Kancelarija EU i američka ambasada pozdravili formiranje vlade: "Kosovo nema vremena za gubljenje"

Kancelarija Evropske unije, misija EULEX-a i ambasada SAD-a u Prištini pozdravili su danas formiranje nove vlade Kosova, na čelu sa njenim premijerom Ramušom Haradinajem. EU očekuje da nova vlada odigra "aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu" i da sarađuje sa Beogradom kako bi "osigurao kvalitetan napredak" u dijalogu između Prištine i Beograda. Sporazumi postignuti u ovom dijalogu moraju biti u potpunosti sprovedeni, poručuju. Iz ambasade SAD "nastavljaju da podržavaju Kosovo na putanji ka evroatlantskim integracijama, jačanju vladavine zakona, poboljšanju ekonomskog razvoja i normalizaciji regionalnih odnosa".

"EU poziva novoformiranu vladu da odmah počne da radi na jačanju institucija i sprovođenju neophodnih reformi, posebno o vladavini prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju ekonomije, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Agendom evropskih reforme, i druge relevantne sporazume EU sa Kosovom. Od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate ove izazove i deluju efikasno u najboljem interesu naroda Kosova. Oni na vlasti imaju primarnu odgovornost za jačanje vladavine prava, kroz reformu pravosudnog sistema u skladu sa najboljim evropskim standardima," ističu iz Kancelarije EU. 

Od ključne je važnosti da, dodaju, "Kosovo ispuni preostale uslove za liberalizaciju viznog režima tako što će napredovati u vezi sa sporazumom o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i preduzimanjem mera protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Kosovo nema vremena za gubljenje. Kosovski lideri moraju pokazati odgovorno rukovodstvo i isporučivati očekivanja naroda," ponovili su još jednom iz EU. 

"Građani traže institucije koje rade za njih"

"Nadamo se saradnji sa novom vladom kako bi unapredili razvoj Kosova za dobrobit svih građana," poručuju iz američke ambasade.
 
"Građani traže državne institucije koje rade za njih, vladu čistih ruku i rukovodstvo koje preduzima odlučne mere da bi unapredilo interese i blagostanje Republike Kosovo i svih njenih građana. Pozivamo sve kosovske lidere – u vladi i u Skupštini, uključujući opoziciju – da ispoštuju svoje birače prihvatanjem ovih principa kao vodećih," zaključuju.

Vlada Kosova izglasana je u subotu uveče, sa 61 glasom za i jednim protiv od 120 poslaničkih mesta. Kako je proteklo glasanje i skupštinsko zasedanje čitajte u posebnoj VESTI.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.