Usvojeni zakoni o transformaciji KBS u oružane snage

Sednica kosovske skupštine Izglasavanje zakona o Vojsci
Foto: Screenshot, Fejsbuk. Ramuš Haradinaj

Vest je ažurirana: Usvojen i treći zakon

11: 31 – Ubrzo nakon izglasavanja dva zakona, izglasan je i treći – o pravilima službe pripadnika KBS, koji čini deo paketa zakona o transformaciji KBS u oružane snage, bez promene naziva ovih jedinica.

11:15 – U toku je dugo očekivana sednica kosovske skupštine o proširenju mandata KBS-a, formiranju Ministarstva odbrane i uređenju pravila službe pripadnika KBS, ili usvajanje zakona o formiranju oružanih snaga Kosova. Dosad su usvojena dva zakona, u toku je glasanje za treći.

Kako kosovski mediji prenose, danas je „istorijski dan“ za Kosovo. Srpskoj javnosti tema je predstavljena kao „Dan D“.

Današnja sednica započela je minutom ćutanja, pre nego se pristupilo izglasavanju tri nacrta zakona o transformaciji KBS u vojsku Kosova.  Prisutno je bilo 107 poslanika. Predstavnici srpske zajednice bojkotuju današnje izglasavanje zakona.

Dosad su usvojena dva zakona, Zakon o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakon o transformaciji KBS u oružane snage Kosova. Za oba zakona glasalo je svih 107 prisutnih poslanika.

Na današnjoj plenarnoj sednici samo su tri tačke na dnevnom redu, izglasavanje paketa zakona kojim će se promeniti mandat KBS bez promene naziva. Današnja sednica dolazi posle pet godina pokušaja da se ostvari transformacija KBS u vojsku Kosova. Ovog puta, ova odluka je podržana od SAD i Britanije, dok joj se protive EU i NATO.

O tome kakva je atmosfera ovoga jutra na ulicama Severne Mitrovice, Južne Mitrovice i Prištine pratite u „Medijski ‘rat’ zastavama“.  A kako je tekao proces onog za šta Kosovo očekuje da bude Vojska Kosova podsetite se u našem tekstu iz 2014: Kako je stvorena Vojska Kosova: od Drenice do NATO komande .

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu uživo prenosi sednicu:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.