Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

protiv protiv nasilja nad ženama priština
FOTO: Kallxo

Vest je ažurirana

U međuvremenu portal Zeri objavio je tri zahteva koje su okupljeni građani uputili institucijama.

Tražili su stvaranje delotvornih mehanizama za dostojanstven tretman žrtava seksualnog nasilja, pravičan tretman slučajeva nasilja nad ženama i zaslužene kazne za nasilnike, kao i legalizaciju upotrebe suzavca u samoodbrani.

Ujedno, Kolektiv za feminističku misao i akciju poručio je da će nastaviti protest izpred zgrade Kosovske vlade dok se ovi zahtevi ne ispune.


Protesti protiv nasilja nad ženama održavaju se danas i u Skoplju i Tirani, prenose prištinski mediji. I u ovim gradovima okupljeni zahtevali su maksimalne kazne za silovatelje kao i da institucije preduzmu mere da se takva dela spreče u budućnosti.

U centru Prištine danas je u podne započet protest građana protiv nasilja nad ženama, u organizaciji nevladine organizacije Kolektiv za feminističku misao i akciju. Povod okupljanja je bio slučaj silovanja jedanaestogodišnje devojčice u subotu.

“Ovaj slučaj putem kolektivnog šoka, nikako ne treba da nas iznenadi zato što mi svakodnevno podižemo glas protiv nasilja koje nam se čini, našim drugaricama i ženama širom Kosova. Dovoljno je da podsetima da je samo u prvih šest meseci 2022. godine policiji prijavljeno 36 slučajeva silovanja”, kazala je Trina Binaku, jedna od organizatorki, piše RTK2.

Pored više hiljada građana, protestu su se, kako navode prištinski mediji, pridružile i javne ličnosti.

Svi su izneli iste zahteve – pružanje bezbednosti i zaštite devojkama i ženama i kažnjavanje silovatelja.

Okupljeni su skandirali „Ne možemo više“, „Pedofili u zatvor“, „Dole patrijarhat“, „Silovatelji u zatvor“, a pojedini su u rukama nosili i fotografije i imena petorice osumnjičenih za silovanje devojčice, izveštavaju takođe prištinski mediji.

U međuvremenu, protestu se pridružio i lider Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići (Krasniqi).

„Postupite danas, da pošaljete jasnu poruku svim nasilnicima, da će država, ali i društvo, nepokolebljivom snagom zakona zaštititi devojke i žene“, poručio je Krasnići dodajući da slučaj silovanja maloletnice nije izolovan, prenosi Klan Kosova.

Protest se ubrzo iz centra Prištine proširio i do zgrade Ministarstva pravde, kosovske vlade, predstavništva tužioca, sudskog saveta, policije i ministarstva unutrašnjih poslova. Table sa nazivima ovih institucija okupljeni su ofarbali crvenom bojom.

Podsetimo, Kosovskoj policiji u subotu je prijavljen slučaj silovanja maloletnice za koji je osumnjičeno pet osoba, a među kojima su, kako je potvrđeno, takođe maloletnici.

Svi osumnjičeni su uhapšeni i određen im je jednomesečni pritvor.

Dan nakon što je javnost upoznata sa ovim slučajem, direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti podneo je ostavku „iz ličnih razloga i profesionalne savesti“. Isto je danas uradio i direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletinicima Alji Gaši (Ali Gashi).

Slučaj silovanja maloletnice izazvao je brojne reakcije političkih zvaničnika i javnih ličnosti u Prištini. Predstavnici vlasti i opozicije zatražili su kažnjavanje počinilaca i zaštitu žrtve.

Više o ovom slučaju čitajte u:

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.