Tužilački savet o Kurtijevoj statistici zastarelih slučajeva seksualnog nasilja: Tendenciozna i netačna

Sud
FOTO: N1

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Tužilački savet Kosova i državni tužilac oglasili su se u vezi sa premijerom Aljbinom Kurtijem i ministarkom pravde Aljbuljenom Hadžiju (Albulena Haxhiu), a nakon njihovih izjava na konferenciji za štampu u nedelju.

Kurti je rekao da se više od 200 sudija bavilo slučajevima seksualnog nasilja i da su izrekli samo novčane i uslovne kazne, a optužio je i oko 140 tužilaca za koje je rekao da su dozvolili zastarevanje predmeta za ove slučajeve.

TSK i državni tužilac nazvali su premijerove izjave netačnim i tendencioznim, prenosi Gazeta Express.

„U stvari, ove javne izjave premijera i ministarke pravde u vezi sa zastarevanjem slučajeva seksualnog nasilja u Tužilaštvu su u potpunosti demantovane zvaničnim izveštajima tužilačkog sistema. Iz izveštaja TSK i Državnog tužioca, prema podacima o krivičnim delima za slučajeve seksualnog nasilja tokom 2020, 2021. i prvih šest meseci 2022. godine, zastareo je samo jedan (1) slučaj koji se odnosi na seksualno nasilje. U ovom slučaju ističemo da su informacije koje je danas izneo premijer netačne, nemaju veze sa realnošću i potpuno su pristrasne za tužilački sistem“, navodi se u reakciji.

Prema navodima TSK i državnog tužioca, premijer i Vlada nisu stručno proverili i analizirali zvaničnu statistiku.

„TSK i Državni tužilac obaveštavaju premijera i Vladu da zvanična statistika nije sačinjena sa predrasudama, već je verifikovana, analizirana sa profesionalizmom i odobrena na sastancima otvorenim za javnost od strane Tužilačkog saveta Kosova“, navodi se u reakciji.

„Takođe, ova netačna i tendenciozna izjava premijera izražava potrebu da premijer zemlje sarađuje sa tužilačkim sistemom u pogledu relevantnih ovlašćenja, poštujući norme i standarde demokratskog funkcionisanja institucija Republike Kosovo“, kaže se dalje u reakciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.