PKS: Poziv Srbima na ustanak – poslednji stadijum ludila Srpske liste

Ako do ustanka dođe, pozivamo Gorana Rakića, Petra Petkovića i njihove delije iz Srpske liste da među prvim ustanicima budu oni sa svojim suprugama i decom, sa svojim roditeljima i da za potrebe ustanka, prodaju svoje nekretnine u Beogradu na vodi, Vrnjačkoj banji, Grčkoj i Crnoj Gori…, poručili su danas iz Partije kosovskih Srba.

Pred sam istek ranije određenog roka kosovske vlade, da se sa tablica koje glase na gradove na Kosovu, uz olakšice može preći na RKS, u sve četiri opštine na Severu ponovo se krenulo sa paljenjem automobila registrovanih upravo na RKS tablice.

Nakon ukupno 10. takvog slučaja u poslednjih nedelju dana, juče je u Zubinom Potoku, Kosovska policija uhapsila prvog osumnjičenog, između ostalog, i za paljenje automobila. Radi se o muškarcu sa inicijalima M.B.

Po ranijoj praksi, podigli su se prištinski zvaničnici, sa javnim kvalifikacijama o počiniocima, premda je za sada uhapšen samo osumnjičeni. Da se radi o pripadniku „Civilne zaštite – kriminalne strukture“, saopštio je istog dana kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Oglasio se i šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, koji je prethodnih dana među prvima i saopštavao o novim paljevinama na Severu, nazvavši M.B. „Radoičićevim nasilnikom“.

Ovo hapšenje, ali i poruke prištinskih zvaničnika – ‘trglo’ je i zvaničnike Srpske liste, kojima su građani mesecima unazad spočitavali vidno odsustvo u javnosti nakon raspuštanja barikada krajem prošle godine.

Pored jučerašnja dva uzastopna saopštenja, uz Kancelariju za KiM, danas su predsednik i potpredsednik ove stranke, u vremenskom intervalu od dva sata, održali dve konferencije za medije – jednu u Beogradu, a drugu u Kosovskoj Mitrovici.

I u saopštenjima, i na konferencijama, uz malo reči o samim paljenjima automobila Srbima, i to tek na po koje novinarsko pitanje, naglasak su stavili na jučerašnjem hapšenju ovog muškarca, koje su opisali kao „otmicu“, ali i „nastavak Kurtijeve represije i teror nad srpskim narodom“.

Traže njegovo oslobađanje, ali i najavljuju poziv na opšti ustanak Srba ukoliko se to ne dogodi.

Ovu njihovu najavu, odnosno najavljeni mogući poziv na „opšti odnosno opšte radni ustanak Srba“, iz Partije kosovskih Srba okarakterisali su kao – „poslednji stadijum ludila Srpske liste“.

„Današnji poziv Srbima na ustanak, upućen od strane Gorana Rakića predstavlja poslednji stadijum ludila Srpske liste i ljudi koji je vode“.

A bio bi ujedno i, kako kažu iz ove političke stranke, prvi ustanak koji podiže neko u odelu od 1.500 evra iz Beograda i pred TV kamerama.

Uz poziv da, ukoliko do tog ustanka i dođe, prvu liniju fronta zauzmu upravo zvaničnici Srpske liste uz svoje porodice, a da za potrebe ustanka prodaju svu imovinu koju imaju u Srbiji i regionu, iz Partije kosovskih Srba naznačili su i:

„Ustanak se nekim novcem mora platiti, a najpoštenije bi bilo da to bude novac koji su Goran Rakić i njegovi ‘saborci’ ukrali od Srba na Kosovu i pretvorili u skupe nekretnine u kojima provode odmore i pozivaju na ustanak!!!“.

Iz PKS tvrde da danas ni jednom Srbinu nije do ustanka, već do mira i razvoja.

„Srbi su ustanke uvek dizali u selima i prenosili ih na gradove, a sada ni jednom Srbinu na Kosovu nije do ustanka, već do mira i razvoja“, poručuju.

Inače, Partija kosovskih Srba jedna je od samo dve srpske stranke koja se kandidovala za lokalne izbore na Severu zakazane za 23. april, odnosno za gradonačelnika opštine Leposavić.

A uoči početka kampanje upravo za te izbore, u Leposaviću su juče osvanuli plakati sa pitanjem „Ko je Srpska lista“.

Na plakatima piše šta se sve dešavalo na Kosovu od kako je Srpska lista ušla u kosovske institucije.

„Podržali su Vojsku Kosova, ukinuli vam KM tablice, naterali vas na otkaze, postavili su vam barikade, predali Kosovu institucije Srbije“, piše na plakatima u Leposaviću.

„I ti se pitaš, digni svoj glas“, piše na plakatima takođe.

Za ove plakate po Leposaviću, nezvanično saznajemo da su oni zapravo deo kampanje upravo Partije kosovskih Srba, odnosno njihovog kandidata Aleksandra Jablanovića.

Međutim, do objavljivanja ove vesti, nismo uspeli da u njegovom kabinetu dobijemo potvrdu i više informacija.

O dešavanjima na Severu u poslednja tri dana a u vezi sa tablicama, paljenjem vozila i prvim hapšenjem za to, čitajte u:

Hovenijer: SAD dosledno osuđivale paljenje automobila na Severu, kosovska vlada ima odgovornost da zaštiti građane

I Simić zapretio opštenarodnim ustankom zbog hapšenja M.B., tvrdi i da su grad i prelazi puni KM tablica

Rakić pozvao građane da slobodno voze svoja vozila registrovana na KM, najavio i mogući poziv na opšti ustanak

Rode: Veoma je zabrinjavajuće što SL ponovo nije osudila paljenje vozila

Petković: Na pomolu smo jedne nove krize

Srpska lista upozorava na „opšti ustanak“ ako se ne oslobodi Srbin osumnjičen za paljenje automobila

Kancelarija za KiM: Kurti hoće haos pred pregovore

Srpska lista posle hapšenja za paljenje automobila: Kurti maltretira Srbe, hoće haos

Svećlja saopštio da je uhapšen pripadnik Civilne zaštite, koju je okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“

Šef kabineta Osmani o prvom hapšenju za paljenje vozila: Radoičićevi nasilnici odgovaraće

Uhapšen Srbin osumnjičen za paljenje automobila u Z. Potoku, ali i za ranjavanje policajaca

Šef kabineta Osmani o paljenju automobila: Propašće Vučićev piromanski režim

Još tri zapaljena automobila, i to u Leposaviću, policija traži pomoć građana

Vučić kaže Srbi sa Kosova ne očekuju od njega odgovor o tablicama, već N1 „lažima radi protiv njega“

Vučić o KM tablicama: Radimo šta možemo, šta još hoćete od mene

Osude iz Prištine na paljenje automobila na Severu, diplomate traže brzu istragu

AMSS saopštio da nema svoju poslovnu jedinicu, niti pravno lice na teritoriji KiM

Noćas gorela još tri automobila na severu sa RKS tablicama

„KM ostaje“: Sutra ističe rok za (pre)registraciju uz olakšice? Redovi ispred AMSSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.