Svećlja izneo nove optužbe za M.B: Od iznuda, paljenja, prebijanja Srba, do ubistva pripadnika EULEX-a

FOTO: KoSSev

„Heroj struktura koje su ga vodile“, ovako je čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja, u još jednom, sada detaljnjijem saopštenju, nazvao juče uhapšenog M.B. iz Zubinog Potoka. On je, tvrdi danas Svećlja, dajući pune informacije o krivičnim delima koja je juče nabrojao, između ostalog, osumnjičen i za ubistvo pripadnika misije EULEX.

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na Severu Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice. Prethodnu noć su izgorela tri automobila u Zvečanu a noć ranije takođe tri – dva u Kosovskoj Mitrovici i jedan u Zvečanu.

Međunarodni zvaničnici listom su se oglašavali sa osudama. Međunarodne diplomate zatražile su ranije ove nedelje brzu istragu, a Kosovska policija je potom pozvala i građane da sarađuju u istrazi.

Juče je usledilo i prvo hapšenje. U pitanju je pripadnik Civilne zaštite M.B. (’87), koju je kosovski ministar unutrašnjih poslova okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“, premda su pripadnici ove formacije još od pre nekoliko godina integrisani u kosovska ministarstva i agencije. Šef kabineta kosovske predsednice smatra da će svi „Radoičićevi nasilnici“ biti privedeni pravdi.

Radoičićevim i to bliskim saradnikom ga je danas nazvao i Dželjalj Svećlja, u čemu je uspeo, tvrdi prištinski zvaničnik – „zbog veština pokazanih u kriminalnim radnjama“.

Kako je juče ovaj kosovski ministar kazao, osim što je M.B. uhapšen u vezi sa paljenjem automobila na Severu, on se tereti i za „ubistvo u pokušaju“, „stvaranje opšte opasnosti“ i „napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

Danas je dao pune detalje o tome u kojim je sve, kako on kaže, krivičnim delima M.B. bio učesnik:

„Osim što je palio automobile na Severu, ranio pripadnike Kosovske policije, oštetio je našu kritičnu infrastrukturu, ilegalno je prelazio granicu, tukao je Srbe, iznuđivao i palio lokalna preduzeća, učestvovao je i u napadima na kuće i imovinu srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, a osumnjičen je i za ubistvo pripadnika EULEX“.

Iznevši ove svoje tvrdnje, Svećlja smatra da bi se svako ljudsko biće, a kamoli javni i politički funkcioneri, distanciralo od „aktivnosti za koje se M.B. tereti“, ali, dodaje, ne i Srpska lista i srpske institucije. Naprotiv:

„U stvari, čini se da je njegovo hapšenje i suđenje uzdrmalo temelje Srpske liste i takozvane Kancelarije za Kosovo. Kao što se juče videlo, javno koriste preteće reči. Čak pozivaju na pobunu i neposlušnost zbog hapšenja zločinca recidivista“.

Na to što su čelnici Srpske liste u jučerašnjim saopštenjima i u današnjim obraćanjima, najavljivali mogući poziv na opštenarodni ustanak Srba na Severu, Svećlja poručuje:

„Pozivanje na ustanak i otpor je teško krivično delo u Republici Kosovo“.

Posebno mu je „neprihvatljivo“ to što takvi pozivi dolaze od političkog subjekta čiji se poslanici još uvek nalaze u kosovskom parlamentu, za šta je zatražio uključivanje Centralne izborne komisije – „kako bi proverili njihovu podobnost u odnosu na naš ustavni poredak“.

„Sinoć su, nakon ovih njihovih poziva, šok bombama napadnuti pripadnici Kosovske policije u Severnoj Mitrovici“, tvrdi Svećlja.

Pozvao je Beograd i Srpsku listu, da se pre nego da ovako „pokazuju izuzetnu revnost u odbrani zločinaca“ –  izjasne i pozicioniraju oko delovanja „Civilne zaštite“ i „Severne brigade“.

I danas poručuje da kosovske institucije, ni na koji način neće dozvoliti da bezbednost građana na severu bude ugrožena:

„Da se oni od bilo koga uplaše ili da ih terorišu“.

Ponavlja da će se svaka „kriminalna i organizovana grupa“, bez obzira na etničku pripadnost i bilo koje druge razlike – suočiti sa zakonom i to, naglašava, bez ikakvog kompromisa.

„Bezbednosne institucije, uprkos stalnoj opasnosti i napadima, nastavljaju sa posvećenošću u borbi protiv svake vrste kriminala, zaštiti građana i garantovanju reda i mira. Svi očekujemo od institucija pravde da reaguju što pre, bez dileme i oklevanja. Naša republika će biti zaštićena na svakom ćošku i nema zločinačke organizacije koja može da izazove zvaničnike naše zemlje“.

Kaže da, koliko god pojedine grupe „imaju elana za destabilizaciju i pretnju“, isto je toliko „nemerljiva i bezrezervna volja institucija da zaštite javni red“.

O dešavanjima na Severu u poslednja tri dana a u vezi sa tablicama, paljenjem vozila i prvim hapšenjem za to, čitajte u:

PKS: Poziv Srbima na ustanak – poslednji stadijum ludila Srpske liste

Hovenijer: SAD dosledno osuđivale paljenje automobila na Severu, kosovska vlada ima odgovornost da zaštiti građane

I Simić zapretio opštenarodnim ustankom zbog hapšenja M.B., tvrdi i da su grad i prelazi puni KM tablica

Rakić pozvao građane da slobodno voze svoja vozila registrovana na KM, najavio i mogući poziv na opšti ustanak

Rode: Veoma je zabrinjavajuće što SL ponovo nije osudila paljenje vozila

Petković: Na pomolu smo jedne nove krize

Srpska lista upozorava na „opšti ustanak“ ako se ne oslobodi Srbin osumnjičen za paljenje automobila

Kancelarija za KiM: Kurti hoće haos pred pregovore

Srpska lista posle hapšenja za paljenje automobila: Kurti maltretira Srbe, hoće haos

Svećlja saopštio da je uhapšen pripadnik Civilne zaštite, koju je okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“

Šef kabineta Osmani o prvom hapšenju za paljenje vozila: Radoičićevi nasilnici odgovaraće

Uhapšen Srbin osumnjičen za paljenje automobila u Z. Potoku, ali i za ranjavanje policajaca

Šef kabineta Osmani o paljenju automobila: Propašće Vučićev piromanski režim

Još tri zapaljena automobila, i to u Leposaviću, policija traži pomoć građana

Vučić kaže Srbi sa Kosova ne očekuju od njega odgovor o tablicama, već N1 „lažima radi protiv njega“

Vučić o KM tablicama: Radimo šta možemo, šta još hoćete od mene

Osude iz Prištine na paljenje automobila na Severu, diplomate traže brzu istragu

AMSS saopštio da nema svoju poslovnu jedinicu, niti pravno lice na teritoriji KiM

Noćas gorela još tri automobila na severu sa RKS tablicama

„KM ostaje“: Sutra ističe rok za (pre)registraciju uz olakšice? Redovi ispred AMSSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.