Odbačena optužnica protiv pet osoba umešanih u silovanje 11-godišnje devojčice

Osnovni sud u Prištini
FOTO: BIRN

Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje koje se dogodio u avgustu prošle godine u Prištini.

Optužnica je odbačena protiv E.R. i Š. (Sh) K, kao i protiv još troje maloletnih lica.

Odluku je doneo sudija Adnan Isufi, navodeći da je optužnica, odnosno predlog u šest tačaka – nepotpun, prenosi Zakletva za pravdu.

„Iako suđenje još uvek nije počelo, Sud takođe nije u mogućnosti da oceni da li je činjenično stanje dokazano u potpunosti i van svake sumnje na osnovu dokaza, jer bi to u potpunosti štetilo epilogu suđenja“, navodi se u odluci suda.

Sudija Isufi je u ovoj odluci naglasio da se optužnica u tački 1 odnosi na maloletne G. R, G.J i Dž(Xh). S, u tački 2 se odnosi na maloletnog G. R, u tački 3 odnosi se na E. R, u tački 4 na E. R, u tački 5 na Š (Sh).K, a u tački 6 koja se odnosi na maloletnike G. R i Dž (Xh). S., nije sastavljena u skladu sa članom 241 kosovskog krivičnog zakona, odnosno optužnica je nepotpuna, čak i nakon zahteva za dopunu, prenosi Zakletva za pravdu.

Dalje u odluci se navodi da optužnica ili predlog u navedenim tačkama nije dovoljno jasan, zbunjujući je i činjenični opis ne odgovara jasno pravnoj kvalifikaciji krivičnih dela, prenosi ovaj medij.

Po oceni suda, izlazak na suđenje protiv osumnjičenih lica, na osnovu optužnog akta koji ne razdvaja tačno inkriminisane radnje svih osumnjičenih lica i kada činjenični opis očigledno ne odgovara pravnoj kvalifikaciji, predstavlja povredu ne samo odredbe krivičnog postupka, nego i ljudskih prava, kao i nepravilno sprovođenje pravde.

U odluci se navodi da je neprihvatljivo podizanje optužnice a da se tokom sudskog pretresa istražuje slučaj ili da se ispravke ostave u drugim fazama postupka.

„Ono što je sud tražio je jednostavno izdvajanje odredbi za inkriminušuće radnje svakog osumnjičenog zasebno i tačan opis pojedinačnih inkriminušućih radnji koje su materijalizovane u odredbama Krivičnog zakona“, navodi se u odluci.

Prema navodima sudije, postoji na desetine presuda koje su ukinute upravo zbog toga što nisu razdvojene inkriminisane radnje optuženih.

Zaključuje da usled nedostataka bitnih elemenata nije moguće dalje postupanje, usled čega se optužnica odbacuje kako bi se tužilaštvu pružila mogućnost da izvrši neophodne analize s ciljem podizanja nove optužnice.

Sa druge strane, Osnovno tužilaštvo u Prištini – Odeljenje za maloletnike, podnelo je 18. januara ove godine žalbu na rešenje Osnovnog suda zbog povrede procesnog prava.

Sud je, smatra tužilaštvo, pomešao fazu istrage sa postupkom izvođenja dokaza u sudu,

Takve odluke suda su potpuno pogrešne, neprihvatljive i štetne, poručuju.

U žalbi se navodi da je sudija, bez ikakvog pravnog osnova, odlučio da tužilaštvu ne da mogućnost da pred njim iznese rezultate višemesečne istrage.

„U konkretnom slučaju, optužnica i predlog su potpuno jasni i razumljivi i činjenični opis je u potpunosti u skladu sa pravnom kvalifikacijom krivičnih dela, uvek se oslanjajući na dokaze na kojima se optužnica zasniva“, navodi se u žalbi.

Tužilaštvo je predložilo Apelacionom sudu da ovu žalbu u celini usvoji i poništi rešenje Osnovnog suda u Prištini – Odeljenje za maloletnike.

Podsetimo, silovanje maloletne devojčice u Prištini dogodilo se u dva odvojena navrata, u junu i avgustu prošle godine. Ovi slučajevi naišli su na osudu javnosti i proteste.

Do sada je u vezi sa ovim slučajem više visokih funkcionera Kosovske policije podnelo ostavku, odnosno razrešeno je dužnosti.

Pročitajte još:

 

Osumnjičenima za silovanje 11-godišnje devojčice produžen pritvor za još dva meseca

 

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još 2 meseca

 

Još jedan uhapšen u vezi sa silovanjem 11-godišnjakinje u Prištini

 

Tužioci svih tužilaštava na Kosovu imenovali koordinatore za krivična dela protiv seksualnog integriteta

 

Hapšenje zbog dva nova slučaja silovanja, sada u Istoku i Klini

 

Prijavljen još jedan slučaj silovanja maloletnice, ovaj put u Gnjilanu

 

Svećlja: Informacije pokazuju da je maloletnica silovana više od godinu dana

 

Još jedan protest zbog silovanja maloletnice: Traže se ostavke sudija i tužilaca, izlistani novi zahtevi

 

Tužilački savet o Kurtijevoj statistici zastarelih slučajeva seksualnog nasilja: Tendenciozna i netačna

 

PIK pokrenuo istragu o postupanju policijskih službenika u vezi sa slučajem 11-godišnjakinje

 

Kurti: Oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog zlostavljanja

 

Ukupno 11 uhapšeno u vezi sa silovanjem 11-godišnje devojčiće, žrtva u dva navrata – u junu i avgustu

 

Slučaj silovanja u PR: Smenjena dva visoka funkcionera, Kurti pita – Gde je moral sudija i tužilaca

 

Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

 

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

 

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

 

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

 

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

 

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

 

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.