Kući: Srbija blokira Kosovo u prenosu prekograničnog prenosnog kapaciteta

bandera
Foto: KoSSev

Ministar ekonomije i zaštite životne sredine Kosova, Bljerim Kući, danas je na sastanku Saveta ministara Energetske zajednice (EZ) optužio Srbiju da blokira Kosovo u prekograničnom prenosu struje.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Kući je na sastanku koji se održava pod predsedavanjem Crne Gore, govorio o trenutnoj situaciji nakon kosovske energetske nezavisnosti i blokadi koju vrši Srbija, prenosi N1 pisanje agencije Beta.

„Dok govorimo o regionalnoj integraciji energetskog tržišta, Srbija je blokirala moju zemlju za 60 odsto prekograničnog prenosnog kapaciteta“, rekao je Kući.

Ocenio je da su to neprihvatljive akcije Srbije koje bi trebalo da sankcioniše EU, jer u suprotnom zajedničko opredeljenje u Ugovoru o energetskoj zajednici gubi smisao.

Član Upravnog odbora Kosovskog sistema prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) Nebih Zarići je 15. decembra izjavio da je Srbija, odmah nakon početka nezavisnog rada energetskog sistema Kosova zaustavila uvoz 500 megavata električne energije.

Zarići je za radio Slobodna Evropa rekao da je taj uvoz struje dogovoren u skladu sa sporazumom postignutim između vlasti Kosova i Severne Makedonije, o snabdevanju iz energetskih kapaciteta te zemlje.

Od ponedeljka, 14. decembra, KOSTT deluje kao nezavisan i kontroliše energetske granice Kosova.

Izlazak Kosova iz regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) i njegovo uključivanje u blok sa Albanijom predviđen je sporazumom izmedju KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema za energiju (ENTSO), poptisanim u junu i stupio je na snagu 29. septembra.

Građani severa Kosova ne znaju počinje li naplata struje niti kome će je plaćati

A za to vreme, pitanje snabdevanja strujom severa Kosova prekriveno je velom tajni i nakon što je kosovski operator objavio da preuzima kontrolu nad celom teritorijom Kosova. Ni iz Beograda ni iz Prištine građanima nisu objasnili šta ih čeka. Za sada samo sitno broje sate da čuju zaključke sa jučerašnjeg sastanka Srpske liste sa predsednikom Vučićem. Kada i kome će plaćati struju – niko ne objašnjava. Televizija N1 se bavila ovom temom i tv prilog pogledajte ovde.

Pročitajte još:

Vučić završio sastanak sa Srbima sa KiM i direktorima EMS-a i EPS-a – zaključci za dva-tri dana

RSE: Srbija prekinula prenos električne energije na Kosovo

Nemački državni sekretar: EU i Nemačka podržale proces koji je doveo do nezavisnosti KOSTT

Kosovsko MSP: Početak rada nove regulatorne oblasti ispunjavanje državnog suvereniteta

Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova i međunarodnih partnera, Cakaj: Super vest za KS i AL

Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesen

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.