Vladika Teodosije: Zapaljiva retorika kosovskih lidera direktno podiže etničke i verske tenzije

Кao srpski pravoslavni episkop raško-prizrenski, čija eparhija obuhvata prostor Кosova, Metohije i Raške oblasti, osećam potrebu da izrazim najdublje razočarenje odsustvom bilo kakve konstruktivne i kompromisne reakcije od strane kosovskih institucija povodom pete godišnjice neizvršavanja odluke Ustavnog suda Кosova, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina.

Ukazujući na to da su se istim povodom oglasili šefovi EU i OEBS misije u Prištini, kao i ambasadori SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije, te da su one podsetile lokalne institucije na neophodnost poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, episkop Teodosije je istakao da su kosovski lideri to sve „potpuno ignorisali“.

„I još su uputili pismo UNESCO-u gde se traži skidanje četiri UNESCO spomenika, naših srpskih pravoslavnih manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, sa liste ugroženih spomenika svetske baštine, pod izgovorom da je Pravoslavna hrišćanska baština na Кosovu i Metohiji potpuno bezbedna“.

U trećem saopštenju za dva meseca, poglavar SPC na KiM reagovao je ne samo na petogodišnjicu odluke Ustavnog suda o povraćaju manastirske zemlje koja i dalje nije sprovedena u delo, već i u vezi sa najnovijim događajima.

Tako je pažnju javnosti skrenuo na to što je ministar za prostorno planiranje Кosova, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), u petak u Skupštini Kosova kazao da je protiv izgradnje zaobilaznice oko zaštićene zone u vezi sa putem Dečani-Plav.

„Ovo znači da je ministar Aljiu (Aliu) kao kopredsedavajući Кomisije za zaštićene zone (po funkciji) direktno odbacio odluku koju je njegov prethodnik zajedno sa svim ostalim članovima Кomisije i dečanskim gradonačelnikom potpisao u novembru prošle godine i time udario šamar i međunarodnoj zajednici koja je mnogo truda uložila u ovo rešenje“.

Na ovaj način se otvoreno poziva na kršenje zakona i izgradnju tranzitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, čime se bezbednosna situacija dodatno komplikuje, upozorio je vladika.

„Sa ovakvim neodgovornim ponašanjem kosovski lideri potpuno miniraju svoju poruku UNESCO-u i pokazuju da kosovske institucije, ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na КiM, nego da tu baštinu treba zaštititi pre svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka“, protumačio je episkop raško-prizrenski.

Srpska Pravoslavna Crkva će o ovome obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, zato što:

„Ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktan poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste, pri čemu negiraju i samo ime Srpske pravoslavne crkve (koja je pod tim imenom priznata i u kosovskom ustavu), direktno podiže etničke i verske tenzije“. 

Stoga Crkva ponašanje albanskih lidera doživljava kao još jedan u nizu primera kršenja verskih i ljudskih prava i poziva međunarodne predstavnike na Кosovu i Metohiji da reaguju i zaustave dalju eskalaciju situacije.

Kao i u prethodnom saopštenju Eparhije vladika i sada obraćanje zaključuje rečima da Crkva ostaje spremna za dijalog, ali to:

„Samo onda kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena i naša crkvena zemlja registrovana u katastru i kada se vratimo poštovanju zajednički usvojene odluke Кomisije za zaštićene zone, kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani“.
Tenzije od aprila

Od kada je Evropa Nostra početkom aprila uvrstila Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika evropske kulture za 2021. godinu, pokrenuo se talas oštrog protivljenja kosovskih zvaničnika.

Tako su, između ostalih aktivnosti, objavili skenirana pisma koja su u tri navrata do sada uputili ovoj organizaciji – ne slažući se sa odlukom i ocenom da su Dečani ugroženi, već da je Evropa Nostra obmanuta.

Obratili su se UNESCO-u da Visoke Dečane i još tri manastira uklone sa liste ugroženog svetskog nasleđa na Kosovu, ukloni Srbiju kao odgovornu državu za njih, a doda Kosovo i da primi Kosovo u UNESCO, za koje su se pohvalili kako brine o raznolikosti života i pravima svih.

Konačno, pisali su i Narodnom muzeju u Beogradu i srpskom ministarstvu kulture – da vrati 1247 muzejskih eksponata, a od potonjeg se saznalo da je Priština uputila pisma i za još oko 50-ak drugih zemalja.

Pročitajte još:

Posle Blinkena, Vl. Irinej pisao i Salivenu, zatražio da se uskrati podrška kosovskim vlastima zbog odnosa prema Crkvi i Srbima

V. Dečani: Poštovanje zakona, verska i etnička raznolikost glavni kriterijumi za zrelost vlade ali Kosovo pokazalo da to ne važi

Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, opasan presedan

Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

Kurti, Osmani, Konjufca pisali Unesku da skine 4 manastira sa liste ugroženih i da Srbija nije odgovorna za njih

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V. Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

 Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.