Petković: Na pomolu smo jedne nove krize

Na delu je pokušaj Aljbina Kurtija da izazove haos pogotovu u četiri opštine na Severu, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. U pitanju je nastavak maltretiranja, kako to opisuje Petar Petković, podjednako na severu i južno od Ibra. Kosovskog premijera je optužio da uvek pred pregovore generiše krizu kako bi izbegao i direktan dijalog i formiranje ZSO.

„Zato smo na pomolu jedne nove krize koje ponovo po pitanju tablica želi da izazove Aljbin Kurti jer pitanje tablica pogađa svaku kuću na Kosovu i Metohiji“, kazao je direktor Kancelarije za KiM na vanrednoj konferenciji za medije.

Identične reči koristio je i danas, kao i što je juče već saopšteno javnosti.

Hapšenje M.B. iz Zubinog Potoka, koji se sumnjiči da je palio automobile u ovoj opštini, ali i da je ranio dva kosovska policajca, Petković je protumačio kao provokativno i nasilno ponašanje iz Prištine, koji kosovski premijer želi da ugrozi mir i dijalog.

Po utvrđenom receptu pred dijalog, kosovski premijer, kaže Petković, izaziva probleme i incidente na terenu radi moguće krize:

„To je njihov način da hapšenjem i ugrožavanjem bezbednosti, izazovu krizu. Kurti ne želi mir, ne želi dijalog, ne želi formiranje ZSO“.

Zato je na delu sada međunarodna zajednica koja treba da na Prištinu i kosovskog premijera izvrši pritisak da formira ZSO, naglasio je uz podsećanje na to što, kako on navodi, nema međunarodnog predstavnika koji nije rekao da se ZSO i formira.

Naglasivši da se radi o zaostaloj obavezi iz Briselskog, te da je isto potvrđeno u Ohridu, Petković sada ukazuje na nastavak Kurtijevog otpora da istu i formira.

To što se Kurti poziva da ova organizacija nije u skladu sa ustavom Kosova pokazuje ono što, kako dodaje Petković, predsednik Vučić sve vreme govori da Aljbin Kurti ne želi da formira ZSO i da Srbi ostvare svoja individualna i kolektivna prava.

„Pošto je toliki pritisak na Aljbina Kurtija, on očigledno pokušava da pronađe bilo kakav prostor ne bi li izbegao. Zato su Kurtiju potrebne krize da dođe do incidenta, naročito na Severu, jer onda nema dijaloga i obaveza koje mora da sprovede. Svima je sada aposolutno jasno i međunarodnoj zajednici da Aljbin Kurti želi krize jer neće da formira ZSO“.

Direktor Kancelarije za KiM je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije objasnio da je „ovo gotovo treći put za redom da se pred dijalog dešava kriza oko tablica na terenu za koju Beograd i Srbi na Severu nisu nimalo krivi“.

Podsetio je na sporazum iz 2016. kada su uvedeni stikeri, pa potom odluku iz Prištine da se uvedu proba tablice 2020. kojom je, kaže, Kurti pokušao da zameni srpske, što je, podseća, izazvalo 13-dnevnu krizu koja je rešena dogovorom o stikerima:

„Čime se potvrđuje da su KM tablice deo procesa traženja trajnog rešenja za sve tablice“.

Nakon toga došla je, nastavio je Petković, nova jednostrana odluka Kurtija o preregistraciji i pokretanju kaznene politike prema vozačima.

Podsetio je i na to da srpski policajci nisu želeli da kažnjavaju Srbe zbog KM tablica, te da je zbog toga posle smenjen Nenad Đurić, nakon čega su Srbi napustili kosovske institucije na Severu.

Podseća i da je nakon te krize, koja je bila do samog kraja 2022, postignut dogovor 23. novembra, čime se obustavila kaznena politika Prištine, a Beograd se obavezao da ne izdaje nove KM tablice. Podsetio je da je nakon toga, Vlada Srbije usvojila Uredbu.

„Kurti je potom krenuo ponovo da sprovodi svoje mere da zaustavlja kretanje i ulazak tih vozila, za sve one kojima je registracija istekla 23. novembra, bez obzira na Uredbu Vlade Srbije – da su ta vozila i dalje registrovana, a da moraju da, sa druge strane, poseduju validnu dokumentaciju – tehnički pregled i polisu osiguranja“.

I sada se Petković uhvatio za izjavu Dereka Šolea i Petera Stana, koje, po njemu, jasno govore da je Kurti prekršio sporazum, jer on nema pravo da zabranjuje ulazak vozila sa tablicama.

„To pokazuje da Aleksandar Vučić govori istinu i samo istinu, da ne postoji rok, već je potrebno da u ovom periodu tražimo trajno rešenje“, dodaje.

Kaže da ništa ne vredi, ni to što su postignuta tri sporazuma, što je tri puta dogovoreno da KM tablice ostaju na Kosovu.

Ponovio je da, po njemu, nije slučajno upućen poziv Todosijeviću.

„Pritisnuti uza zid, da se ponovo izazovu incidenti koji bi pokrenuli neodmerenu akciju Srba i onda imamo krizu. Aljbin Kurti je tako presrećan, ne mora da ispunjava obaveze iz Prištine i to vam je cela njihova taktika“. 

Kaže da su o svemu obavestili međunarodne predstavnike, odnosno o tome da Kurti ne želi dijalog, već incidente na terenu.

Beograd će, ističe Petković, gledati kako da sačuva narod, mir i bezbednost.

„Ali ovde mora da reaguje međunarodna zajednica“, dodaje.

Ističe da Beograd i Srbi ni za šta nisu krivi.

„Šta je rešenje, da pošaljemo vojsku? Mi kad podignemo borbenu gotovost, odmah nas vraćate u 90-te“, upitao je.

Nabrojao je da je na Kosovu bilo ukupno 309 incidenta, da je 11 srpskih kuća opljačkano.

„Srbi su nebezbedni, a ZSO je jedino rešenje da se sačuva narod“, istakao je Petković.

O dešavanjima na Severu u poslednja tri dana a u vezi sa tablicama, paljenjem vozila i prvim hapšenjem za to, čitajte u:

Rakić pozvao građane da slobodno voze svoja vozila registrovana na KM, najavio i mogući poziv na opšti ustanak

Rode: Veoma je zabrinjavajuće što SL ponovo nije osudila paljenje vozila

Petković: Na pomolu smo jedne nove krize

Simić: Nastavlja se institucionalni rat protiv Srba

Srpska lista upozorava na „opšti ustanak“ ako se ne oslobodi Srbin osumnjičen za paljenje automobila

Kancelarija za KiM: Kurti hoće haos pred pregovore

Srpska lista posle hapšenja za paljenje automobila: Kurti maltretira Srbe, hoće haos

Svećlja saopštio da je uhapšen pripadnik Civilne zaštite, koju je okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“

Šef kabineta Osmani o prvom hapšenju za paljenje vozila: Radoičićevi nasilnici odgovaraće

Uhapšen Srbin osumnjičen za paljenje automobila u Z. Potoku, ali i za ranjavanje policajaca

Šef kabineta Osmani o paljenju automobila: Propašće Vučićev piromanski režim

Još tri zapaljena automobila, i to u Leposaviću, policija traži pomoć građana

Vučić kaže Srbi sa Kosova ne očekuju od njega odgovor o tablicama, već N1 „lažima radi protiv njega“

Vučić o KM tablicama: Radimo šta možemo, šta još hoćete od mene

Osude iz Prištine na paljenje automobila na Severu, diplomate traže brzu istragu

AMSS saopštio da nema svoju poslovnu jedinicu, niti pravno lice na teritoriji KiM

Noćas gorela još tri automobila na severu sa RKS tablicama

„KM ostaje“: Sutra ističe rok za (pre)registraciju uz olakšice? Redovi ispred AMSSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.