokrajinskim izborima, što joj daje pravo da donosi političke odluke u ime našeg naroda na KiM. Njihova procena bila je da treba iskoristiti svaku mogućnost delovanja kroz institucije dok god postoji i nagoveštaj šanse da bi se na taj način moglo izdejstvovati nešto za srpski narod. Mi nikada nećemo okrenuti leđa našem narodu na KiM i shvatamo koliko će im teško biti da se za interese Srba iz pokrajine bore hvatajući se ukoštac sa ljudima sa poternica. Haradinaj i mnogi njegovi saradnici za nas ostaju lica sa poternice, i tu se ništa neće promeniti.

Nema kompromisa oko Vojske

Da li ulazak u vladu znači i mogući dogovor oko formiranja tzv. vojske Kosova, na čemu insistira Haradinaj?

Srpska lista se jasno obavezala da će se boriti protiv formiranja tzv. kosovske vojske. Prvi korak je već učinila tako što je izdejstvovala da se njeno formiranje izbaci iz programskih dokumenata vlade. Haradinaj u ovom trenutku nigde ne pominje transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i Srpska lista, uveren sam, po ovom pitanju neće praviti kompromise.

Novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.