OEBS: Ne postoji saglasnost strana, ne možemo da „prikupljamo“ glasačke listiće

Osnovni uslov za sprovođenje operacija poput referenduma je saglasnost svih strana. Saglasnost ne postoji, o tome je obaveštena i Kancelarija za KiM, oglasili su danas iz misije OEBS-a, a nakon što su sinoć na Merdaru zaplenjeni kamioni sa izbornim materijalom koji su se iz Beograda uputili ka Kosovu.

Iz OEBS-a poručuju da pažljivo prate nedavna dešavanja u vezi sa referendumom Srbije.

Ponovili su da su bili spremni da sprovedu operaciju prikupljanja glasačkih listića u skladu sa prethodnim presedanom i uz saglasnost svih relevantnih institucija, te da su se ponudili da to učine.

Međutim, preciziraju da je osnovni uslov za sprovođenje takve operacije – saglasnost svih strana.

„U nedostatku saglasnosti, nije moguće da misija sprovede operaciju tolikih razmera koja treba da ispoštuje najviše profesionalne izborne standarde“, precizirali su iz ove misije.

Štaviše, kako navode, u vreme pandemije, planiranje i sprovođenje takve operacije zahteva dodatno vreme, kako bi se omogućila bezbednost osoblju u izbornom procesu i glasačima.

„U nedostatku neophodne saglasnosti, kao što je jasno naglašeno u prethodnim izjavama, i kako je saopšteno svim stranama, nije se pokazalo mogućim da Misija sada sprovede takvu operaciju“, naznačili su u saopštenju.

Dodaju i da je istu poruku ambasador i šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport, preneo u pismu Kancelariji za KiM 14. januara, kao i danas ujutru u telefonskom razgovoru sa direktorom, Petrom Petkovićem.

Podsetimo, sinoć je na prelazu Merdare privremeno priveden koordinator Republičke izborne komisije (RIK), Marko Janković, i zaplenjeni su kamioni koji su prevozili izborni materijal za predstojeći referendum na KiM-u.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, materijal je na ovom prelazu trebalo da preuzme misija OEBS-a na Kosovu koja je o tome prethodno obaveštena. Međutim, koordinatora RIK-a, umesto OEBS-a, dočekalo 10 automobila Kosovske policije, poručili su iz ove Kancelarije.

Deo navoda Kancelarije za KiM je u međuvremenu potvrdila i Kosovska policija, rekavši da je na ovom prelazu zabranjeno unošenje materijala za referendum.

Još uvek je neizvesno kako će i da li će Srbi sa KiM da glasaju na referendumu s obzirom na odbijanje Prištine da dozvoli bilo kakvo drugačije glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili preko pošte i odbijanje Beograda da pristane na ovakvu mogućnost.

Ključ problema je u pitanju suvereniteta. Za kosovske vlasti je neprihvatljivo da srpske institucije organizuju glasanje na teritoriji, kako ponavljaju Republike Kosovo, dok Beograd istovremeno ne priznaje kosovske vlasti.

Između njih je Evropska unija, uz zemlje Kvinte koji su, sa jedne strane pozvale Prištinu da srpskim državljanima omoguće da glasaju, odnosno da se omogući „prikupljanje glasova“, ali, sa druge strane, priznaju kosovske vlasti, odnosno, nezavisnost Kosova.

U toku je sednica kosovske skupštine u Prištini na kojom se raspravlja upravo o zahtevima za održavanje referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a koja bi, prema najavama, trebalo da rezultira usvajanjem rezolucije.

Grupa Mitrovčana pozvala da se glasa NE na referendumu; Srbi sa KiM glasaju u Raški?

KP potvrdila da je glasački materijal iz Srbije zabranjen na Kosovu, njegovo prevoženje zaustavljeno na Merdaru

Petković potvrdio da su vozači i koordinator RIK-a pušteni i krenuli za Beograd, ali da je glasački materijal zaplenjen

Priština: U 14h vanredna sednica, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.