Otadžbina: Vučić „dao mig“ da elektroenergetski sistem pređe u nadležnost Prištine

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

I posle ne 72 časa, nego 172 časa, građani Srbije nisu dobili jasan odgovor da li je predsednik Srbije „poklonio ili prodao“ elektro-energetski sistem Srbije kosovskom sistemu, poručili su danas iz opozicione Otadžbine sa Severa Kosova. Srpskog predsednika su optužili da je „dao mig da elektro-energetski sistem Srbije na Кosovu i Metohiji pređe u nadležnost Prištine“.

Kažu da je nedavna konferencija za štampu direktora Кancelarije za КiM Petra Petkovića na kojoj se obrela nekolicina medija „neuverljiva i neubedljiva“.

Kao neistinu ocenjuju Petkovićeve navode da je nekadašnji ministar energetike DOS-a Goran Novaković predao elektro-energetski sistem UNMIК-u 2001. godine, uz podsećanje da su snage UNMIК policije i snage КFOR-a još 1999, preuzele čitav elektro-energetski potencijal na Кosovu i Metohiji – „od elektrana do poslednje trafostanice“, a na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Na Petkovićeve optužbe da odgovornost snosi i Borko Stefanović zbog pregovora sa Robertom Кuperom, Otadžbina navodi:

„Priznao je da Borko Stefanović ništa nije potpisao ali jasno kaže da Aleksandar Vučić jeste sporazum u Briselu 2013. godine kada je separatistima ustupio, da li prodao ili poklonio – to je već drugo pitanje, elektro-energetski sistem Srbije na Кosovu i Metohiji. Ovo prepuštanje elektro-energetskog sistema Srbije sporazumom u Briselu Petar Petković hvali što se bitno razlikuje od političkog stava ovog političkog konvertita iz 2013. godine“.

Petkovića su podsetili na njegovu prethodnu političku karijeru – da je bio poslanik DSS u srpskom parlamentu i portparol Demokratske stranke Srbije.

„U svojim brojnim istupima tada je on Briselski sporazum nazivao najvećom izdajom u istoriji srpskog naroda“.


Šta je Petković kazao juče čitajte u Petković: Opet smo predali zahtev za registraciju dve firme EPS-a; Za nezavisno funkcionisanje KOSTT kriv Stefanović i DS

Otadžbina takođe smatra da se od srpskog predsednika očekuje „da se ne krije iza Petkovića“ i da saopšti šta se dogodilo sa najvažnijim privrednim resursom na КiM.

„Ako ga je poklonio, zašto je to uradio, ako ga je prodao, zašto ga je prodao i za koje novce? Da li je novac od prodaje otišao u budžet Republike Srbije ili negde drugo?“ – navodi su ovih političkih aktivista.

„Kredit za izgradnju hidro-sistema Ibar-Lepenac od Svetske banke podigla je Republika Srbija. Republika Srbija nije vlasnik samo jezera Gazivode, hidroelektrane Gazivode, nego i četrdeset kilometara kanala koje od Zubinog Potoka vode do Batlavskog jezera kod Prištine. Bez vode sa jezera Gazivode sadašnje termoelektrane u Obiliću ne bi mogle da rade niti mogu nove da se grade. U isto vreme Priština bi ostala žedna jer većinska potrošnja vode za građane Prištine dolazi sa ove akumulacije. I ne samo Prištine, nego i Vučitrna i Srbice“.

Podsećajući na to da ni posle 20 godina nijedan pripadnik međunarodnih ili kosovskih snaga nije pokušao da zauzme elektroenergetski resurs, kao što su brana i hidrocentrala na Gazivodama i Valač, Otadžbina tvrdi da se ovaj sistem ne bi mogao otuđiti „bez dozvole Aleksandra Vučića i njegovog dogovara sa Edi Ramom“.

Otadžbina nije jedini opozicioni glas koji proziva srpskog predsednika za neoglašavanje o preuzimanju KOSTT-a nadležnosti za elektroenergetsko snabdevanje Severa Kosova od 14. decembra.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se u prošlu sredu sa predstavnicima Srba sa Kosova, nakon čega je saopšteno da će javnost o zaključcima sa sastanka biti obaveštena u naredna 72 sata.

„Taj rok je prošao… ulazimo u četvrti dan, a Vučić i njegovi saučesnici i dalje kriju odgovore na pitanje šta se dešava sa energetikom na KiM“, poručio je prekjuče predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević. Da je Vučić „predao“ elektroenergetski sistem juče je kazala i predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković u intervjuu za list Danas. Prethodne kritike uputila je i Partija kosovskih Srba, kao i političari opozicije iz Beograda.

„Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“, kazao je još 8. decembra KoSSevu Petar Petković, koji je tada najavio posebnu uredbu Vlade Republike Srbije u vezi sa registracijom ćerki firmi, da bi juče, između ostalog kazao da je srpska strana podnela „po peti put“ zaredom zahtev Prištini za realizaciju i licenciranje dve ćerke firme EPS-a, što treba da bude proizvod Briselskog sporazuma.

Pročitajte još:

Kući: Srbija blokira Kosovo u prenosu prekograničnog prenosnog kapaciteta

Vučić završio sastanak sa Srbima sa KiM i direktorima EMS-a i EPS-a – zaključci za dva-tri dana

RSE: Srbija prekinula prenos električne energije na Kosovo

Nemački državni sekretar: EU i Nemačka podržale proces koji je doveo do nezavisnosti KOSTT

Kosovsko MSP: Početak rada nove regulatorne oblasti ispunjavanje državnog suvereniteta

Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova i međunarodnih partnera, Cakaj: Super vest za KS i AL

Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesen

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.