Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Ilustracija/FOTO: KP

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dvadesetsedmogodišnji Prištinac, nedavno uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao 11-godišnju devojčicu, izbegao je pravdu već u tri slučaja, kod kojih je postojala optužnica, a da mu uopšte nije suđeno.

Dogodilo se to nakon što je prištinski sud odbacio tri od nekoliko optužnica protiv njega, zbog zastarelosti krivičnog dela. Zastarelost znači nemogućnost institucija da krivično gone lice ako se to ne učini u zakonskim rokovima. Gotovo svako krivično delo ima određen rok u kome mora da se procesuira i sudi, u suprotnom se lice pušta na slobodu čak i ako je počinilo krivično delo.

U konkretnom slučaju, u tri različita krivična predmeta, sud je propustio da sudi okrivljenom E.K. u zakonskom roku.

Prvo rešenje kojim je „oprošteno“ okrivljenom E.K. izdato je 2019. godine, kada je sud u Prištini obustavio krivični postupak protiv njega zbog zastarelosti. Isto se desilo 2020. i 2022. godine, kada su zastarela druga dva krivična dela i dve prijave za krađu. Sud u Prištini je potvrdio sudske odluke o obustavi postupka protiv njega usled zastarelosti.

U međuvremenu, za druga dva krivična dela E.K. je proglašen krivim. On je 2019. godine osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 400 evra zbog krađe šume, dok je 2020. godine osuđen na uslovnu kaznu zbog nasilja u porodici.

„Osnovni sud u Prištini proglasio je presudu za krivično delo nasilje u porodici i osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest (6) meseci“ – navodi se u odgovoru prištinskog suda za Kallxo. Izrečena je uslovna kazna za nasilje u porodici, iako je isti ranije osuđen na godinu dana zatvora zbog krađe šume.

Kallxo je ranije danas javio da je osoba uhapšena zbog silovanja maloletnice optužena za 9 krivičnih dela.

E.K. nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je seksualno zlostavljao 11-godišnju devojčicu u Prištini. Teški incident se, kako se tvrdi, dogodio nakon što su tri osobe zaustavile 11-godišnjakinju koja je hodala. Kako se navodi u tužilačkom dosijeu, prvo ju je zaustavilo, a zatim seksualno napalo više osoba. Tri osobe su prišle maloletnici i zadirkivale su je.

Uz reči „Sviđaš mi se, dušo“, jedan od osumnjičenih počeo je da je dodiruje rukom po stomaku i donjem delu leđa. Osumnjičeni su maloletnici skinuli odeću u parku, a zatim, dok ju je jedan od njih držao za ruke i prekrio usta, drugi ju je seksualno zlostavljao. U dosijeu se opisuje da je, nakon što su maloletnicu silovala prva dvojica osumnjičenih, druga osoba zaustavila potom u blizini njene kuće. On je 11-godišnjakinju stavio u auto zajedno sa još tri osobe i poslao je na mesto gde je bilo samo drveća i trave. Do sada je zbog ovog slučaja uhapšeno pet osoba za koje se sumnja da su umešane u nasilje. Četvorici je za sada određen pritvor od 30 dana.

Povezane vesti:

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.