Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

Dan nakon što su međunarodni zvaničnici i Eparhija raško-prizrenska podsetili da se već pet godina ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o 24 hektara zemlje koja pripada ovom manastiru, oglasili su se albanski istoričari iz Dečana. Zatražili su još jednom da se odluka ne sprovede. „Situacija je krhka, primena će dovesti do pogoršanja“, poručuju.

„To je odluka kojom se sprovode zakoni Srbije 90-tih. Situacija je sada krhka. Manastir traži od katastarske agencije da sprovede odluku, ali tražimo da se ona ne sprovede. Svaka eventualna primena odluke dovešće do pogoršanja“ poručilo je predsedništvo Lige istoričara Kosova „Ali Hadri“, ogranka u Dečanima na konferenciji za štampu koja je danas održana.

„Pogoršanje situacije“ Škodran Imeraj ispred ovog udruženja, definisao je kao „radikalizaciju akcija organizovanjem protesta“.

Osim što traže da se odluka ne sprovede, otišli su i korak dalje. Pozvali su ujedno ambasadore zemalja Kvinte da oni takođe ne zahtevaju da se odluka sprovede, prenela je prištinska Koha.

Liga istoričara Kosova Ali Hadri iz Dečana je najglasnijima u protivljenju sprovođenju odluke kosovskog ustavnog suda koji je pre pet godina, a nakon 16 godina dugog sudskog procesa, potvrdio odluku Vrhovnog suda – da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Iako odluka postoji ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastru.

Članovi ovog udruženja više puta su održavali proteste i blokadu puteva uz incidente takođe, a početkom prošle godine tada izabranom predsedniku parlamenta Gljauku Konjufci, jedan od prvih zahteva stigao je iz ovog udruženja.

Kao što su to činili i sa prošlim zakonodavcima, zatražili su od Konjufce da donese poseban zakon koji bi, prema njihovom mišljenju, proglasio ništavim odluke, zakone i druge akte iz perioda između 1990-1999.

Podsetimo, povodom godišnjice od nesprovođenja odluke o zemlji manastira Visoki Dečani, kao i prethodnih godina, juče su stizale osude međunarodnih zvaničnika – ambasadora zemalja Kvinte i EU, kao i eparhije raško prizrenske i manastira Visoki Dečani, dok su one iz Prištine izostale. Više o tome u:

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena


Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.