ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

FOTO: Visoki Dečani
FOTO: Visoki Dečani

Pet godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godin dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova – da 24 hekatara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Iako odluka postoji ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastru. Kao i prethodnih godina, na današnji dan stižu osude međunarodnih zvaničnika – ambasadora zemalja Kvinte i EU, kao i eparhije raško prizrenske, dok one iz Prištine izostaju.

Prvi je na nesprovođenje odluke kosovskog Ustavnog suda još jutros podsetio šef Kancelarije EU na Kosovu, ambasador Tomaš Sunjong.

„Žalim što se pet godina od kako je Ustavni sud doneo odluku o sporu oko zemljišta u Dečanima, presuda još uvek ne sprovodi. Kosovo može napredovati samo uz podršku vladavini zakona kao osnovnom demokratskom principu“, poručio je Sunjog na Tviteru.

Reakcija stiže i iz manastira Visoki Dečani.

„Naša crkva očekuje da međunarodna zajednica zaštiti naša prava kao što je nedavno rekao vladika Teodosije“, poručili su u komentaru objave Tomasa Šunjoga na Tviteru.

U popodnevnim satima oglasile su se ambasade zemalja Kvinte na Kosovu, kao i Eparhija raško-prizrenska.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanie i SAD-a, poručili su u saopštenju da je Kurtijeva vlada izabrana sa snažnim mandatom za reforme i poštovanje vladavine zakona.

Kao jedan od ključnih testova njene rešenosti za sprovođenje reformi vide upravo primenu odluke Ustavnog suda o zemlji manastira.

„Poštovanje vladavine zakona obaveza je svih vlada. Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država snažno podstiču Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja nastavi sa zakonskom registracijom u skladu sa odlukom Ustavnog suda“, dodaje se u saopštenju.

Ambasadori zemalja Kvinte svake godine podsećaju i apeluju na kosovske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani. Da odluka još uvek nije sprovedena konstatovano je i u ovogodišnjem izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu.

Eparhija raško-prizrenska: Kosovske institucije ne poštuju sopstvene sudske odluke i zakone

„Iako je reč o odluci koja je res judicata (tj. završna i bez mogućnosti revizije) i koju su kosovske institucije katastra dužne da primene po zakonu, već je pet godina kako se to nije dogodilo“, oglasila se večeras i Eparhija raško-prizrenska.

Podsetili su da su odmah nakon donošenja odluke pisanim putem zatražili od opštine Dečani i katastra da se odluka sprovede u delo i zemlja uknjiži u katastru, ali i da je taj zahtev ignorisan“, poručili su.

Navode i da se u junu 2019. godine kosovski Ustavni sud obratio manastiru, nakon što se manastir Visoki Dečani žalio zbog neizvršavanja pomenute odluke, i saopštio da su odluke Ustavnog suda obavezujuće za sudove, sva lica i institucije na Kosovu.

Saopštili su da na kraju pisma Ustavni sud saopštava da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti po ustavu i zakonima.

„Nažalost, iako se manastir u međuvremenu obratio i Centralnom katastru u Prištini, odluka nije izvršena“, poručili su.

Tvrde i da je prošle godine, uz puni nadzor misije OEBS-a na Kosovu, ponovljena procedura zahteva za upis zemlje po odluci Ustavnog suda i pred lokalnim i pred Centralnim katastrom, ali da je u oba slučaja zahtev manastira ignorisan.

„Na osnovu svega ovoga jasno je da je reč o namernoj opstrukciji kosovskih institucija i na centralnom i na lokalnom nivou, a pod uticajem formalnih i neformalnih centara moći kosovskih Albanaca koji su očigledno rešeni da se odluka nikada ne sprovede. Nažalost, svedoci smo da je lokalno zakonodavstvo nemoćno da išta učini, da su institucije u rukama pojedinaca koji kroje pravdu mimo Vrhovnog i Ustavnog suda i zakona i da međunarodni predstavnici jednostavno do sada nisu našli načina kako da kosovske institucije prinude da poštuju odluku sopstvenih najviših pravosudnih institucija i vladavinu prava“.

Eparhija ujedno tvrdi da je kosovski ministar za prostorno planiranje, Ljiburn (Liburn) Aliu, prema izveštajima medija, rekao da je izgradnja puta „Dečani-Plav u skladu sa zahtevima Srpske pravoslavne crkve „opasan presedan“ i da je izričito protiv gradnje zaobilaznice oko specijalne zaštićene zone manastira“.

„Da podsetimo, u novembru 2020. godine Komisija za primenu specijalnih zaštićenih zona (SPZ), u kojoj su pored šefa EU misije i misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji učestvovali i ministri tadašnje vlade za kulturu i prostorno planiranje, kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske (SPC), a u prisustvu komandanta KFOR-a, italijanskog ambasadora u Prištini i gradonačelnika Dečana, jednoglasno prihvatili odluku Saveta kojom se prihvata Aranžman za rešavanje pitanje puta Dečani-Plav. Naime po odluci Komisije za specijalne zaštićene zone predviđeno je da put Dečani-Plav ni u kom slučaju ne može da prolazi kroz zaštićenu zonu (pravnu studiju da je to protivzakonito prethodno su uradili eksperti OEBS-a i EU kancelarije). Zato je odlučeno da se radi zaobilaznica oko zaštićene zone, a da se radovi na rehabilitaciji lokalnih puteva u zoni uz poštovanje svih restrikcija Zakona o SPZ sprovode paralelno i fazno dok se radi zaobilaznica. Drugim rečima, svaki rad na lokalnim putevima bez odgovarajućih radova na zaobilaznici oko zaštićene zone bili bi nezakoniti. Svojim stavom novi ministar za prostorno planiranje je praktično odbacio odluku Komisije za primenu SPZ i time pozvao na kršenje zakona tj. favorizujući gradnju magistralnog (tranzitnog) međunarodnog puta za Crnu Goru kroz zaštićenu zonu“, navode iz Eparhije.

Komentarisali su i nedavno pismo koje su kosovski ministri kulture i spoljnih poslova uputili organizaciji Europa Nostra u kojem su izneli stav da se manastir Visoki Dečani mora skinuti sa liste 7 najugroženijih spomenika kulture jer nije ugrožen pošto „Kosovo poštuje sve međunarodne principe zaštite“.

„Kako se može videti, kosovske vlasti ne samo da ne poštuju sopstvene sudske odluke, zakone, institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, nego i otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC koji je samo završna faza pritisaka koji su još od 1999. godine počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture“, poručili su.

Eparhija je izrazila žaljenje i „otvorenu indignaciju“ zbog ponašanja prištinskih institucija koje, kako dodaju, „neskriveno pokazuju pravnu nekompetentnost i nedobronameran odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj baštini“.

„Eparhija raško-prizrenska SPC uvek je bila i biće otvorena za dijalog sa svim ljudima dobre volje jer je to stav Sv. Arhijerejskog Sabora naše Crkve, ali dok se ne izvrši odluka Ustavnog suda Kosova i ne upišu u katastarsku listu manastira 24 hektara zemlje po presudi predstavnici Eparhije neće biti u mogućnosti da učestvuju u sastancima sa predstavnicima lokalnih institucija. Takođe, ukoliko se ne ispoštuje odluka Komisije o specijalnim zaštićenim zonama koja je jednoglasno prihvaćena i potpisana, Eparhija raško-prizrenska neće moći da učestvuje u sednicama Komisije jer je bespredmetno sedeti sa onima koji ne poštuju sopstvene odluke i obaveze. Eparhija još jednom naglašava svoju spremnost na dijalog, kao Eparhija Srpske pravoslavne crkve sa administrativnim centrom u Beogradu (kako se navodi i u Ahtisarijevom dokumentu) ali samo u slučaju da sa kosovske strane postoji spremnost na dijalog i poštovanje zakona i sudskih odluka posebno prema SPC (na što se kosovska vlada obavezala Vašingtonskim sporazumom prošle godine) i na čemu insistira i sadašnja administracija SAD“, dodali su.

Kažu da je za svaki dijalog potrebno poverenje i poštovanje ranije preuzetih obaveza, a pošto ne vide da je to slučaj, zatražili su od međunarodnih predstavnika da kosovske zvaničnike „privole“ da poštuju vladavinu prava i zakona.

„Pitanje zemlje manastira Visoki Dečani je rešeno neopozivom odlukom najviših sudskih tela na Kosovu, Vrhovnog i Ustavnog suda, a pitanje zaobilaznice oko zaštićene zone je definisano odlukom Komisije za implementaciju SPZ i predstavlja jedini način da se izgradnja puta Dečani-Plav obavi u skladu sa zakonima na Kosovu i Metohiji. Spremnost Prištine da se obe odluke sprovedu otvoriće put za dijalog o drugim praktičnim pitanjima života SPC na ovom prostoru i Eparhija Raško-prizrenska ostaje otvorena za konstruktivan dijalog te vrste“, zaključila je Eparhija raško-prizrenska.

Manastiru 1946. oduzeto 700 ha

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

Povezani članci:

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.