Noćas gorela još tri automobila na severu sa RKS tablicama

FOTO: KoSSev/Ilustracija

Nastavlja se sa paljenjem vozila registrovanih na RKS na severu Kosova. Nakon što su preksinoć takva dva zapaljena u Zubinom Potoku, noćas su izgorela još tri – dva u severnom delu Mitrovice i jedan u Zvečanu.

Kako je za KoSSev potvrđeno u policiji, paljevine su se dogodile noćas između 2 i 3 časa.

Zapaljeni su putnički automobili, koji su bili parkirani u ulicama Ivo Lole Ribar i Vlade Ćetković u Kosovskoj Mitrovici, kao i u ulici Kralja Milutina u Zvečanu.

Sva tri vozila bila su registrovana na kosovske tablice, a vlasnici su srpske nacionalnosti.

Takođe, sva tri slučaja policija je okarakterisala kao „podmetanje požara“, a počinioci ovih dela još uvek nisu poznati.

Kao i prethodno za Zubin Potok, i danas je šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, među prvima izvestio o noćašnjim paljevinama.

I danas je za to prstom uperio u Beograd.

„Ilegalne strukture Srbije nastavljaju orkestriranu kampanju zastrašivanja Srba na severu Kosova. Sinoć su izgorela tri automobila samo zato što su imali RKS tablice. Srbija pokušava da stvori klimu straha, da poremeti normalan život i izbore zakazane za 23. april“, naveo je Velja na Tviteru.

Radi se o trećem slučaju paljevine vozila za samo pet dana, u kom su izgorela ukupno sedam, od kojih pet sa tablicama RKS, što je potvrđivala i policija.

Inače, juče je bio pretposlednji dan za (pre)registraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice uz olakšice. To je kod ljudi stvorilo paniku, a zbog toga što nemaju jasne smernice šta da urade sa svojim automobilima.

Detaljnije o tome u našem jučerašnjem tekstu.

Podsetimo, tokom 2022. zapaljeno je najmanje 15 vozila, a poslednja 29. decembra, tokom tenzija na Severu, kada su uoči uklanjanja barikada izgorela dva kamiona koja su bila postavljena na novom mostu u mestu Dudin krš u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Sa izuzetkom slučaja bacanja bombe, kao i najmanje jednog zapaljenog automobila tokom oktobarskih nemira 2021. godine na Severu, ukupno su 73 vozila zapaljena od 2014. godine u sredinama u kojima žive Srbi. Listu zapaljenih automobila pogledajte OVDE.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.