Statusna konferencija o slučaju Tači i ostali 17. decembra

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, zakazao je za 17. decembar drugu statusnu konferenciju u slučaju Tači i ostali.

Statusna konferencija zakazana je za 16 časova.

Kako stoji u nalogu, sudija će na konferenciji tražiti strane da ga informišu o tome da li postoje problemi sa obelodanjivanjem, ima li problema pri postizanju dogovora o kategorizaciji i obelodanjivanju materijala, da li je poznat okviran datum za završetak istraga Tužilaštva, da li s druge strane i odbrana može da iznese neke od detalja o statusu njihove istrage i druga pitanja otvorena na prethodnoj statusnoj konferenciji kao i pisanim podnescima.

Nalogom je i dat rok stranama za podnošenje pisanih zahteva – Tužilaštvu do 14., a odbrani do 15. decembra.

Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšen su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je potvrđena optužnica u 10 tačaka. Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Njima, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret se stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Na prvoj statusnoj konferenciji u ovom slučaju koja je održana 18. novembra Tužilaštvo je najavilo preko 150 svedoka u ovom slučaju i najavilo da su spremni da suđenje počne u leto 2021. S druge strane, odbrana je navela da je za njih realan datum početka suđenja ipak leto 2022.

Više o tome u:

Tužilaštvo: Spremni za suđenje u leto 2021, biće izvedeno oko 150 svedoka i 1.500 dokaza; Odbrana: Spremni za suđenje tek u leto 2022.

Statusna konferencija „Tužilac protiv Tačija i ostalih“ 18. novembra

Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Krasnići se izjasnio da nije kriv

Veselji se izjasnio da nije kriv

Seljimi se pred sudom u Hagu izjasnio da nije kriv

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Tači četvrti dan za redom ispitivan, danas 8 sati

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja „pevao“ pred tužilaštvom u Hagu

Poslanik Samoopredeljenja putuje za Hag kao osumnjičeni

Seljimi: Nisam dao iskaz pred specijalnim tužilaštvom, autor te laži Hašim Tači

Ispitivanje Veseljija završeno nakon 3 sata

Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.