Kurti pisao igumanu V. Dečana, želi da poseti manastir i razgovara o pitanjima od „zajedničkog interesa“

Kurti
Foto; Printscreen, Fejsbuk, Aljbin Kurti

U istoj nedelji kada se obratio UNESCO-u sa zahtevom da se četiri pravoslavna manastira na Kosovu, među kojima su i Visoki Dečani, skinu sa liste ugroženih spomenika, kosovski premijer, Aljbin Kurti, poslao je pismo i igumanu ovog manastira, arhimandritu Savi Janjiću.

Kurti je u pismu kazao da je kosovska vlada posvećena zaštiti kulturnog nasleđa svih zajednica na Kosovu i izrazio želju da poseti Visoke Dečane i razgovara sa igumanom ovog manastira.

Na osnovu fotografija pisama koje je objavio Hajrula Čeku, Kurti je svojeručno potpisao samo pismo na albanskom jeziku. Verzije na srpskom, odnosno engleskom su bez Kurtijevog potpisa.

„Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlje najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše spomenike, posebno za pravoslavne crkve i manastire“, obećava Kurti ocu Savi.

Kaže da je „kulturno nasleđe Kosova izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu državu i narod“.

Kosovske institucije su, kako on tvrdi, preduzele „nebrojane akcije da zaštite kulturna prava nevećinskih zajednica“.

„Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano koristiti našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima“, poručio je Kurti.

Ocenjuje da se samo iskrenom komunikacijom može doći do razumevanja, da se uklone nesporazumi i predrasude i reše izazovi.

„Radujem se Vašem odgovoru kako bismo mogli utvrditi detalje posete“, poručio je Kurti na kraju svog pisma.

Pismo kosovskog premijera igumanu manastira Visoki Dečani večeras je putem društvenih mreža objavio kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku.

Ponovio je da je kosovska vlada posvećena zaštiti kulturne baštine na Kosovu, a pogotovu pravoslavnih crkava, te kazao da je dijalog sa pravoslavnim sveštenstvom na Kosovu jedini put ka trajnom rešenju.

Čeku je ujedno naznačio da do sada nije stigao odgovor na Kurtijevo pismo.

„Sa zajedničkim izazovima možemo da se suočimo samo komunikacijom koja neguje klimu poverenja. Retorika koja podstiče mržnju i razdor među zajednicama nije rešenje i trebalo bi da joj se suprotstave svi“, poručio je Čeku.

Ovaj ministar je dan nakon objavljivanja odluke Evrope Nostre da su Visoki Dečani uvršteni na listu sedam ugroženih objekata u Evropi za ovu godinu, takođe objavio pismo Aljbina Kurtija i Vjose Osmani ovoj organizaciji, a koje je bilo poslato u vreme kada su Visoki Dečani ušli u uži krug nakon nominacije.

Manastir Visoki Dečani, kao i Eparhija raško-prizrenska, do sada se nisu oglašavali povodom ovog pisma, ali je, u jeku nedavnog talasa tenzija između crkve i kosovskih vlasti, vladika raško-prizrenski Teodosije javnost obavestio da se suspenduje sva komunikacija sa kosovskim vlastima dok se ne uspostavi vladavina zakona i dok se odluka Ustavnog suda u vezi sa povraćajem zemlje Manastiru Visoki Dečani ne primeni u potpunosti.

Tenzije od aprila

Podsetimo, od kada je Evropa Nostra početkom aprila uvrstila Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika evropske kulture za 2021. godinu, pokrenuo se talas oštrog protivljenja kosovskih zvaničnika ovoj odluci.

Tako su, između ostalih aktivnosti, objavili skenirana pisma koja su u tri navrata do sada uputili ovoj organizaciji – ne slažući se sa odlukom i ocenom da su Dečani ugroženi, već da je Evropa Nostra obmanuta.

Prošle nedelje su se najviši kosovski zvaničnici – Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i Gljauk Konjufca obratili i UNESCO-u sa zahtevom da Visoke Dečane i još tri manastira uklone sa liste ugroženog svetskog nasleđa na Kosovu, uklone Srbiju kao odgovornu državu za njih, a dodaju Kosovo. Ujedno su zatražili i da se Kosovo primi u UNESCO, za koje su se pohvalili kako brine o raznolikosti života i pravima svih.

Ovo pismo izazvalo je seriju negativnih reakcija Eparhije raško-prizrenske, igumana Visokih Dečana, kao i beogradskih zvaničnika.

Na poruke prištinskih zvaničnika da brinu o pravoslavnim objektima na Kosovu Eparhija je odgovarala kritikama zbog toga što već pet godina nije sprovedena u delo odluka kosovskog Ustavnog suda o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Druga tačka sporenja je izgradnja puta Dečane-Plav u neposrednoj blizini manastira, a što je konačno suspendovano zajedničkim dogovorom Eparhije i kosovskih vlasti uz posredovanje KFOR-a i podrške zemalja Kvinte i međunarodnih agencija krajem prošle godine.

Tada je dogovoreno da se izgradi zaobilaznica za magistralni put čime se neće narušavati posebno zaštićena zona oko manastira, a da se postojeći lokalni put, koji se nalazi u blizini manastira, uredi i ostane lokalnog karaktera.

Eparhija je međutim, sada ukazala na izjavu kosovskog ministra za prostorno planiranje, Ljiburna Aljiua (Liburn Aliu) koji se protivi ovom dogovoru, iako je istovremeno i kopredsedavajući Saveta za primenu i nadgledanje sprovođenja Zakona o posebno zaštićenim zonama.

Postoje i druga pitanja o kojima se spore Eparhija i kosovske vlasti, a među kojima je nedovršeni hram Svetog Spasa u Prištini. Ujedno se u poslednje vreme u javnosti registruju incidenti usmereni na verske objekte, na šta Eparhija redovno skreće pažnju, uključujući i vladiku u svom oglašavanju, a što najviši kosovski zvaničnici uglavnom ignorišu ili demantuju, optužujući srpsku stranu za medijsku eksploataciju kako bi se pitanje SPC na Kosovu uvrstilo kao tema o kojoj bi se razgovaralo u Briselu.

Pročitajte još:

Vladika Teodosije: Zapaljiva retorika kosovskih lidera direktno podiže etničke i verske tenzije

Posle Blinkena, Vl. Irinej pisao i Salivenu, zatražio da se uskrati podrška kosovskim vlastima zbog odnosa prema Crkvi i Srbima

V. Dečani: Poštovanje zakona, verska i etnička raznolikost glavni kriterijumi za zrelost vlade ali Kosovo pokazalo da to ne važi

Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, opasan presedan

Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

Kurti, Osmani, Konjufca pisali Unesku da skine 4 manastira sa liste ugroženih i da Srbija nije odgovorna za njih

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V. Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

 Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.