Osude iz Prištine na paljenje automobila na Severu, diplomate traže brzu istragu

FOTO: KoSSev/Izgoreli kamioni

Vest je ažurirana

O novoj seriji paljevina automobila na Severu trenutno su najglasniji u Prištini. Od šefa kabineta kosovske predsednice Bljerima Velje koji je odmah upro prst u Beograd i povezao sa tablicama RKS, preko šefa misije Evropske unije nemačkog ambasadora do Ramuša Haradinaja.

Lider AAK je, međutim, 7 zapaljenih automobila za 5 dana povezao sa mogućim scenarijom opstrukcije na Severu.

„Incidenti u poslednja dva do tri dana dana na severu su ozbiljni pokazatelji da može postojati scenario opstrukcije izbora na severu, sa posledicama po bezbednost na tom području. Odbijanje Srpske liste da učestvuje na tamošnjim lokalnim izborima odražava nespremnost srpske strane da primeni dogovor postignut u Briselu“, naveo je Haradinaj.

Srbija i Kosovo treba hitno da počnu da ispunjavaju obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa a predsednik Srbije da, kako mu to poručuje Haradinaj, „odustane od destruktivnosti i naredi svojim ljudima da odustane od nasilnih napada“.

„Istovremeno, tražim od EU i SAD da iskoriste sve svoje mehanizme da zaštite uspeh postignut Sporazumom o normalizaciji kosovsko-srpskih odnosa, čiji su oni sponzori, kao snažnu osnovu za uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova. U suprotnom, izuzetna posvećenost svih strana u ovom sporazumu bila bi uzaludan napor. Ako sporazum ne odražava normalnost na terenu, njegovi efekti će biti zanemarljivi“.

„Mir na Kosovu nema alternativu i ohrabrujem sve strane da budu beskompromisne u svojoj rešenosti da uklone sve one koji ugrožavaju i sporazum i bezbednost“, poručio je Haradinaj.

Osudama se pridružuju i međunarodni zvaničnici. Šef misije EU Tomaš Sunjog, osim svojih snažnih osuda kako je naveo, potvrđuje da su u pitanju automobili preregistrovani na RKS.

„Uništavanje privatne imovine koja je usledila u poslednja dva dana, a za cilj imao zastrašivanje lokalnog stanovništva na severu Kosova je žalosno, neprihvatljivo i treba da to osude svi relevantni akteri“, poručio je Sunjog.

Nemački ambasador Jern Rode takođe osuđuje. Prenoseći Sunjogovu poruku, Rode dodaje:

„U potpunosti se slažem. Nasilje nije nikada opcija. Imam puno poverenje da će kosovske vlasti istražiti ove slučajeve pedantno i privesti odgovorne pravdi“.

Američki ambasador odlučio je da podseti na svoje reči od novembra prošle godine:

„SAD osuđuju paljenje ili uništavanje imovine i svaki pokušaj da se zastraše oni koji imaju ili nameravaju da dobiju RKS automobilske tablice prema kosovskom zakonu. To su kukavička i krivična dela“.

Da je paljenje automobila nakon preregistracije na RKS neprihvatljivo, poručio je i britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot.

„Svi ozbiljni politički akteri treba da osude ove akte nasilja i rizike koje oni predstavljaju za stabilnost i mir“, naveo je Ebot na Tviteru.

Ujedno poručuje i da su istrage paljenja automobila neophodne, te da ih treba voditi „osetljivo i ozbiljno“.

Paljenje automobila na Severu osudila je izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, te pozvala nadležne da hitno procesuiraju odgovorne, kako bi se, navodi, obezbedila stabilnost lokalne zajednice.

Nakon što su preksinoć zapaljena dva automobila u Zubinom Potoku, noćas su izgorela još tri – dva u severnom delu Mitrovice i jedan u Zvečanu. Od ukupno 7 automobila zapaljenih za proteklih 5 dana u sve četiri opštine na Severu, pet je imalo RKS tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.