Iako osnivač, Branislav Marković istupio iz koalicije srpskih stranaka, šta je uzrok?

Nova Koalicija Srbi izbori

Samo nekoliko dana nakon što je formirana koalicija srpskih političara sa Kosova i definisana kao „alternativa Srpskoj listi“, jedan od osnivača, Branislav Marković, napustio je svoje koalicione partnere. Po navodima Markovića, iz nove političke strukture kosovskih Srba istupio je nakon što je započeo, kako je objasnio, prijem SLS u koaliciju, a što nije bilo dogovoreno prethodno, tvrdi. Sa druge strane, iz ove koalicije demantuju sve Markovićeve navode, i tvrde da je sa liste „odstranjen“ nakon što su utvrdili da „nema dovoljnu podršku za tu poziciju“.

„Uzimajući u obzir da je pokrenut postupak prijema SLS u našu koaliciju a da sam bio protiv toga, uostalom, kao i svi pomenuti članovi koji su u poslednjih par dana naprasno promenili mišljenje, odlučio sam se da napustim ovu grupu“, navodi Branislav Marković u saopštenju poslatom KoSSev-u.

Marković je jedan od osnivača srpske predizborne koalicije čiji su članovi Nenad Rašić, Dragiša Mirić i Slaviša Petković, ali je na proteklim kosovskim izborima bio upravo na listi SLS-a.

Marković: SLS – Srpska lista: nema mnogo razlike

O razlozima protivljenja pristupanju SLS ovoj koaliciji kaže da je u pitanju odnos i karakter stranke kakvi, po njemu, postoje i u Srpskoj listi:

„Znajući iz ličnog iskustva, jer sam bio kanidat SLS za parlamentarne izbore 2017, po principima rada, diktaturi pojedinaca, egoizmu, partokratiji i nepotizmu se ne razlikuje mnogo od liste Srpska. Takođe je i rad SLS u Parlamentu Kosova prepoznat po totalnom neučešću u diskusijama, ili po nepostojanju predloga bilo kakvih zakona koji bi odbranili interese Srba na Kosovu, te sam protiv poistovećivanja sebe sa takvim principima.“

Sastanke pojedinaca iz nove koalicije čiji nije više član, definisao je kao netransparentne, tvrdeći da je pokušano da se koalicija dovede „pred svršen čin“ „politikanstva“ umesto „kolegijalnosti“.

Sa druge strane, otkriva da je bilo pokušaja preko „nekih ličnih prijatelja“ da se „ugovori“ i njegov prelazak na „njihovu listu“, ali dodaje da je on to odbio, te da će radije izaći sam.

„Razumem da je bavljenje politikom niz ustupaka i kompromisa, ipak sam mišljenja da kompromis ne treba da bude savijanje kičme preko tačke lomljenja ili guranje glave u pesak. Ukoliko skupim potpise za registraciju političkog subjekta i novac za uplatu dažbina CIK na ove ću izbore, ukoliko budu fer i pošteni, ako treba izaći i sam kako bih ukazivao na nepravilnosti u kojima živimo“.

Rašić: Rekli smo mu juče da nema kapacitet i dovoljnu podršku

Sa druge strane, Nenad Rašić koji je član ove koalicije, u razgovoru za KoSSev, iznosi potpuno drugačije navode.

Kako tvrdi, sada već bivšem članu koalicije stare od par dana, koja bi trebalo da ponese naziv Srpske narodne liste, juče je saopšteno da „ne može da bude“ član ove koalicije jer, kako je objasnio, on „nema kapaciteta – dovoljnu podršku, nakon čega je on sastanak demonstrativno napustio“.

„Nakon procene, utvrdili smo da njegova podrška – odnosno broj glasova koji može da donese, nije dovoljan da bi ga smatrali koalicionim partnerom i mi smo mu sinoć negde oko 10-11 sati saopštili da neće biti na listi, da računamo na njega kao na tehničku podršku, što je on prihvatio veoma loše i nakon što je sastanak demonstrativno napustio, rastali smo se ne govoreći više o tome“.

Rašić je ujedno demantovao navode Markovića da je tokom osnivanja koalicije rečeno da oni neće sarađivati sa SLS-om.

„Kada smo utvrđivali temelje koalicije, mi smo pozvali sve druge koji bi mogli da budu zainteresovani da budu deo te zajedničke liste i naravno, jednog od mojih bivših partijskih prijatelja, Slobodana Petrovića. Mi, nažalost, nemamo mnogo srpskih političkih partija na Kosovu pa da može da se bira između desetak. I verovatno je on to samo, možda zbog političkog neiskustva, prevideo ili nije razumeo. Mislim da uopšte nije stvar oko SLS-a, već da je u pitanju naše objašnjenje da ne može biti na listi“.

Na pitanje da li će SLS biti deo Srpske Narodne liste, Rašić objašnjava da je bilo razgovora o tome, ali da još uvek ništa nije dogovoreno.

„Lista će svakako biti uvećana, ali je pitanje da li će na njoj biti još neka politička partija ili pojedinci“, dodao je Rašić.

Rašić za KoSSev ujedno objašnjava da još uvek nisu predali zahtev CIK-u za registrovanje koalicije, te da se još uvek vode razgovori o tome ko bi još mogao da se nađe na listi ove koalicije, a upravo zbog toga što je danas poslednji dan za prijavu.

Marković demantuje Rašića

Marković se u međuvremenu oglasio sa još jednim saopštenjem, demantujući da je sinoć održan sastanak koalicionih partnera kojem je on prisustvovao. Navodi da je ipak obavio razgovor sa Rašićem preko telefona koji mu je rekao da je „razgovarao sa Slobom“. Dodaje da je ubrzo „počeo da galami na njega“ i pitao ga „zašto sve nije pozvao“, nakon čega mu je Rašić spustio slušalicu. Upitao je i bivše koalicione partnere „ako su sami rekli da je svako važan, kako to da je on odjednom postao nevažan i za koje to mesto?“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.