Otadžbina se složila sa Srpskom listom da je M.B. „otet“ i osudila njegovo hapšenje

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ osudio je hapšenje M. B. osumnjičenog za paljenje automobila u Zubinom Potoku, ali i za druga krivična dela, uključujući i ranjavanje dva policajca. I ovaj pokret navodi da je hapšenje „više ličilo na kidnapovanje“, te tvrde da su ga sprovela lica u civilnoj odeći, sa vozilima bez registarskih tablica.

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na Severu Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice.

Nakon što su međunarodne diplomate zatražile brzu istragu, a Kosovska policija pozvala građane da sarađuju u istrazi, usledilo je i prvo hapšenje. U pitanju je pripadnik Civilne zaštite M.B. (’87), koju je kosovski ministar unutrašnjih poslova okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“, premda su pripadnici ove formacije još od pre nekoliko godina integrisani u kosovska ministarstva i agencije.

Šef kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja uhapšenog je još opisao i kao jednog od „Radoičićevih nasilnika“.

Srpska lista nakon hapšenja tvrdi da je on „otet“, a isto su danas ponovili Goran Rakić, predsednik ove stranke, poručišvi i da će ako „neosnovano uhapšeni, odnosno oteti“ M.B, ne oslobodi pozvati narod na opšti ustanak i otpor.

Sa osudom hapšenja M.B., oglasio se i pokret „Otadžbina“, takođe poručivši da je „više ličilo na kidnapovanje“, jer su, tvrde, „to odradila lica u civilnoj odeći sa vozilima bez registarskih tablica“.

Prst su uperili u srpskog predsednika, poručivši da „pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića, ovakva hapšenja ni teoretski nisu mogla da se odrade na severu Kosova i Metohije“.

Ovaj pokret nije se, međutim, do sada oglašavao o samom paljenju automobila, pa su tako ovi slučajevi uništenja privatne imovine građana izostali i u današnjem saopštenju.

Veći deo saopštenja,  posvetili su registarskim oznakama, te nastavku optužbi na račun predsednika Srbije.

I dok priznaju da se na terenu dešava zbrka, te da se odvija po grbači vlasnika vozila sa srpskim tablicama, nisu spomenuli višemesečnu muku vozača automobila sa ovim registarskim oznakama kojima je istekla registracija nakon 23. novembra a kojima srpske vlasti više ne izdaju nalepnice o produžetku registracije.

Tvrde da oni koji produže registracije po zakonu Republike Srbije, automobile ne mogu da voze na Severu Kosova, „jer im vlast iz Prištine to ne dozvoljava, a policija ih strogo kažnjava“, dok s druge strane, ako automobile registruju na RKS, sa njima ne mogu da uđu u centralnu Srbiju.

Srbi na severu KiM, vlasnici vozila sa srpskim registarskim vozilima nalaze se u totalno nepovoljnom položaju

Za Aleksandra Vučića imali su i poruku – ako hoće da reši problem sa registarskim tablicama on mora da primeni mere reciprociteta, koje podrazumevaju zabranu daljeg ulaska RKS tablica kroz Srbiju.

„Samo ta mera može da primora vlast u Prištini da prestane da maltretira Srbe sa Kosova i Metohije. Ali predsednik Srbije je najobičnija kukavica predstavljajući sebe čovekom mira i stabilnosti na Balkanu zbog čega ceh plaćaju Srbi sa Kosova i Metohije“, poručili su.

„Čak u vremenu dok je vodio pregovore o registarskim tablicama sa Prištinom Aleksandar Vučić je poslao Anu Brnabić u Berlin da potpiše sporazum o slobodnom prolasku separatističkih registarskih tablica, vozačkih i saobraćajnih dozvola kroz prostor tzv. uže Srbije. Pa i francusko-nemačkim predlogom on se obavezao da će Srbija sva dokumenta koja izdaje sepratistička vlast uvažavati i poštovati.“

Državna politika Aleksandra Vučića, poručuju, ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

„Ako na vlasti bude ostao još deset godina preti opasnost da Srba na Kosovu i Metohiji više neće biti“, zaključili su iz Otadžbine.

O dešavanjima na Severu u poslednja tri dana a u vezi sa tablicama, paljenjem vozila i prvim hapšenjem za to, čitajte u:

PKS: Poziv Srbima na ustanak – poslednji stadijum ludila Srpske liste

Hovenijer: SAD dosledno osuđivale paljenje automobila na Severu, kosovska vlada ima odgovornost da zaštiti građane

I Simić zapretio opštenarodnim ustankom zbog hapšenja M.B., tvrdi i da su grad i prelazi puni KM tablica

Rakić pozvao građane da slobodno voze svoja vozila registrovana na KM, najavio i mogući poziv na opšti ustanak

Rode: Veoma je zabrinjavajuće što SL ponovo nije osudila paljenje vozila

Petković: Na pomolu smo jedne nove krize

Srpska lista upozorava na „opšti ustanak“ ako se ne oslobodi Srbin osumnjičen za paljenje automobila

Kancelarija za KiM: Kurti hoće haos pred pregovore

Srpska lista posle hapšenja za paljenje automobila: Kurti maltretira Srbe, hoće haos

Svećlja saopštio da je uhapšen pripadnik Civilne zaštite, koju je okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“

Šef kabineta Osmani o prvom hapšenju za paljenje vozila: Radoičićevi nasilnici odgovaraće

Uhapšen Srbin osumnjičen za paljenje automobila u Z. Potoku, ali i za ranjavanje policajaca

Šef kabineta Osmani o paljenju automobila: Propašće Vučićev piromanski režim

Još tri zapaljena automobila, i to u Leposaviću, policija traži pomoć građana

Vučić kaže Srbi sa Kosova ne očekuju od njega odgovor o tablicama, već N1 „lažima radi protiv njega“

Vučić o KM tablicama: Radimo šta možemo, šta još hoćete od mene

Osude iz Prištine na paljenje automobila na Severu, diplomate traže brzu istragu

AMSS saopštio da nema svoju poslovnu jedinicu, niti pravno lice na teritoriji KiM

Noćas gorela još tri automobila na severu sa RKS tablicama

„KM ostaje“: Sutra ističe rok za (pre)registraciju uz olakšice? Redovi ispred AMSS

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.