Još tri zapaljena automobila, i to u Leposaviću, policija traži pomoć građana

Zapaljen automobil Svećlja Đeljalj
FOTO: Đeljalj Svećlja/Fejsbuk

Vest je ažurirana

Nastavlja se sa paljenjem vozila registrovanih na RKS na Severu Kosova. Nakon što su sinoć zapaljena takva tri automobila – dva u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan u Zvečanu, noćas su takođe gorela tri – i to u Leposaviću.

Dva su bila registrovana na RKS tablice, jedan na BG. Vlasnici sva tri automobila su Srbi.

Noćas oko 3:40, izgorela su dva automobila pored dečjeg vrtića. Oni su bili parkirani pored puta, sa RKS, odnosno BG tablicama, parkirani u blizini jedan drugog, potvrdila je Kosovska policija.

Policajci su izašli na lice mesta, kao i vatrogasci koji su ugasili požar.

U drugom slučaju, u istoj opštini, nije precizirano vreme požara, osim da je automobil sa RKS tablicama zapaljen u blizini sportskog centra. I ovde su policija i vatrogasci otišli na lice mesta.

Policija je saopštila da se traga za osumnjičenim osobama koje su podmetnule požar, te da je otvorila istragu za krivično delo.

Policija je pozvala građane na saradnju i pomoć u istrazi oko pronalaska počinioca.

„Diskreditovane i uz sve manju podršku kosovskih Srba, ilegalne strukture Srbije pribegavaju kriminalnim i terorističkim taktikama. Vladavina prava će prevladati i svaki krivac će biti izveden pred lice pravde. Vučićev piromanski režim će propasti“, poručio je šef kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja. On inače već danima prvi saopštava javnosti o ovim incidentima

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na Severu Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice.

Nakon jučerašnjeg paljenja, pokrenuo se talas osuda od strane međunarodnih, ali i kosovskih zvaničnika: Osude iz Prištine na paljenje automobila na Severu, diplomate traže brzu istragu

Tokom 2022. zapaljeno je najmanje 15 vozila, a poslednja 29. decembra, tokom tenzija na Severu, kada su uoči uklanjanja barikada izgorela dva kamiona koja su bila postavljena na novom mostu u mestu Dudin krš u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Sa izuzetkom slučaja bacanja bombe, kao i najmanje jednog zapaljenog automobila tokom oktobarskih nemira 2021. godine na Severu, ukupno su 76 vozila zapaljena od 2014. godine u sredinama u kojima žive Srbi. Listu zapaljenih automobila pogledajte OVDE.

Od kada je 23. novembra donet dogovor o tablicama, prema kojem se Priština obavezala na to da neće po fazama primenjivati odluku o (pre)registraciji, a Beograd da nove tablice srpskih gradova na Kosovu izdavati neće, ali sa porukom da „KM ostaje“, vozači na Severu Kosova suočili su se sa drugačijom realnošću.

Raspolućeni su između onoga što kaže Srbija i onoga što im se dešava na terenu. Sa srpskim tablicama gradova na KiM, mogu samo unutar Severa Kosova ili unutar Srbije da se kreću. Jarinje i Brnjak, međutim, mogu da pređu samo u jednom pravcu – ka Srbiji, bez mogućnosti da se preko prelaza i vrate. Istovremeno, brine ih i to što je ranije određen rok za (pre)registraciju uz olakšice, istekao koliko juče, ali i što na samom Severu nose rizik da će ih kosovska policija sankcionisati za nepotpunu dokumentaciju. Kosovska vlada se još uvek nije oglasila o eventualnom novom produžetku roka za (pre)registraciju sa olakšicama, ali jeste predsednik Srbije, koji je i danas odgovarao na pitanja N1 o porukama Srbima sa Kosova ali i paljenju automobila: Vučić kaže Srbi sa Kosova ne očekuju od njega odgovor o tablicama, već N1 „lažima radi protiv njega“

 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.