Još jedan uhapšen u vezi sa silovanjem 11-godišnjakinje u Prištini

Osnovno tužilaštvo u Prištini odredilo je danas meru pritvora od 48 sati, još jednom muškarcu uhapšenom u vezi sa silovanjem 11-godišnje devojčice u Prištini. Broj uhapšenih u vezi sa ovim slučajem sada je porastao na 12, prenosi prištinska Koha.

Slučaj višestrukog silovanja devojčice stare 11 godina u Prištini, koji je potresao kosovsku i regionalnu javnost, dogodio se krajem avgusta meseca ovde godine.

Prema prvim informacijama policije tada, nju je silovalo pet osoba, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati. Svi su uhapšeni, a među njima je bio i maloletnik.

Potom se ispostavilo da je slučaj iz avgusta zapravo drugi, a da je ista devojčica bila žrtva seksualnog napada i u junu mesecu ove godine, zbog čega su naknadno uhapšena još šestorica muškaraca.

Takođe, kako je nedavno saopštio kosovski ministar Dželjalj Svećlja, informacije pokazuju i da je ista maloletnica silovana više od godinu dana.

Kako navodi tužilaštvo, a prenosi Koha, sumnja se da je muškarac kojem je danas određena mera pritvora devojčicu takođe silovao u mesecu junu.

Ujedno, iz tužilaštva preciziraju da je u pitanju punoletni muškarac.

Njegovim hapšenjem broj uhapšenih muškaraca, osumnjičenih da su u nekoliko odvojenih slučajeva silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini, popeo se na 12.

Inače, ovaj slučaj pokrenuo je više stotina demonstranata koji su protestovali ispred zgrade Vlade.

Njihove poruke tada su bile upućene pre svega pravosudnim institucijama. Smatraju da je nesankcionisanje uključenih u ovaj slučaj neprihvatljivo, traže ostavke tužilaca i sudija koji su bili uključeni i sumnjaju da je „nasilje učinjeno uz posredovanje države“.

Do sada je, a u vezi sa istim slučajem, više visokih funkcionera Kosovske policije podnelo ostavku, odnosno razrešeno dužnosti.

U poslednjih nekoliko dana prijavljena su još najmanje tri slučaja seksualnih napada na maloletnice – u Gnjilanu, Istoku i Klini.

Upravo zbog brojnih prijava o uznemiravanju i seksualnim napadima na Kosovu, u kojim su u velikom broju slučajeva žrtve maloletne osobe – tužioci svih tužilaštava na Kosovu juče su imenovali koordinatore za krivična dela protiv seksualnog integriteta. 

Više o tome:

Tužioci svih tužilaštava na Kosovu imenovali koordinatore za krivična dela protiv seksualnog integriteta

Hapšenje zbog dva nova slučaja silovanja, sada u Istoku i Klini

Prijavljen još jedan slučaj silovanja maloletnice, ovaj put u Gnjilanu

Svećlja: Informacije pokazuju da je maloletnica silovana više od godinu dana

Još jedan protest zbog silovanja maloletnice: Traže se ostavke sudija i tužilaca, izlistani novi zahtevi

Tužilački savet o Kurtijevoj statistici zastarelih slučajeva seksualnog nasilja: Tendenciozna i netačna

PIK pokrenuo istragu o postupanju policijskih službenika u vezi sa slučajem 11-godišnjakinje

Kurti: Oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog zlostavljanja

Ukupno 11 uhapšeno u vezi sa silovanjem 11-godišnje devojčiće, žrtva u dva navrata – u junu i avgustu

Slučaj silovanja u PR: Smenjena dva visoka funkcionera, Kurti pita – Gde je moral sudija i tužilaca

Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.