Slučaj silovanja u PR: Smenjena dva visoka funkcionera, Kurti pita – Gde je moral sudija i tužilaca

albin kurti gazeta
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Kosovski sudski i tužilački savet zajedničkim saopštenjem odgovorili su Aljbinu Kurtiju na navode da se tri dana nisu izjasnili o tome šta će preduzeti posle slučaja silovanja jedanaestogodišnjakinje poručivši da su, u koordinaciji sa nadležnim institucijama preduzeli neophodne mere.

Ove institucije ujedno su pozvale kosovsku vladu da „ispuni svoje ustavne i zakonske obaveze za stvaranje neophodnih uslova za smeštaj i rehabilitaciju žrtava, kako one ne bi bile prepuštene na milost i nemilost nevladinih organizacija“

Slabe optužnice tužilaca omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni, poručio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti, povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice.

Kosovski premijer oglasio se danas sa novim detaljima u vezi sa ovim slučajem. Kurti je u objavi na Fejsbuku potvrdio da su petorica osumnjičenih za ovo krivično delo uhapšena i izneo tvrdnju da je jedan od njih na izdržavanju kazne zbog više krivičnih dela prethodno izvršenih.

Upravo zbog toga je, odnosno iz moralnih razloga, kako kaže Kurti, direktor uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletnicima i dao ostavku. Podsetivši da je ostavku dao i generalni direktor Kosovske policije takođe iz moralnih razloga, a samo dan nakon što je javnost upoznata sa ovim slučajem, Kurti sada poručuje: „Dve ostavke nisu dovoljne“.

Danas je otkrio i da su zbog ovog istog slučaja dužnosti razrešeni direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u regionalnoj direkciji Prištine.

Uz pitanje gde je moral sudija i tužilaca Kurti naglašava da upravo njihove slabe optužnice omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni.

„Sudovi ne sude u slučajevima silovanja u skladu sa zakonima na snazi koji predviđaju kaznu od najmanje 10 godina za seksualno nasilje nad osobom mlađom od 14 godina“, napisao je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Nekažnjavanje počinilaca, ali i onih koji donose odluke, ocenio je kao neprihvatljivo.

„Naše društvo i država ne mogu da podnesu cenu nerada i neodgovornosti tužilaca i sudija“, zaključio je Kurti.

Najavio je i bližu saradnju Kosovske policije sa građanima.

Kurti je podsetio i da se u sredu okupilo, kako navodi, hiljade građana tražeći razrešenje sudija koje su za slučajeve seksualnog nasilja izrekle kazne ispod zakonski dozvoljenih, kao i razrešenje tužilaca zbog zanemarivanja ovih slučajeva.

Duga je istorija selektivne i nejednake pravde, čiji težak teret pada na pleća žrtava, uglavnom žena i devojaka

Ujedno, kazao je i da se istog dana kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju sastala sa predsedavajućim Sudskog saveta, predsednikom Vrhovnog suda i v.d. glavnog tužioca, ali da je „danas treći dan kako ove institucije ćute“, odnosno da za sada nisu precizirali šta će preduzeti.

Više o ovom slučaju čitajte u:

Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.