Opozicija traži od Kurtija platformu za dijalog pre sastanka u Briselu

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Kosovska vlada obećala je platformu i strategiju za dijalog sa Beogradom, ali nakon sastanka zakazanog za sredinu juna u Briselu, koji, uprkos tome što iz Evropske unije poručuju da će predstavljati nastavak dijaloga, i dalje tumači kao pripremu za „naredni dijalog“. Opozicija na Kosovu, sa druge strane, zahteva platformu za dijalog pre sastanka u Briselu.

Portparol kosovske vlade izjavio je za KosovaPress da će sastanak u Briselu biti održan samo radi određivanja budućeg dijaloga, za koji naglašava da će sigurno biti platforma i strategija kada za to dođe vreme.

„Što se tiče sastanka sredinom ovog meseca, ovaj sastanak nije sastanak-dijalog, već je sastanak za naredni dijalog. A za naredni dijalog sigurno će postojati platforma i strategija o kojoj ćemo razgovarati kada za to dođe vreme. Što se tiče prethodnog dijaloga, u Skupštini će biti rasprave i analiza dosadašnjih sporazuma“, rekao je on.

Kaže da će, kada bude postignut dogovor o novom poglavlju dijaloga, Kurtijeva vlada imati potrebna dokumenta za pozicioniranje u ovom procesu.

„To je rani proces i korak ka činjenici da je ono što se desi sredinom ovog meseca samo rasprava o budućnosti dijaloga, a ne dijalog u okviru tog prethodnog procesa. Kada se postigne dogovor o novom poglavlju dijaloga, biće potrebnih dokumenata u kojima će vlada biti pripremljena u vezi sa ovim procesom. Ali, treba imati na umu da su neki dokumenti možda javni za raspravu, ali neki, zbog osetljivosti njihovog sadržaja, ne mogu biti deo javne rasprave“, kaže Krieziu.

S druge strane, poslanica AAK, Time Kadrijaj zahteva od premijera Kurtija da donese u Skupštinu platformu za dijalog, pre odlaska u Brisel i održavanja sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ne bi trebalo da ide u (Brisel) bez platforme“, izjavila je ona za KosovaPress.

Violjeta Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) takođe traži platformu za dijalog.

„Mi kao KDI pozvali smo vladu da pripremi platformu i strategiju za dijalog. Bilo bi dobro da imamo pisani dokument koji jasno artikuliše stav Kosova o ovom procesu. Gde je analiza već postignutih sporazuma o dijalogu koji sa terena prikupljaju informacije o tome šta se dogodilo i koliko su oni primenjeni tako da država Kosovo ima sve informacije pre nastavka dijaloga sa Srbijom“, kaže ona.

Nova runda dijaloga zakazana je za mesec jun. Tačan datum nastavka dijaloga nije poznat, međutim, kako uverava predsednik Srbije, datum je određen i pitanje je dana kada će doći do sastanka.

S ciljem priprema za nastavak dijaloga, ove nedelje su u Prištini, pa potom i u Beogradu, boravili specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

O njihovoj poseti kao i događajima koji su je pratili čitajte u:

Palmer: Sporazum bez priznanja moguć ako se Beograd i Priština tako dogovore

Patrijarh sa Lajčakom i Palmerom: Podržavamo dijalog kojim se ne ugrožavaju interesi crkve, naroda i države

Vučić: Nastavak dijaloga pitanje dana, više desetina ubijenih Srba i dalje u mrtvačnici u Prištini

Vučić nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom uveren da će se postići kompromisno rešenje

Selaković sa Palmerom: Zapaljiva retorika Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga

Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.