Đorđević: Istekla su 72 sata, Vučić krije odgovore o energetici na Kosovu

bandera struja
Foto: KoSSev

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se u sredu sa predstavnicima Srba sa Kosova, nakon čega je saopšteno da će javnost o zaključcima sa sastanka biti obaveštena u naredna 72 sata. „Taj rok je prošao… ulazimo u četvrti dan, a Vučić i njegovi saučesnici i dalje kriju odgovore na pitanje šta se dešava sa energetikom na KiM“, poručio je u jutrošnjoj reakciji predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević.

Iako nije poznato o čemu se na ovom sastanku iza zatvorenih vrata razgovaralo, Pokret Oslobođenje smatra da je „očigledno da se sastanak ticao predaje energetskog sistema prištinskoj kompaniji“, budući da su delegaciju koja je primila Srbe sa Kosova, pored Vučića, činili i ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao i direktori javnih preduzeća Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije.

Dodaje da su građani i dalje bez odogovora na pitanja: Šta se dešava sa energetikom na KiM? Zašto je ovaj strateški sistem predat Albancima? Ko će snabdevati srpska domaćinstva strujom? Šta Srbi na Kosmetu uopšte mogu da očekuju, da li će prištinsko preduzeće retroaktivno naplaćivati i seći im struju i na taj način vršiti novi pritisak na srpsku zajednicu?

„Ili je Aleksandar Vučić toliko nesposoban da ne ume da poštuje rok od 72 sata koji je sam sebi postavio, ili se jednostavno radi o obmanjivanju srpskog naroda i direktnom laganju Srba na Kosovu i Metohiji, u pokušaju da se sakrije još jedna izdaja – predaja elektroenergetskog sistema Albancima“, zaključio je Đorđević.

Podsetimo, sastanak predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije održan je nakon više medijskih napisa i kritika opozicije na račun Aleksandra Vučića – da je „predao infrastrukturu EPS-a na Kosovu“, ali i vesti koju su potvrdili kosovski, albanski i nemački i američki zvaničnici – o početku funkcionisanja kosovskog mrežnog operatora KOSTT-a unutar novog regulatornog bloka Kosovo-Albanija i njegov izlazak iz SMM bloka kojim je koordinisao srpski EMS.

Za to vreme, vlast u Srbiji na kritike opozicije odgovara navodeći da samo pokušava da ispravi nasleđeno stanje, uz naznaku da Srbi na Severu Kosova neće ostati bez struje, kao i da za Srbiju ne postoji potreba da se bilo šta menja na terenu dok se ne sprovede ono što je dogovoreno u Briselu – registracija ćerki firmi koje bi se bavile snabdevanjem i distribucijom struje na Severu Kosova.

Međutim, građani na Severu Kosova i dalje ostaju bez odgovora na pitanje šta praktično podrazumeva to što je KOSTT izašao iz regulatornog bloka Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije i počeo da funkcioniše unutar bloka sa Albanijom.

Pročitajte još:

Kući: Srbija blokira Kosovo u prenosu prekograničnog prenosnog kapaciteta

Vučić završio sastanak sa Srbima sa KiM i direktorima EMS-a i EPS-a – zaključci za dva-tri dana

RSE: Srbija prekinula prenos električne energije na Kosovo

Nemački državni sekretar: EU i Nemačka podržale proces koji je doveo do nezavisnosti KOSTT

Kosovsko MSP: Početak rada nove regulatorne oblasti ispunjavanje državnog suvereniteta

Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova i međunarodnih partnera, Cakaj: Super vest za KS i AL

Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesen

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.