Đurić: Vojska Kosova je okupaciona, biće uhapšeni svi njeni pripadnici dostupni Srbiji

Marko Đurić
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da odluka o formiranju vojske Kosova predstavlja „akt protiv mira“ i „čin političke agresije“, kao i da je jedan od koraka koji Beograd može da preduzme „proglašenje okupacije na delu teritorije Srbije“. Đurić je pozvao „građane Srbije, Albance i sve ostale“ da ne stupaju u redove “nelegalne i okupacione vojske“ i naglasio je da će svi koji pristupe vojsci Kosova biti uhapšeni.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage ima za cilj da zaokruži proces stvaranja albanske nezavisne države, takozvane Republike Kosovo. On je naveo da s obzirom na to da je takav potez Prištine suprotan Ustavu i zakonima Srbije, Rezoluciji 1244, privremenom ustavnom okviru Kosova, kao i Sporazumu iz Kumanova, vojska Kosova predstavlja „ilegalno okupacionu oružanu formaciju na području Republike Srbije“.

„Još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine odnosno Srba iz Srbije i političkih predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca. Takozvana vojska Kosova formira se i u trenutku u kome niti jedan jedini Albanac nije na sudu odgovarao za brojne zločine i hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih Srba i Albanaca tokom oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji,“ rekao je Đurić.

On je naveo i da se vojska formira u trenutku kada počinje procesuiranje zločina koji su „počinjeni upravo od ruku pripadnika ekstremista koji danas formiraju tzv. Vojsku Kosova“. Đurić je rekao da zahteva od KFOR-a da ne dozvoli delovanje vojske Kosova i da je razoruža.

„Međunarodne misije na Kosovu nisu i ne mogu pod bilo kakvim izgovorom biti amnestirane da spreče delovanje vojske. Sve drugo značilo bi direktnu podršku protivpravnom delovanju Kosova. Pozivam građane Srbije, Albance i sve ostale da ne stupaju u redove nelegalne i okupacione vojske. Svi koji pristupe toj vojsci će biti uhapšeni,“ upozorio je on.

Đurić je naglasio da su „krivična dela protiv ustavnog uređenja Republike Srbije kažnjiva višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama“.

„Organi i službe bezbednosti Republike Srbije imaju zadatak da utvrde identitete lica koja joj pristupaju i da ih liše slobode kada god postanu dostupna, a nadležni pravosudni organi Ustavom i zakonom definisanu obavezu da ova lica kazne i odstrane iz tih sredina kad postanu dostupne,“ naveo je on.

„Zahtevamo od KFOR-a da razoruža nelegalnu kosovsku vojsku“

Đurić je dodao da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji nisu i ne mogu pod bilo kakvim izgovorom biti „amnestirane od svoje ugovorno definisane obaveze da spreče delovanje ilegalnih naoružanih grupa kosovskih Albanaca na Kosovu i Metohiji“.

„Zahtevamo od KFOR-a da ne dozvoli delovanje takozvane nelegalne vojske Kosova na području KiM i da istu razoruža i situaciju vrati u okvire predviđene Rezolucijom 1244. Sve drugo značilo bi direktnu podršku nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije, što je protivpravno delovanje kažnjivo po međunarodnim i propisima Republike Srbije,“ rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On je dodao da će Aleksandar Vučić zajedno sa Vladom i nadležnim službama nastaviti da preduzima celishodno i potrebne Ustavom i zakonom utvrđene korake „da očuva mir, bezbedsnost i opstanak na KiM“.

„U tom smislu stoji nam na raspolaganju proglašenje okupacije na delu teritorije Republike Srbije kao i različiti oblici upotrebe oružanih snaga, o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonima može doneti predsednik Republike, Vlada i drugi nadležni organi. Srbija je okrenuta miru. Verujem u političko, razumno i kompromisno rešenje za sve probleme nasleđene iz prošlosti,“ naveo je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da se kosovska vojska formira „uz javnu i neprikrivenu materijalnu i logističku podršku pojedinih država, koje su pre dve decenije izvršile agresiju na našu zemlju i pobile hiljade civila“.

„Građani Srbije treba da znaju da su ove države sledstveno tome najodgovornije za današnju odluku parlamenta privremenih institucija samouprave u Prišitni,“ istakao je Đurić.

On je predstavnicima tih država poručio da narod Srbije nikada neće zaboraviti njihovo delovanje.

„Njihovu podršku formiranju takozvane vojske Kosova građani Srbije doživljavaju kao duboku uvredu koja će ostaviti trajne i neizbrisive. Nećemo zaboraviti podršku i prijateljstvo onih koji su bili sa nama kada je bilo teško,“ rekao je Đurić.

Kosovska skupština je danas usvojila tri zakona, kojima je obezbeđena transformacija KBS u oružane snage Kosova, ali bez promene naziva tih snaga. Na sednici su usvojeni Zakon o Kosovskim snagama bezbednosti, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga. Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju KBS.

Insajder

Detaljnije o poslednjim dešavanjima čitajte u:

Studentski performans: Sahranjeno međunarodno pravo, ožalošćeni Srbi i poštovaoci međunarodnog prava

KP: Kod Mazgita juče 28 kilograma supstance za koju se sumnja da je eksplozivna

Lazarević: Dan D traje od ’97 i trajaće tri decenije, odvlači se pažnja od Specijalnog suda

Reakcije na izmenu mandata KSF: EU i NATO negoduju SAD pružaju podršku

Konferencija Kriznog štaba povodom izglasavanja zakona o transformaciji KBS u vojsku Kosova

Usvojeni zakoni o transformaciji KBS u oružane snage

Medijski ‘rat’ zastavama

Graso: Redovno prisustvo KFOR-a, naša uloga je da štitimo a ne da ugrožavamo

Rori O’Konel: Tenzije skreću pažnju sa građana i njihovog života

Dok Tači vrši smotru pripadnika KBS, Vučić iz Lučana ima pravno i suštinsko pitanje

KFOR posle navoda iz Beograda: Situacija pod kontrolom, regularna vežba na čitavom Kosovu

Vučić o KFOR-u na Severu: Demonstracija sile pa makar i u svrhu izviđanja nikakvog smisla nema

Privedeni maloletnici zbog ispisivanja grafita OVK na školi u Lipljanu

KOHA: 15 kg eksploziva na Gazimestanu?

U Južnoj Mitrovici leci o „mobilizaciji“ organizacije „Oshtima“, pozivaju da se patrolira delovima Severa gde žive Albanci

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.