V.Dečani: Poštovanje zakona, verska i etnička raznolikost glavni kriterijumi za zrelost vlade ali Kosovo pokazalo da to ne važi


Kosovska vlada tvrdi da ona može da zaštiti naše crkveno nasleđe. Zapravo, sa njihovim nepoštovanjem odluka sopstvenog suda, zakona, situacija sa etničkom i verskom diskriminacijom četiri mesta Srpske pravoslavne crkve pod zaštitom UNESCO-a nije bila nikad gora, objasnila je juče Eparhija.

Na ovo je danas podsetio manastir Visoki Dečani koji se još jednom našao kao predmet oštre polemike i zahteva kosovskih zvaničnika da se sa još tri manastira SPC na Kosovu skine sa Uneskove liste ugroženog nasleđa, ali i Srbija kao odgovorna strana, a doda Kosovo.

„Poštovanje sudskih odluka, vladavina zakona, etnička i verska raznolikost i prava su glavni kriterijumi za to koliko je jedna vlada zrela da brine o kulturnom nasleđu. Kosovo je pokazalo da ništa od toga ne važi dok namerno krši zakon uprkos međunarodnim kritikama“, poručio je manastir Visoki Dečani na Tviteru.

„Kao što je i Eparhija saopštila u svom jučerašnjem saopštenju, sva komunikacija sa kosovskim vlastima biće suspendovana dok se ne uspostavi vladavina zakona i dok se odluka Ustavnog suda na Manastir Dečani ne bude u potpunosti primenila“, navedeno je iz Visokih Dečana.

Kosovski premijer, predsednica i predsednik skupštine obelodanili su juče zajedničko pismo za UNESCO. Bilo je to samo dan nakon što su zapadni ambasadori i raško prizrenska eparhija još jednom podsetili na petogodišnjicu donošenja konačne odluke Ustavnog suda da se manastiru vrati 24 ha oduzete zemlje, a o šta se kosovske institucije oglušuju.

Vladini zvaničnici se nisu tim povodom oglašavali.

Manastir je juče posetio i šef OEBS-a Majkl Davenport, koji je podsetio na podršku ove organizacije SPC u „očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa“.

Pročitajte još:

Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, opasan presedan

Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

Kurti, Osmani, Konjufca pisali Unesku da skine 4 manastira sa liste ugroženih i da Srbija nije odgovorna za njih

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V. Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

 Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.