PIK pokrenuo istragu o postupanju policijskih službenika u vezi sa slučajem 11-godišnjakinje

PIK operacija
Ilustracija/FOTO: PIK

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Policijski inspektorat Kosova je proteklih dana započeo preliminarnu istragu radi provere postupanja policijskih službenika koji su vodili dva slučaja 11-godišnje devojčice, za koju se sumnja da je silovana od strane različitih lica.

Vest je za Kallxo.com potvrdio šef PIK-a, Kuštrim (Kushtrim) Hoda.

„Ono što sada mogu da kažem je da smo započeli preliminarnu istragu kako bismo videli i proverili šta su preduzeli ili eventualni nemar policijskih službenika u vezi sa dva slučaja prijavljena za maloletnu devojčicu“, rekao je Hoda u razgovoru za Kallxo.com.

Hoda je dodao da će u zavisnosti od nalaza tokom ove istrage preduzeti i druge pravne radnje za koje je PIK ovlašćen na osnovu zakona na snazi.

Ova institucija se bavi krivičnim slučajevima policijskih službenika, odnosno onih koji krše zakon. Ima mnogo slučajeva kada PIK takođe sprovodi razne inspekcije u okviru različitih odeljenja Kosovske policije i donosi nalaze i preporuke.

Sumnja se da je u dva odvojena slučaja, 11-godišnja devojčica bila žrtva silovanja. Pored silovanja, sumnja se da je maloletna devojčica bila žrtva trgovine ljudima i korišćena za seksualne usluge.

Za dva slučaja u vezi sa maloletnicom lisice su stavljene na ruke 11 osoba.

27. avgusta ove godine policija je uhapsila pet osoba osumnjičenih za silovanje 11-godišnje devojčice na različitim lokacijama.

Sumnja se da je krivično delo izvršeno u periodu od sedam sati.

Pre nekoliko dana Kallxo.com je saznao da devojčica ima dosije u Kancelariji za zaštitu žrtava kao žrtva trgovine ljudima.

Zbog ovoga je u petak uhapšeno šest osoba.

Dvojica poslednjih uhapšenih osumnjičeni su za silovanje i trgovinu maloletnicama, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Maloletnica se 21. juna ove godine, navodno, sastala sa šestoro punoletnih osumnjičenih i oni su je poslali u četiri različita motela u kojima su se zločini navodno dogodili.

Jedanaestogodišnjakinja se trenutno nalazi u prihvatilištu i na lečenju.

U vezi sa ovim slučajem, direktor policije Samedin Mehmeti i bivši direktor zatvora, Alji Gaši (Ali Gashi) podneli su ostavke zbog moralne odgovornosti.

Potonji je dao ostavku nakon što je u vestima objavljeno da je jedan od osumnjičenih za silovanje imao druge slučajeve u pravosudnom sistemu i da je čak bio u zatvoru.

U odnosu na slučaj 11-godišnjakinje, bilo je i drugih promena u policiji. Direktor policije regiona Priština, Fahredin Verbovci (Vërbovci), direktor operacija u Prištini, Škeljzen Džafa (Shkelzen Xhafa), komandir Policijske stanice „Sever“, Bekim Bisljimi (Bislimi) i direktor za istragu trgovine ljudima, Fehmi Džata (Xhata) premešteni su na druge pozicije.

Pročitajte još:

Kurti: Oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog zlostavljanja

Ukupno 11 uhapšeno u vezi sa silovanjem 11-godišnje devojčiće, žrtva u dva navrata – u junu i avgustu

Slučaj silovanja u PR: Smenjena dva visoka funkcionera, Kurti pita – Gde je moral sudija i tužilaca

Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.