Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšeno

Priština
Foto: RTK2

Vest je ažurirana

20.46 – Uhapšena još dvojica, Kurti i Osmani traže najoštrije kazne

Večeras se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova, navodeći da su u međuvremenu uhapšene još dve osobe u vezi sa slučajem silovanja maloletnice.

„Neophodna je koordinacija svih nadležnih organa jer nema sumnje da bi kazna za ove zločince trebalo da bude maksimalna“, poručio je Svećlja.

Da se osumnjičeni za ovaj slučaj rigorzno i najoštrije kazne zatražila je i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

„Zakon treba da bude oštar prema svakom takvom prestupniku, posebno u ovakvim slučajevima kada su meta nasilja deca“, naglasila je Osmani.

U međuvremenu se oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je zatražio od policijskih i istražnih organa da osumnjičene što pre privedu pravdi.

„Ovako brutalni akti nasilja nad decom moraju se tretirati sa velikom ozbiljnošću, kako na institucionalnom, tako i na društvenom i kulturnom nivou“, poručio je Kurti.

Potom su se sa sličnim porukama i zahtevom za kažnjavanje počinilaca oglasili i drugi predstavnici vlasti, kao i opozicionih stranaka u Prištini među kojima su predsednici PDK – Memlji Krasnići, LDK – Ljumir Abdidžiku, AAK – Ramuš Haradinaj, bivša kosovska predsednica, Atifete Jahjaga i drugi.

16.07 – Dvojici određen jednomesečni pritvor 

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor osumnjičenima za silovanje maloletnice koji su uhapšeni – E.R. i maloletnom G.R.

U saopštenju suda navodi se da je sud prilikom određivanja pritvora uzeo u obzir težinu krivičnog dela, način i okolnosti pod kojima je krivično delo izvršeno.

„Puštanjem osumnjičenih postoji opasnost od bekstva, u cilju izbegavanja krivične odgovornosti. Postoji i rizik da unište, sakriju, izmene ili čak falsifikuju dokaze o krivičnom delu, da utiču na oštećenu i kod svedoka, stoga je mera pritvora za sada jedina preventivna mera koja će sprečiti iste da ponove isto ili slično krivično delo“, navodi se u saopštenju koje prenosi Kljan Kosova.

Pet osoba uhapšeno zbog silovanja maloletnice

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Maloletnicu iz Prištine u subotu je, kako se sumnja, silovalo pet osoba. Za ovaj slučaj policija je za sada uhapsila dve, od kojih je jedna maloletna. Tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Portparolka prištinskog Osnovnog tužilaštva, Ljaureta Uljaj (Laureta Ulaj), potvrdila je za T7 da je tužilac zatražio određivanje mere pritvora u nadležnom sudu protiv dvojice uhapšenih.

„Po nalogu tužioca – staratelja iz Odeljenja za maloletnike, zadržano je dvoje osumnjičenih (jedan punoletni i drugi maloletni) zbog sumnje da su počinili krivično delo ‘silovanje’, a tužilac je podneo zahtev nadležnom sudu, za određivanje mere pritvora”, kazala je Uljaj za T7.

Ona takođe kaže da se preduzimaju sve neophodne istražne radnje u slučaju silovanja maloletnice. Kako dodaje, u ovoj fazi ne mogu da se daju dodatne informacije.

„Za predmetni slučaj preduzimaju se sve neophodne istražne radnje u koordinaciji sa svim nadležnim institucijama, pa s obzirom na to da se vodimo postupkom za maloletnike, ne možemo davati druge podatke, zbog očuvanja integriteta maloletnika u proceduri“, rekla je ona.

Slučaj je zabeležen i u današnjem izveštaju Kosovske policije, gde se navodi da je žrtva nakon intervjua poslata na sigurno mesto.

Kallxo izveštava, pozivajući se na svoja saznanja, da je silovana maloletnica stara 11 godina.

Prema ovom izveštaju, incident se dogodio između 17.30-00.30 časova.

„Podnosilac žalbe sa Kosova je prijavila da je pet osumnjičenih lica počinilo gore pomenuto delo protiv kosovske žrtve. Vezano za slučaj, nakon obavljenog razgovora, žrtva je poslata na sigurno mesto, dok su dvojica osumnjičenih muškaraca sa Kosova uhapšena i nakon obavljenog razgovora, odlukom tužioca, upućena u pritvor. Slučaj je u istražnom postupku“, navodi se u izveštaju KP.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.