Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

protest u prištini, slučaj silovanja
FOTO: Kolektiv za feminističku misao i akciju

Ako nam vlada ne odgovori do petka i ne dobijemo garanciju za našu bezbednost, protest će biti radikalizovan, poručila je danas nevladina organizacija Kolektiv za feminističku misao i akciju, dan nakon sedmočasovnih protesta koji su juče organizovani povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice u Prištini.

Predstavnici ove organizacije izlistali su u saopštenju za javnost na Fejsbuku svoje zahteve, uz poruku „dali smo poslednju reč da ova Vlada ima vremena do petka da obeća da će početi da radi na našim zahtevima“.

  1. Legalizacija upotrebe i distribucije biber spreja u svrhu samoodbrane
  2. Razrešenje sudija koje su izrekle kazne ispod zakonom dozvoljenog minimuma i koje su smanjile kazne ispod minimalnog trajanja kazne za silovanje u slučajevima seksualnog nasilja nad devojkama i ženama
  3. Otpuštanje policijskih službenika i tužilaca zbog zanemarivanja slučajeva rodno zasnovanog nasilja nad ženama
  4. Stvaranje efikasnih mehanizama koji dostojanstveno tretiraju žrtve seksualnog nasilja
  5. Uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u škole

Podcrtali su da ukoliko ne dobiju odgovor vlade, da će „otpor biti radikalizovan“.

„Nećemo dozvoliti da nijedna devojka i žena žive pod nasiljem i strahom“, poručuju iz ove organizacije.

Kolektiv za feminističku misao i akciju naveo je i da su predstavnici kabineta premijera juče, nakon sedmočasovnog protesta, izašli da saslušaju njihove zahteve.

Podsetimo, Kosovskoj policiji u subotu je prijavljen slučaj silovanja maloletnice za koji je osumnjičeno pet osoba, a među kojima su, kako je potvrđeno, takođe maloletnici.

Svi osumnjičeni su uhapšeni i određen im je jednomesečni pritvor.

Dan nakon što je javnost upoznata sa ovim slučajem, direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti podneo je ostavku „iz ličnih razloga i profesionalne savesti“. Isto je juče uradio i direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletinicima Alji Gaši (Ali Gashi).

Ovaj slučaj bio je povod i jučerašnjeg protesta u organizaciji upravo Kolektiva za feminističku misao i akciju kome je, pored više hiljada građana, prisustvovalo i nekoliko javnih ličnosti.

Okupljeni su skandirali „Ne možemo više“, „Pedofili u zatvor“, „Dole patrijarhat“, „Silovatelji u zatvor“, a pojedini su u rukama nosili i fotografije i imena petorice osumnjičenih za silovanje devojčice, izvestili su juče prištinski mediji.

Protest se ubrzo iz centra Prištine proširio i do zgrade Ministarstva pravde, kosovske vlade, predstavništva tužioca, sudskog saveta, policije i ministarstva unutrašnjih poslova. Table sa nazivima ovih institucija okupljeni su ofarbali crvenom bojom.

Slučaj silovanja maloletnice izazvao je brojne reakcije političkih zvaničnika i javnih ličnosti u Prištini. Predstavnici vlasti i opozicije zatražili su kažnjavanje počinilaca i zaštitu žrtve.

Više o ovom slučaju čitajte u:

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.