Posle Blinkena, Vl. Irinej pisao i Salivenu, zatražio da se uskrati podrška kosovskim vlastima zbog odnosa prema Crkvi i Srbima

FOTO: SPC

Episkop istočnoamerički Irinej obratio se pismom savetniku američkog predsednika Džejku Salivenu u vezi sa odnosom kosovskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi na KiM, pozivajući ga da se založi za uskraćivanje podrške kosovskim vlastima zbog njihovog odnosa prema Srbima.

Vladika je savetniku američkog predsednika pismo uputio još pre dva dana – tačno na petogodišnjicu donošenja odluke Ustavnog suda Kosova o povraćaju 24 ha manastirske zemlje ovom manastiru, a koja još uvek nije sprovedena.

Kako je danas saopštila SPC, vladika Irinej je Salivana upravo podsetio na to, fokusirajući se na aktuelne probleme manastira.

„Za sve ovo vreme, kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na Кosovu i Metohiji da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju“, navela je SPC.

U pismu je vladika pozvao Džejka Salivena da:

„Sagleda trenutnu situaciju na Кosovu i Metohiji sa stanovišta flagrantnih kršenja ljudskih prava i verskih sloboda Srba i pozvao ga da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda“.

Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević je i prošlog meseca pisao državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu da „učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima“.

Posebnu zabrinutost tada je iskazao za ono što je predstavio kao napade i klevete na račun bratstva manastira Visoki Dečani i njihovog igumana, arhimandrita Save Janjića.

U toku je bio talas ogorčenja kosovskih vlasti nakon što je Evropa Nostra uvrstila Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih evropskih spomenika kulture za 2021. godinu.

Vladika, čije je sedište u Njujorku, tada je prosledio i zvanično saopštenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija sa njegovim opisom situacije u kojoj se nalazi crkva na Kosovu.

Episkop Irinej zatražio je Blinkenovu reakciju tada, pozivajući se na navode izveštaja američkog Stejt departmenta iz 2015. godine o verskim slobodama, čiji je Blinken bio autor.

I u izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama za 2020. godinu detektovana su pitanja u vezi sa crkvenim pitanjima na Kosovu. Podsetili su na potpisana dokumenta iz Vašingtonskog sporazuma od 4 septembra 2020. godine, kojima su se kosovski i srpski predstavnici obavezali da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, obnoviti međuversku komunikaciju, štititi verska mesta, sprovesti sudske odluke koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i nastaviti sa restitucijom jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.  Međutim, ukazuje se ujedno na to da lokalne i centralne vlasti na Kosovu i dalje nastavljaju da ignorišu i ne sprovode odluku kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine o vlasništvu Srpske pravoslavne crkve na ukupno 24 hektara zemljišta pored manastira Visoki Dečani.

Međutim, registrovani su i drugi imovinsko-pravni sporovi, kao i ostali incidenti. O tome u: Izveštaj Stejt Departmenta o verskim slobodama: Odluka o zemlji V. Dečana i dalje se ignoriše, 57 incidenata na verskim lokalitetima

Međutim, kosovski premijer, predsednica i predsednik skupštine obelodanili su juče zajedničko pismo za UNESCO, u kojem na Svetski dan kulturne različitosti zahtevaju da se četiri manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i u Metohiji uklone sa liste ugrožena baštine, jer tvrde da to nisu, te da se srpska strana kao odgovorna država ukloni, a umesto nje doda Kosovo, koje garantuje brigu za svoje kulturno nasleđe.

Dan ranije zapadni ambasadori na Kosovu, među njima i američki, još jednom su u zajedničkom saopštenju podsetili na nesprovođenje odluke ustavnog suda o povraćaju zemlje.

V. Dečani: Poštovanje zakona, verska i etnička raznolikost glavni kriterijumi za zrelost vlade ali Kosovo pokazalo da to ne važi

Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, opasan presedan

Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

Kurti, Osmani, Konjufca pisali Unesku da skine 4 manastira sa liste ugroženih i da Srbija nije odgovorna za njih

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.