Kancelarija za KiM: Kurti hoće haos pred pregovore

Nižu se reakcije sa srpske strane nakon što je usledilo prvo hapšenje u vezi sa paljenjem automobila na Severu.

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na Severu Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice.

Nakon što su međunarodne diplomate zatražile brzu istragu, a Kosovska policija pozvala građane da sarađuju u istrazi, danas je usledilo i prvo hapšenje. U pitanju je pripadnik Civilne zaštite M.B.(’87), koju je kosovski ministar unutrašnjih poslova okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“, premda su pripadnici ove formacije još od pre nekoliko godina integrisani u kosovska ministarstva i agencije.

Šef kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja ga je još opisao i kao jednog od „Radoičićevih nasilnika“.

M.B. se sumnjiči da je umešan u slučaj napada vatrenim oružjem na jedinicu Kosovske policije, kada su dva policajca ranjena, ali se isto lice sumnjiči i za paljenje automobila u rejonu Zubinog Potoka koji su bili registrovani na RKS.

Sada se tereti za „Učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe“, „Ubistvo u pokušaju“, „Stvaranje opšte opasnosti“ i „Napad na službeno lice prilikom vršenja njegove službene dužnosti“.

Srpska lista je oštro reagovala u dva saopštenja jedno za drugim. Navode da kosovski premijer Aljbin Kurti maltretira srpski narod i hoće da izazove „haos“. Namera mu je da se izazove reakcija Srba pred susret Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u utorak u Briselu. Tvrde da se radi o „kidnapovanju“, a postavili su i ultimatum, ali kao „srpskog naroda“, sledeće sadržine:

„U slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog kojeg su Kurtijeve jedinice danas otele na severu Kosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda, izazvaće reakciju svih Srba. Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje, već opšti ustanak za zaustavljanje represije Ajbina Kurtija nad nedužnim građanima“.

Sada i Kancelarija za KiM ponavlja u istom tonu, ali i otkriva ime uhapšenog, te podatak da je on uhapšen u Zubinom Potoku. Navodi da je policija povukla „nasilne, nervozne i iznuđene“ poteze.

Takođe koriste iste reči kao i Srpska lista, da je Kurtijeva „prava namera“ – pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize, a u dva navrata ponavljaju da hoće da izbegne da formira ZSO.

„Кurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Кosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO“.

„Nije slučajno Кurti izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe, kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na severu КiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vreme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve ‘borbe protiv korupcije'“, navodi Kancelarija za KiM.

Tvrde da je scenario oproban – pred pregovore se podižu tenzije na terenu i eskalacija.

„Iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa. Sada je svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da ništa kod Кurtija ne može biti ‘normalno’ pa ni normalizacija odnosa“.

Ni Kancelarija za KiM, kao ni Srpska lista se nisu oglašavale prilikom paljenja deset auomobila na Severu za manje od sedam dana.

Susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine zakazan je za utorak 4. aprila u Briselu. Besnik Bisljimi (Bislimi) i Petar Petković, razgovaraće o „narednim koracima u primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, potvrdila je ranije ove nedelje EU.

U pitanju je prvi susret nakon sastanka u Ohridu, gde su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti dogovorili primenu dela Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Srpska lista upozorava na „opšti ustanak“ ako se ne oslobodi Srbin osumnjičen za paljenje automobila

Srpska lista posle hapšenja za paljenje automobila: Kurti maltretira Srbe, hoće haos

Svećlja saopštio da je uhapšen pripadnik Civilne zaštite, koju je okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“

Šef kabineta Osmani o prvom hapšenju za paljenje vozila: Radoičićevi nasilnici odgovaraće

Uhapšen Srbin osumnjičen za paljenje automobila u Z. Potoku, ali i za ranjavanje policajaca

Šef kabineta Osmani o paljenju automobila: Propašće Vučićev piromanski režim

Još tri zapaljena automobila, i to u Leposaviću, policija traži pomoć građana

Vučić kaže Srbi sa Kosova ne očekuju od njega odgovor o tablicama, već N1 „lažima radi protiv njega“

Vučić o KM tablicama: Radimo šta možemo, šta još hoćete od mene

Osude iz Prištine na paljenje automobila na Severu, diplomate traže brzu istragu

AMSS saopštio da nema svoju poslovnu jedinicu, niti pravno lice na teritoriji KiM

Noćas gorela još tri automobila na severu sa RKS tablicama

„KM ostaje“: Sutra ističe rok za (pre)registraciju uz olakšice? Redovi ispred AMSSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.