Vučić o KM tablicama: Radimo šta možemo, šta još hoćete od mene, EU rekla da smo u pravu

Srbija ništa nije slagala jer i Petar Stano danas saopštava da nema roka, kazao je srpski predsednik na to što danas ističe rok iz Prištine za (pre)registraciju automobila sa srpskih na kosovske tablice sa olakšicama.

Za sebe kaže da sve zna, ali se i požalio na to da:

„Kada Kurti nešto jednostrano izvede i sprovodi teror nad našim građanima, a ne, za to nije Kurti kriv. Za to je Vučič kriv“.

„A kojim sredstvima da to sprečim osim pozivima na mir, razgovore dogovore, kompromise?“ – jadikuje predsednik koji danas obilazi Novi Pazar.

Novinaru N1 koji je postavio pitanje u vezi sa problemima koje građani imaju sa tablicama KM, podsetivši ga na svoju krilaticu „KM ostaje“, odgovorio je:

„Jer da kažem da idem oružjem, pa prvi ćete vi da budete. Odjednom ćete da zaboravite svoje interesovanje za naš narod. Pa ćete mi reći, vraćaš nas u ’90-e. Uvodiš nas u rat zato što vi imate spremnu matricu za sve. Kod vas principi ne postoje. Istina ne postoji. Ništa ne postoji. Postoji samo to kako i na koji način da kažemo nešto protiv Vučića i to je sve“. 

„Borimo se. Radimo šta možemo. Dobili smo danas potvrdu od EU da smo mi u pravu, a da li je EU u stanju da privoli Kurtija da to uradi ili ne, a jesam ja kriv što je neko postavio na Jarinju ono što neki nazivaju graničnim ili administrativnim prelazima…“

Nije zapravo pitanje njegovog obećanja da li će da se bori jer će on biti uz narod uvek koji, priznaje, trpi ogroman pritisak ali od strane Prištine.

Ovako je glasio odgovor predsednika Srbije na pitanje o tablicama i rokovima. Nije, napominje, razumeo gde je krivica Srbije osim što je radila „svim srcem, svom snagom i svom energijom“, još jednom podsetivši na „priznanje EU da smo u pravu“.

Pa šta još tražite od mene? Šta još očekujete od bilo kog predstavnika vlasti u Beogradu?

Portparol EU kazao je danas u odgovoru za više medija, uključujući i naš, da nema roka važenja za sporazum koji su dogovorili Beograd i Priština 23. novembra u Briselu. To je inače poznata i javno obelodanjena informacija i kada je sporazum postignut kojim je okončan deo krize sa tablicama – odnosno, zaustavljen početak tada najavljene faze kažnjavanja vozača na Severu koji nisu zamenili svoje srpske tablice za kosovske.

Međutim, na naše konkretno pitanje portparolu EU, da li će od ponedeljka, 3. aprila, vozači sa srpskim tablicama, poput KM tablica, moći da svoja vozila preregistruju na RKS, uz sve olakšice koje su prema odluci kosovske vlade pre tog 23. novembra važile do 31. marta, nismo dobili konkretan odgovor.

Odgovor izostaje uprkos našoj napomeni da se radi o veoma značajnoj informaciji za vlasnike automobila sa KM tablicama i tome da informaciju već duže od dve nedelje ne uspevamo da dobijemo od centralnih vlasti u Prištini.

Konfuzija, strah i potisnuta ljutnja – ovako se ukratko može opisati trenutno stanje kod vozača na Severu Kosova, raspolućenih između onoga što kaže Srbija i onoga što im se dešava na terenu. Za one koji upravljaju autmobilima sa KM tablicama, zapravo se radi o životnom pitanju koje je već duže od godinu dana centralni kamen spoticanja. Pored silnih problema koje su im napravile, od barikada i višednevnih zatvorenih prelaza ka centralnoj Srbiji, preko napuštanja institucija, novih izbora, došli su do toga da su im automobili sa KM tablicama praktično neupotrebljivi. Sa njima mogu samo, za sada, unutar Severa Kosova ili unutar Srbije. Jarinje i Brnjak, međutim, mogu da pređu samo u jednom pravcu – ka Srbiji, bez mogućnosti da se preko prelaza i vrate. Istovremeno, brine ih to što, ranije određen rok za (pre)registraciju uz olakšice, ističe već danas.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.