Vučić kaže Srbi sa Kosova ne očekuju od njega odgovor o tablicama, već N1 „lažima radi protiv njega“

„Ne očekuju oni od mene uvek odgovor, već se vi trudite, ma ponavljali uvek iste neistine i laži i iste floskule, da uradite nešto protiv mene“, ovako je novinarki N1 sa Kosova odgovorio Aleksandar Vučić na pitanje o KM tablicama, odnosno da Srbi sa Kosova od predsednika Srbije očekuju odgovor šta da urade.

Od kada je 23. novembra donet dogovor o tablicama, prema kojem se Priština obavezala na to da neće po fazama primenjivati odluku o (pre)registraciji, a Beograd da nove tablice srpskih gradova na Kosovu izdavati neće, ali sa porukom da „KM ostaje“, vozači na Severu Kosova suočili su se sa drugačijom realnošću.

Raspolućeni su između onoga što kaže Srbija i onoga što im se dešava na terenu. Sa srpskim tablicama gradova na KiM, mogu samo unutar Severa Kosova ili unutar Srbije da se kreću. Jarinje i Brnjak, međutim, mogu da pređu samo u jednom pravcu – ka Srbiji, bez mogućnosti da se preko prelaza i vrate. Istovremeno, brine ih i to što je ranije određen rok za (pre)registraciju uz olakšice, istekao koliko juče, ali i što na samom Severu nose rizik da će ih kosovska policija sankcionisati za nepotpunu dokumentaciju.

Predsednik Srbije sa svojim podržavaocima mesecima je imao krilaticu – „KM ostaje“, te je N1 već dva dana za redom predsedniku, koji u kampanji obilazi Srbiju, usled isteka roka za (pre)registraciju uz olakšice, postavljao ista pitanja – koja je njegova instrukcija za Srbe sa Kosova.

„Nemojte da govorite o našem narodu. Zna naš narod da to nema veze sa mnom, već sa Kurtijevim nepoštovanjem dogovora koje smo napravili“, kazao je Vučić danas, podsetivši upravo na to da je isto pitanje i juče dobio.

„Ja nemam problem s tim. Ja imam problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono sto je dogovoreno“, glasio je njegov odgovor.

I danas se pozvao na portparola EU Petra Stana koji, kako tvrdi, potvrđuje „svaku njegovu reč“ i kaže da sporazum koji je 23. novembra postignut oko tablica vremenski je neograničen i da nema rokove.

U pitanju je, međutim, rok koji je ranije odredila kosovska vlada, i koji je istekao juče za sve one koji su (pre)registrovali svoje automobile na RKS tablice sa finansijskim olakšicama, odnosno, neplaćanjem carinskih i poreskih dažbina.

Sama kosovska vlada se nije oglašavala ovim povodom

„A šta vi očekujete da uradim?! Da uđemo tenkovima a onda biste rekli – Vučiću, vratio si nas u 90-e, pa moj otac brine hoće li da pogine ili neće“, u sličnom tonu kao juče odgovorio je Vučić.

„Ako se borim pregovorima, onda kao što vidiš, nije dovoljno“, dodaje.

Odgovor na pitanje šta poručuje Srbima sa Severa da urade kada su u pitanju tablice, završio je kao i juče, uz zamerku što izostaje pitanje o uspehu Srbije za izgradnju autoputa, odakle je danas odgovarao novinarima, u prisustvu kineske ambasadorke:

„A šta vi u stvari hocete? A šta u stvari hoćete?! Je l’ to kao za Krnjaču što me pitate za kanalizaciju?“

Vučić o KM tablicama: Radimo šta možemo, šta još hoćete od mene, EU rekla da smo u pravu

„KM ostaje“: Sutra ističe rok za (pre)registraciju uz olakšice? Redovi ispred AMSSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.