Kurti uoči posete Brnabić: Očekujemo da neće davati izjave koje stvaraju podele, kao što to radi Petković

FOTO: KoSSev

Srpska premijerka, Ana Brnabić, posetiće sutra Sever Kosova. Uoči ove posete iz Prištine poručuju da očekuju da će biti „oprezna u izjavama“.

Ovu poruku preneo je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti, na konferenciji za štampu.

Kako prenosi Gazeta Express, Kurti je kazao da očekuje da Brnabić neće davati izjave koje izazivaju podele, kao što to radi, po njegovom viđenju, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Očekujem da gospođa Brnabić neće da nastavi sa ponašanjem glavnog pregovarača iz Beograda, koji je davao izjave koje izazivaju podele i koje su imale za cilj tenzije i destabilizaciju“, rekao je Kurti.

I danas je kazao da je zahtev za posetu Brnabić usledio nakon što je kosovska vlada uputila isti ovakav zahtev Beogradu – da dozvoli posetu zamenika kosovskog premijera, Besnika Bisljimija i kosovske ministarke prosvete, Arbrie Nagavci Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Poručio je da bi svi trebalo da se fokusiraju na bolji život građana, te nastavio da hvali svoju vladu i rezultate koje je postigla.

„Verujem da je Vlada Republike Kosovo sa mnom kao premijerom uradila više za manje od godinu i po dana od bilo koje prethodne vlade u pogledu zapošljavanja ljudi iz manjinskih ili nevećinskih zajednica, ali ovde imamo poteškoća, jer je zapošljavanje često išlo preko političkih partija, a ne po nacionalnosti“, rekao je Kurti.

Tvrdi da su čak i političke stranke nevećinskih zajednica „sastavile spiskove zaposlenih u javnim ustanovama“.

„Borimo se protiv toga među svim građanima“, rekao je Kurti.

Podsetimo, jednodnevnu posetu premijerke Srbije najavila je juče Kancelarija za KiM. Brnabić će u ponedeljak prvo posetiti Kosovsku Mitrovicu, a potom i Zvečan i Leposavić.

„Poseta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Kosovu i Metohiji ima za cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na KiM“, istakli iz Kancelarije za KiM.

U međuvremenu je usledila potvrda da je Priština odobrila posetu, ali i najava da će istog dana u Bujanovcu, Preševu i Medveđi boraviti ministri iz Kurtijeve vlade.

Kurti je ujedno kazao da premijerka Srbije može da dođe na Kosovo „da vidi koliko je demokratska država“.

Kosovski premijer je izneo mišljenje da je upravo zbog posete delegacije iz Prištine Beograd zatražio da Brnabić dođe na Kosovo.

Pročitajte još:

Kurti: Moji ministri u ponedeljak u Preševskoj dolini, mislim da su zbog toga zatražili da Brnabić dođe na Kosovo, nek’ dođe, nezavisniji i demokratskiji smo od Srbije

Kallxo: Priština odobrila posetu Ane Brnabić Severu

Premijerka Srbije u ponedeljak na Severu Kosova

Kurti: Oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog zlostavljanja

Kosovski premijer je na današnjoj konferenciji ujedno govorio o slučaju silovanja maloletnice koji je već danima glavna tema u prištinskim medijima.

Izneo je podatak da je oko 200 sudija izreklo samo uslovne kazne i novčane kazne za slučajeve seksualnog nasilja ili da su dozvolili da dođe do zastarelosti.

Kurti je precizirao i da je oko 140 od ukupno 200 tužilaca na Kosovu takođe dozvolilo da zastare slučajevi seksualnog nasilja.

„U više od 85 odsto ovih slučajeva radilo se o maloletnicima. Zastarelost u slučajevima seksualnog nasilja dozvolilo je 140 tužilaca. Zamislite više od 200 sudija, više od polovine sudija na Kosovu, izreklo je samo uslovne i novčane kazne“, rekao je Kurti.

Kurti je takođe kazao da pravosuđe ne radi svoj posao kako treba, odnosno da postoje osuđenici za seksualno nasilje koji su puštani iz zatvora nakon osam meseci, a koji nisu rehabilitovani i da su čak ponavljaju ista krivična dela.

Zatražio je preduzimanje mera prema onim koji ne obavljaju svoju dužnost i naznačio da je neophodan proces „vetinga“ u pravosudnom i tužilačkom sistemu.

Nakon ove konferencije potvređeno je da je kosovsko ministarsto pravde danas predalo kosovskom parlamentu dosije za proces provere u pravosuđu u kojem su predlog ustavnih promena, nacrt zakona za proveru, koncept dokument za proveru, sa objašnjenjem za proces provere.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.