Otpušten iz KBC Niš prvi potvrđen inficiran pacijent sa Severa, 2 novoinficirana, uskoro povećanje broja testiranih


U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, potvrđena su dva nova slučaja inficiranja koronavirusom – od 29 uzoraka koliko je juče upućeno na Institut za veterinu u Kraljevu. Svi su sa Severa, te je ukupan broj inficiranih 38, od čega je sa Severa 37, a među njima je i 8 zdravstvenih radnika. Prvi potvrđen inficiran pacijent sa Severa Kosova otpušten je danas sa odeljenja pulmologije KBC Niš. Očekivanja su i da domovi zdravlja uskoro na Severu počnu da rade testiranje.

Podatke je na konferenciji za medije kriznog štaba saopštio epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.

Kod novoinficiranih na koronavirus, u pitanju je muška osoba iz Zubinog Potoka i jedna žena iz opštine Leposavić.

Ukupan broj inficiranih osoba u Zubinom Potoku je tri, četiri u Leposaviću (sa jednim letalnim ishodom), u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu je nepromenjeno stanje u odnosu na juče – 20, odnosno 10 i u Gračanici 1.

Do sada je na institute u centralnoj Srbiji poslato i obrađeno 266 uzoraka (od čega 38 pozitivnih), a danas je ujedno testirano dodatno još 38 osoba na koronavirus.

„Nadam se da ćemo uskoro prerasti ove cifre i da ćemo uspeti da po 50-60 uzoraka uzimamo dnevno. Očekujemo i da u najskorije vreme i Domovi zdravlja krenu da rade uzorkovanje. Čekamo samo još neke tehničke stvari i da obuke prođu tehničari koji će uzorkovati materijal i nadam se da će u što kraćem roku da ovo zaživi“, kazao je Antonijević.

Kada se bude povećao obuhvat ljudi za testiranje, proširiće se mogućnost utvrđivanja stanja i svih kontakata ili onih koji budu osetili bilo kakve respiratorne probleme.

„Da ne čekaju kod kuće. Na samom početku, čim osete neke tegobe da se jave lokalnom Domu zdravlja kojem pripadaju“, dodao je.

Antonijević je saopštio i da je prvi potvrđen inficiran pacijent sa Severa Kosova otpušten sa odeljenja pulmologije KBC Niš, i on će do novog kontrolnog testiranja biti smešten u hali „Čair“ u tom gradu.

„Dobrog je opšteg stanja, bez ikakvih simptoma bolesti i sa njim je sve u redu“, naglasio je Antonijević.

Antonijević je takođe naglasio da je očuvanje zdravstvenog sistema apsolutni prioritet, i da se kao jedna od mera vrši i testiranje zdravstvenih radnika, a na osnovu ispoljenih indikacija, ili ukoliko je na nekom od odeljenja bilo kontakta sa inficiranim.

Do sada je 8 zdravstvenih radnika inficirano. Jedan je iz Zavoda za javno zdravlje, dok su ostali radnici Zdravstvenog centra. Oni su svi isključeni iz svojih radnih obaveza, leče se i njihovo se stanje prati.

Vukadinović: COVID ambulanta u Leposaviću dostupna i trening u toku za povećanje obuhvata testiranja

COVID ambulanta u Leposaviću radi 24 sata, sa četiri ekipe zdravstvenih radnika koji su obučeni za rad sa pacijentima koji imaju respiratorne tegobe.

Postoji direktna linija na koju mogu da se jave svi građani koji imaju tegobe poput temperature, kašlja i otežanog disanja, gde će dobiti telefonom i odgovore, a mogu i da se jave na pregled, navela je upravnica Doma zdravlja u Leposaviću Ljiljana Vukadinović.

Istovremeno se vrši i dalja edukacija tehničara, s obzirom na to da se planira i proširivanje obuhvato stanovništva koje će se testirati na koronavirus.

„Tako da se nadamo da, ukoliko bude zaživelo, testiranje će biti efikasnije“, kazala je.

Od dosadašnja četiri potvrđena slučaja infekcije koronavirusom, jedna osoba je preminula, drugi pacijent je na lečenju u KBC Niš, drugi u tzv. koronadomu u Studentskom centru u K. Mitrovici, kao i jedna novosmeštena pacijentkinja na Infektivnom odeljenju u bolnici u Mitrovici. Pacijenti su u stabilnom stanju.

Spirić: Situacija pod kontrolom

Na pitanje da li je upoznat sa mogućnošću da će uskoro za Severnu Mitrovicu biti uvedena nova mera dalje restrikcije kretanja od 12 do 6, ali da će to zavisiti isključivo od ishoda koordinacije između gradonačelnika Gorana Rakića i kosovskog ministarstva zdravlja Spirić nije odgovorio direktno, ali je kazao da će se u toku dana čelnici grada sastati i da će doneti odluke koje su u isključivom interesu građana

KBC Kosovska Mitrovica funkcioniše u punom kapacitetu, „više, jače i bolje nego ikada“, kazao je u svom delu obraćanja predsednik Privremenog organa Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić koji je imao i poruku u vezi sa izveštavanjem medija, a o čemu čitajte u POSEBNOJ VESTI.

„To potvrđuje naravno dodatno pojačanje profesora koji su juče stigli u Kosovsku Mitrovicu, uglednih i priznatih sa Medicinskog fakulteta, gde će, kako bolnici, tako Higijenskom zavodu, pomoći u daljem radu“, kazao je Spirić.

Još jednom je uputio apel građanima da shvate ozbiljnost i da se pridržavaju zaštitnih mera.

„Preporuke Kriznih štabova su jasne uz saglasnost struke koja je jasno definisala i upozorava na sve moguće pojave i mogućnosti ukoliko se ne budemo prodržavali mera“, kazao je.

Spirić je potvrdio i da se javljaju oni koji nude pomoć, poput donatora Gage Obrenovića koji je donirao gradu alkohol i natrijum hipohlorid, te da je konstantna pomoć od Srbije i Kancelarije za KiM.

Povezani članci:

Tri nova slučaja koronavirusa na Severu Kosova

Nema novih slučajeva na Severu pozitivnih na koronavirus, i dalje ukupno 33

Novih 6 inficiranih koronavirusom na Severu, prve infekcije u Z. Potoku, ukupno 33

Četiri novoinficirana koronavirusom u srpskim sredinama, ukupno 27

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.